''НЕ'' изазовној одјећи у школи

Ученици и наставници у основним школама убудуће неће смјети на наставу долазити у кратким сукњама, кожним панталонама и мајицама на бретеле, јер је Министарство просвјете и културе Републике Српске донијело етички кодекс којим су из учионица, осим изазовне одјеће, протјерани и пирсинзи и упадљива шминка.

Република Српска 07.03.2019 | 12:53
''НЕ'' изазовној одјећи у школи
У документу који је објављен у “Службеном гласнику РС” наведено је да се етичким кодексом утврђују морална и начела професионалне етике наставника, стручних сарадника и осталих радника у основној школи, као и ученика, с циљем заштите достојанства, професије и личности, те унапређења моралних вриједности.

Кодексом је прописано да ученицима за вријеме боравка у школи на настави и ваннаставним активностима није дозвољено ношење пирсинга, упадљива шминка на лицу и ноктима, те ношење уске и изазовне одјеће.

Забрањено је и доношење скупоцјених предмета у школу, као и оружја, ножева, дроге и алкохола, те свако ометање рада наставника и других ученика. Правила понашања пооштрена су и за наставнике и остале раднике школе, који у образовне установе не би смјели долазити у кратким и кожним панталонама, кошуљама и мајицама без рукава или у одјећи са дубоким деколтеом. Новим прописима из основних школа “протјерује” се и одјећа са натписима који вријеђају осјећања других народа или подстичу на вјерску, полну и другу нетрпељивост. Запослени у основним школама, према етичком кодексу, не могу долазити на посао у папучама, јапанкама и патикама, а забрањен је и пирсинг.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже за “Глас Српске” да кодекс не подразумијева само правила облачења, већ и понашања запослених у школама и ученика.

"Правила треба да поштују и они који долазе у школу, како нам образовне установе не би личиле на жељезничке станице, да долази ко како хоће", рекао је Дамјановић.

Директорица бањалучке Основне школе “Иво Андрић” Жељка Опачић поздравила је доношење овог документа и нагласила да за појединце усмена правила немају ефекта, све док се не ставе на папир.

"Имали смо ситуација у којима су и наставници и ученици долазили неприкладно обучени у школу. Запослени у школи треба да поступе по савјести и да знају гдје долазе и како треба да се понашају, те да на тај начин буду примјер ученицима", истакла је Опачићева.

Да је доношење правила о понашању и облачењу и те како оправдано потврђују и у бијељинској Основној школи “Вук Караџић”, гдје су протеклих година имали притужбе родитеља на облачење једне наставнице.

"Поздрављам доношење кодекса јер смо протеклих година имали ситуација да се родитељи жале на оскудно облачење наставнице. Такође, било је и дјеце која долазе непримјерено обучена и нашминкана. Обављали смо савјетодавне разговоре са ученицима и њиховим родитељима, али смо веома често наилазили на отпор, јер су поједини родитељи тврдили да они имају право да пошаљу дијете у школу онако како они желе", рекао је директор школе Предраг Рачановић.

Дисциплинска одговорност

Предраг Дамјановић каже да су правила прописана етичким кодексом обавезујућа и за наставнике и за ђаке.

"Уколико се то не буде поштовало, имамо правилник о дисциплинској одговорности који важи како за наставнике тако и за ученике и сходно томе спроводиће се контроле и евентуално кажњавање", рекао је Дамјановић.

Ђацима забрањени

Пирсинг

Упадљива шминка 

Високе потпетице 

Обнажене груди, стомак и бедра 

Радницима школе забрањени

Кратке и кожне панталоне

Одјећа са дубоким деколтеом 

Претијесна и прекратка одјећа 

Папуче, јапанке

(Глас Српске)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Никола

07.03.2019 12:08

Направисе од РС-а Авганистански ГЕТО. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коначно

07.03.2019 12:41

Да се уведе реда! Школе су почеле да нам личе на куплераје!

Name

Милун

07.03.2019 14:29

Свака част.Овако нешто је требало давно донијети а није се закаснило.Коначно нешто паметно.

Name

Еx

07.03.2019 16:49

Кодекс облацења постоји у пословном свијету и треба га само примијенити. Свака цаст за овај потез! Ред, рад и дисциплина доносе просперитет.

Name

Лука

07.03.2019 12:20

Хвала Богу конацно једна паметна одлука власти у РС- ој. Поздрављам је и надам се да це бити и примјењивана у потпуности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

07.03.2019 12:28

Моје мисљење претерује се мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

._.

07.03.2019 14:42

Поготово ово што запослени не могу носити патике, не видим ништа лоше у патикама.

Name

Браво

07.03.2019 12:28

Ста реци вец једно велико браво.Требло је вец одавно донијети такав закон.Још само да буде испоштован и онда це се свакако знати ко је наставник а ко ученик

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо пендрек

07.03.2019 12:34

предлазем уводјење дацких униформи, као некад....и проблем обназености ријесен, плус сви дјаци су исти, не знас ко је каквог финансијског стања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

07.03.2019 14:53

Поздрављам ову одлуку!!!

Name

Да

07.03.2019 12:35

И родитељима који долазе на родитељски. Све у складу са пристојносцу образовне установе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

07.03.2019 15:03

У праву сте. На информације или родитељски састанак, велики број родитеља долази у тренеркама, папуцама итд. Да не говоримо, о мобилним телефонима које не искљуцују, него се и јаве, о касњењу на родитељски...

Name

занима ме

07.03.2019 12:40

А у предшколске установе? И да ли ово правило важи и за родитеље који се појаве неприкладно обучени???

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

07.03.2019 12:52

Ту и поциње.

Name

ха ха

07.03.2019 12:42

Кад сам ја ишао у школу волио сам своје школске другарице као мачке. Сјећам се једна на паузи би се чешљала и шминкала, ја бих гледао у њу , она би ме питала: "Јесам ли лијепа", а ја њој: "Јеси".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кизо

07.03.2019 14:22

Е јеси блесав

Name

одлука

07.03.2019 12:44

Драго ми је да је донијета оваква одлука, али посебну пажњу треба обратити на облачење наставница и учитељица. дјеца се на њих угледају. Долазе као старлете обучене и своје фрустрације лијече на дјеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љ

07.03.2019 16:10

Баш тако!

Name

XXXX

07.03.2019 13:27

БОГАТИ ТАЈ ЗАКОН САМО ВАЗИ ЗА СИРОТИЊУ А БОГАТИ ИМАЈУ ПАРА МОГУ ПОТПЛАТИТ КАО СТОСЕ ТАКО И РАДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

07.03.2019 13:36

Поздрављам одлуку у потпуности. Само су заборавили забранити највеце зло данасњице а то је ТЕЛЕФОН.Како су се телефони поцели носити по сколама вецина дјеце има иq ко у Камеруну.Отупљује нам нација. Дјеца не знају ни основне неке ствари, ал зато фејсбук, инстаграм и остало ЕКСПЕРТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА

07.03.2019 19:13

То за телефон сте потпуно у праву, залуђен ост дјеце телефонима све да имају и да се не разликују од одраслих, благи ужас наше данашњице. И кад то кажеш родитељима, гледају те као да си пао с Марс и причаш о Атлантиди- УОПШТЕ ИХ НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ!

Name

сколарац

07.03.2019 14:05

А ста це Перица

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

07.03.2019 16:02

Слажем се потпуно са одлуком, требало је то и раније донијети. Само... упитно је њено спровођење у дјело. Ко ће, и хоће ли уопште вршити контолу спровођења и хоће ли адекватно казнити све оне који одлуку не поштују или ће то само бити мртво слово на папиру као и у многим случајевима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

стање

07.03.2019 17:03

Ученице у сколама се не облаце изазовно. То раде кад излазе , али то вец није проблем сколе. Изазовно се облаце студентице и ту навику задрзе и кад дођу у сколу да раде. Углавном су то мање способне раднице, које не схватају значај професије којом се баве. За то је криво опште стање у друству, улога медија са својим програмом, форсирање естраде, а највисе недодирљивост неких особа. Због цега, сви знамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједлог

07.03.2019 17:10

У сколе првенствено треба вратити знање. Све је ово посљедица сколског јаваслука, гдје свак све мозе за врсити. Да се знање и незнање вреднују како треба, и ове ствари, везане за облацење, би се средиле. Док год лоши ђаци пролазе као и добри, друство ће и даље тонути, а жене це нам изгледати као старлете. Не постоји данас никаква разлика између " интелектуалке" и оне која то није.Не постоји разлика између маме и кћери. Присутан је тренд сеxи лука. Висе се пазње посвецује ноктима него мозгу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

један пензионер

07.03.2019 20:28

Овај закон се прије свега треба да односи на родитеље, многи од њих долазе (поготово љети) некултурно одјевени. Било је случајева кад долазе у шорцу, маме у врло кратком шорцу, у папучама за плажу, провокативним мајицама (поткошуљама) итд. А поврх свега не знају учи,тј.понашати се када уђу у зграду школе (али знају у згради суда, полиције или другдје). Е, па, вријеме је и било за овакву дисциплину, надам се да ће заживјети (хоће, само треба бити упоран). Штета што то није било док нисам отишао у пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

08.03.2019 10:11

Већа брига Министарству просвјете би требао да буде инадекватан радни кадар као и цињеница да велика већина школских установа нема основне потрепштине као што су топла вода, сапун, гријање и недостатак превозних средстава које отежава похађање наставе ученицима који морају да путују до школе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНФО

08.03.2019 12:45

Уреду неке ствари да се забране као напримјер да цурице долазе у сколу као хостесе на промоцију али опет то је и до родитеља. А сад да праве буле од њих то није уреду

ОДГОВОРИТЕ