Пресуда која не води помирењу

Пресуда Караџићу никако не може да доведе до помирења народа у БиХ, чак супротно, таквим пресудама велике западне силе желе да његују непријатељство на Балкану, кажу познаваоци хашке праксе.

Република Српска 22.03.2019 | 23:07
Пресуда која не води помирењу
Пресудом Радовану Караџићу, Механизам у Хагу је доказао да је наставио политику хашког Трибунала која се темељила на принципу "Срби су највећи кривци", поручено је вечерас у емисији "Изазови" БН телевизије.

Пресуда Караџићу никако не може да доведе до помирења народа у БиХ, чак супротно, таквим пресудама велике западне силе желе да његују непријатељство на Балкану, кажу познаваоци хашке праксе.

Пресуда која је изречена првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу је пораз правосудне професије, јасан је адвокат Миодраг Стојановић.

“Предсједавајући је рекао да су приликом одмјеравања затворске казне Суд у досадашњем раду изрекао казне генералима Толимиру, Беари, Поповићу, Лукићу и Галићу који су били оптужени као учесници једног УЗП. Будући да је Караџић осуђен за учешће у четири УЗП, они сматрају да казна није примјерена и да она мора бити доживотна. Такво образложење је непрофесионално”, каже Миодраг Стојановић, бранилац Ратка Младића.

Као и бројне пресуде, тако и неправедна пресуда Караџићу неће довести до помирења народа у БиХ, тврде саговорници емисије "Изазови".

“Овај суд није дао допринос помирењу и ти ефекти се не осјете”, сматра адвокат Милан Романић.

Момчило Цвјетиновић, одборник у општини Сребреница, а уједно и директор Средње школе у Сребреници, каже да дописи хашког трибунала долазе чак и у школе.

“Они чак траже да припремимо ученике да они пишу о темама пресуда које су изречене у хашком трибуналу. Како једно српско или бошњачко дијете може да пише о томе. То не дозвољавам.”

Од Хага се може све очекивати, каже Стојановић доводећи у сумњу и индивидуалну одговорност.

„Не може се судити народу. То је тачно. Међутим, када видите концепт УЗП, када видите како су поједине одлуке конципиране, онда бих ја рекао да је индивидуална одговорност само формална јер мора бити задовољена, а у ствари суди се највишем војном и политичком руководству, па ћу ја то ружно подвести да се суди и цијелом народу". 

Члан Тима одбране генерала Младића адвокат Миодраг Стојановић каже да пресуда Караџићу неће утицати на пресуду Ратку Младићу, напомињујући да ће у случају Младић одлучивати нове судије.