РВИ тешко до радног мјеста

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић разговарао је данас у Бањалуци са представницима Савеза организација и удружења ратних војних инвалида РС.  Ратни војни инвалиди поручују да Влада РС треба имати у виду проблем незапослености ових категорија, јер јако тешко долазе до запослења како због година живота, тако и због повреда из рата.

Република Српска 19.03.2019 | 20:43
РВИ тешко до радног мјеста
Усвајање Уредбе о стамбеном збрињавању јесте битан корак у помоћи РВИ, али се исто тако помоћ мора обезбиједити и на друге начине, првенствено приликом запошљавања ових категорија, поручују из Савеза РВИ РС.

Бројка од 1.600 РВИ колико их је пријављено у Заводу за запошљавање РС није коначна, јер добар дио њих није ни пријављен.

Предсједник Савеза ратних војних инвалида Драган Врховац каже да они више тешко могу наћи запослење на тржишту рада управо због година који имају, јер послодавци нерадо примају некога ко има 50-60 година, или 40.

"Ако пођем од тога да је 24 године прошло од завршетка рата, значи онај који је имао на крају рата 20 година, сада има 44-45 година", каже Врховац.

У последње три године за рад Савеза РВИ Влада РС издвајала је по 70 хиљада КМ, као и седам хиљада КМ за пројекте.

Из ресорног министарства су свјесни да то није довољно, али кажу да су то тренутне могућности.

Министар Милуновић поручује да ће Влада РС већ у наредном периоду повући одређене кораке који би требали поједноставити могућности проналаска посла за ове категорије. Прво је неопходно проучити регистар Завода за запошљавање у општинама и градовима.

"Предаћемо то и организацијама које су заинтересоване, прије свега Савезу РВИ такве спискове, а исто тако тражити од Завода за запошљавање да позове те људе и да им предочи какве планове имају, акционе планове и какве су могућности. И ако је неко у могућности да се у томе нађе, кроз програм можда самозапошљавања или запошљавања, то ћемо му приближити на један други начин него што је то до сада чињено", казао је он.

Из Савеза РВИ РС најавили су крајем прошле године да ће тражити повећање борачког додатка у износу од 10%, али о овом питању данас се нису оглашавали. Прије мјесец дана о борачком додатку говорио је и министар Милуновић, рекавши да је у овој години за ове намјене предвиђено око 50 милиона КМ, али и да ће бити неопходна додатна средства како би сви били исплаћени.

Право на мјесечни борачки додатак имају борци од прве до пете категорије и тај износ се креће од 23 до 103 марке.



БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бања лука

19.03.2019 20:00

Битно да има пара да Станковиц прави ауто путеве да краду на стотине милиона а за инвалиде ниста ста це им битно да има крме дебело и остала неписмена багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

м.м.

19.03.2019 20:35

Како немају пара за повецање борацког додатка? Нека преусмјере новац за борацки додатак, од Игара на срецу.Новом измјеном закона,оцекује велики прилив новца у будзет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

19.03.2019 22:26

Шта је са борачким на годишњем нивоу јадни борци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вријеме за буђење

20.03.2019 07:43

Борци не требају бити јадни, за сваку су осуду, јер су дозволили да их воде "случајеви и ухљеби", који годинама сједе по локалним организацијама, а многима је упитно ратно учешће. Савчић је катастрофа, гледа само свој интерес, он је разочарење до ужаса, није вриједан ријечи трошити. Омладина бјежи вани да нађу посао, а демобилисани и Рви су потцијењене категорије, прво од свог руководства, док владајући само гледају гдје су добри. Не треба бити ни борачки, да ли ће се борци пробудити коначно???

Name

Последњи кинески цар

20.03.2019 04:31

Прошао је воз за запошљавање бораца и РВИ. Ми смо ту прилику пропустили давно, а сада смо сви са 50 и више година. Ни ја не бих никог примио да ми ради са тим годинама а уз то смо сви нарушеног здравља. Сада је питање како наћи посао за нашу дјецу, о томе водите рачуна јер нам дјеца иду из РС за коју смо гинули и крварили.

ОДГОВОРИТЕ