О играма на срећу сљедећег уторка

Радован Вишковић, предсједник Владе РС, је рекао да се о закону о играма на срећу по хитном поступку неће одлучивати данас, већ ће се расправљати у наредни уторак.

Република Српска 07.03.2019 | 11:51
О играма на срећу сљедећег уторка
Он је рекао да се на тај начин негирају примједбе опозиције да се закон покушава изгласати данас, како се не би опозицији дало времена да прочитају закон и да се упознају с његовим садржајем.

Посланици опозиције у Народној скупштини РС инсистирали су да се Закон о играма на срећу скине с дневног реда, а да ће у супротном опструисати његово доношење.

Приједлог закона о играма на срећу стављен је јутрос по хитном поступку на дневни ред Народне скупштине РС како би се избјегао притисак лобиста којима оваква рјешења нису у интересу, рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе РС.

Вишковић је рекао да су протеклих седмица на њега вршили притисак лобисти који су жељели спријечити да се укине садашње рјешење које предвиђа да се по апарату за клађење плаћа само мањи паушал, а да се, умјесто паушала, се уведе рјешење да кладионице плаћају порез по оствареном промету.

“Толико је јак лоби, да користе и НС РС и посланике да зауставе доношење овог закона и то су лобији из региона, а не само у РС. Имали смо закон  прије 15 и 20 дана, али нисмо хтјели ни на Владу да доносимо да не дозволимо лобистима вријеме које се сада траже да излобирају укидање овог закона”, рекао је Вишковић.

Он је истакао да је слично рјешење прошле године донијела ФБиХ и да је удвостручила своје приходе на име ове накнаде, те је додао да ће и РС са садашњих 26 милиона марака овим законом повећати приходе за барем још толики износ.

Миладин Станић, посланик СДС-а и Перица Бундало, посланик ПДП-а, изнијели су примједбу да се закон доноси по хитном поступку, тврдећи да је то против Пословника, који, како су истакли, предвиђа да се мора дати образложење због чега се закон ставља у хитну процедуру, те да образложење мора бити нешто што је у интересу РС.

Вишковић је рекао да су опозициони представници у праву, али да се ради о закону који је од виталног интереса за РС, те да су из тог разлога одлучили да закон упуте што је прије могуће.

Он је рекао да су и лобисти блиски његовој странци вршили притисак на Владу и посланике.

“Одговорно тврдим не припремамо овај закон никаквом тајкуну или лобисти. Прозовите ме за мјесец дана ако буде тако. Не намјештам овај закон лобистима него буџету РС”, рекао је Вишковић.

Недељко Гламочак, посланик СДС-а, је рекао да разумије премијера да постоји притисак на њега и на Владу, али да није у реду да посланици нису добили закон да се с њим упознају.

“Ако је заиста интерес РС, онда вас молим да расправимо закон на затвореној сједници ако треба, али да и ми посланици знамо шта усвајамо”, рекао је он. Додао је да тај закон до сада није достављен ни на Законодавни одбор НС РС, те да је неприхватљиво да посланици немају текст закона.

Изразио је мишљење да је намјера закона да “потопи” мале приређиваче игара на срећу, те да не треба овакав закон доносити оволиком брзином.

Станић је рекао да је Срђан Мазалица, посланик СНСД-а, признао да је тај Клуб имао прилику да види закон, а да га опозиција није добила “ни у траговима”.

Станић је рекао да ће његов Клуб опструисати доношње закона ако се посланицима не достави његов цјеловит текст.

Душица Шолаја, предсједница Законодавног одбора, је рекла да Станићеве тврдње нису тачне, те је устврдила да је материјал разматран јуче, обзиром да, када је сједница била заказана у понедјељак, тај материјал је тек био упућен из Владе РС.

“Непосредно пред почетак сједнице у понедјељак смо од стране генералног секретара као Одбор уз пропратни акт добили предлог два закона Владе РС по хитном поступку. Генерални секретар упознаје Одбор да је Влада у складу с Пословником допунила дневни ред и да је испуњена процедура за његово уврштавање. Предложила сам члановима Одбора да размотримо све што је до сада у процедури, а да кроз два дана наставимо сједницу и дамо члановима одбора да се упознају с законом”, рекла је Шолаја. 

Станивуковић је рекао да зна имена двије или три фирме које су блиске СНСД-у, а које ће профитирати од одредби овог закона, те да ће се у наредних неколико мјесеци то показати тачним.

Вишковић је упитао Станивуковића да ли ће му се извинити ако се за пар мјесеци испостави да није у праву, те је додао да и људи из опозиције знају да тврдње да иза закона стоје људи блиски СНСД-у нису тачне.

Нагласио је да је РС једина у региону која дозвољава да из буџета цуре средства зато што рјешења из садашњег закона нису добра. 

Негирао је да је СНСД добио на увид закона прије осталих, те је додао да је једино тачно да је у понедјељак на Клубу СНСД-а само било речено да ће се тај закон наћи на дневном реду, али да га нико од посланика није видио. 

Позвао је опозицију да поднесе амандмане и да ће све разумне амандмане прихватити. 

Такође, рекао је да лобистима који врше притисак на Владу истичу лиценце за седам дана, и да би "тиме све свима требало бити јасно". 

Соња Караџић Јовичевић, посланица СДС-а, је рекла да је овом данашњом расправом “покидан” Пословник о раду и да треба смирити духове. Рекла је да Влада тврди да ће овај закон уштедјети новац у буџету, а да опозиција сматра да ће новац отићи у џепове неког СНСД-овог тајкуна.

“Изгубили смо два и по сата времена на непотребним расправама. Молим Владу и премијера да уважи амандмане опозиције, како би се опозиција умирила и могла да прихвати овај закон”, рекла је она.  

(Независне)
Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Коментари / 58

Оставите коментар
Name

рациц

07.03.2019 10:57

Није "лоби" јак вец су "посланици" и "министри" слаби. Е моја Републико Српска ста си доцекала. Јадни смо ти ми са оваквим похлепним неморалним политицарима повезаним са похлепним бизнисменима којима дрзавне функције слузе искљуциво као ресурс за приватни бизнис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

07.03.2019 11:39

Једини прави посланик медју свима њима је Небојса Вукановиц

Name

ГЛУПОСТИ

07.03.2019 12:24

БАЛКАНСКИ ИДИОТЛУЦИ ПЉАЧКАШКИ. У СВАКОЈ НОРМАЛНОЈ ЗЕМЉИ ПЛАТИТЕ ПОРЕЗ 100 ОДСТО НА ОВАКВЕ СТВАРИ, ПА КО ВОЛИ НЕК ИЗВОЛИ. ШТА ЋЕ САД ДА РАСПРАВЉАЈУ ЈЕЛ ПОРЕЗ 5 ИЛИ 6 ОДСТО , А ПАРЕ ИДУ ОНДА У ЏЕПОВЕ ПОЛИТИЧАРА, КОЈИ СВЕ ТО ДРЖЕ ПОД ШАПОМ. МА ДАЈТЕ ВИШЕ С ТИМ УСРАНИМ БАЛКАНОМ ДА СЕ ПРЕКИНЕ.

Name

Дује

07.03.2019 12:58

Кад се плате повецавају о томе састанците оде вам народ

Name

Лотос

07.03.2019 10:58

Закон це бити донесен...опорезоваце се боље..и све остаје по старом..то је сустина новог закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.03.2019 12:07

Закон треба донијети подици им порезе,а ви сто пјените о затварању не будите комплексаси овде од тога нема ниста.

Name

Јаффа

07.03.2019 12:24

Како НОВОМАТИЦ каже.

Name

Јаа

07.03.2019 16:10

На сваку марку којј зараде пола да иде дрзави. Па ко ко хоце нек изволи. Кладионице зараде висе од било које насе фирме, буквално легално пљацкају народ колико слабо дају те апарати те бинго,трке паса

Name

Марио

08.03.2019 06:38

Сустина овог закона ја да апсолутни монопол припадне лутрији РС која це тразити само једног стратеског партнера а гле цуда то це да буде фирма коју купују најблизи сарадници врха власти. А да не прицамо ко це да ради програмирање.

Name

Мирослав

07.03.2019 10:59

Шта очекивати од људи који су неспособни да створе новац него задуживањем и порезима , тако ће бити све док имају за нешто увести порез да би задовољили ухљебе и послушнике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

07.03.2019 10:59

Браво Висковицу. Интерес РС мора бити испред формалија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Браво

07.03.2019 11:22

наравно, власт све цини због народа. Никако због приватних интереса. Зато нам и оде овако добро да нам сви завиде. Колико пута људи могу бити преварени на исту фору то је стварно за не повјеровати.

Name

Ре Ре

07.03.2019 12:44

наравно због народа. Али бугарског народа јер се закон прави за једну бугарску фирму. И онда се послије људи цуде и негодују.

Name

Милојко

07.03.2019 13:54

и дјеца у Бугарској морају од нецега да зиве. Ми смо увијек били великог срца.

Name

Горан

07.03.2019 11:04

Укините,игре на срећу,кладионице и коцкарнице,и видјећете колики ће бити већи прилив средстава у буџет,а тиме ћете извести из пропасти овај народ којо тражи срећу у таквим активностима. Неко ће рећи ша ћемо са запосленима у тим субјектима? Лако ћемо, све што се улаже у игре на (не)срећу уложити у нове пројекте запослења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.03.2019 11:45

Побогу па то није прица у овом закону..нити то могу по уставу..у свим земљама постоје коцкарнице...треба их опорезоват како треба то да...ти и теби слицни би ко Албанија..страсно.

Name

Славо

07.03.2019 11:54

Слазем се са тобом.Ја инаце радим у кладионици.То је страсно колико новца продје преко мојих руку.Народ све сто заради оставља.Има и исплата али то је смијесно колико народ коцка и колико је народ заразен.Ја то не могу да описем.Бас јуцер је један цовјек досао и прокоцкао сву своју плату (неких 600КМ).Нормално је да њему јутрос нико не ваља ни дрзава ни људи ни било ко.Надам се да це власти препознати овај проблем и потрудити се да му стане у крај.

Name

Дзоо

07.03.2019 12:31

У ЦХ немају ја сам био и питао знас где има по прцварницама насих градјана са простора бивсе југе мислим на клубове и њих 90 % ради на лоповлуку као и у Босни и цитавом балкану.

Name

ЦХ

07.03.2019 13:51

Ал' зато ударају онлине на смрт :-)

Name

ре Славо

07.03.2019 14:09

То је невиђено зло а тај што је списко плату нека се убије, то је јарански савјет, штрик и нека се објеси, радити мјесец дана и онда то дати неком за сат времена је страшно. Кладионице се морају ставити по државну шапу, проблем је што су власници кладионица углавном из врха власти и спонзори странака. Најпознатији је крадезе ланац кладионица из Хецеговине. Не вјерујем да ће Вишковић и компанија нешто значајно урадити по питању кладара.

Name

Скептик

07.03.2019 11:07

Шта каже Човић? Јел он тај лобиста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА СКЕПТИК

07.03.2019 12:08

ОВО СВЕ СЕ И РАДИ ЗА БРАЋУ ЧОВИЋ И ДОДИК.

Name

м.м.

07.03.2019 11:13

таман да та средства преусмјере за борце,мада сумњам да це то бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ММ

07.03.2019 13:56

хаха, добар виц. Али, на овоме би се могао Висковиц оклизнути и заврсити на робији. Колико је само неспретно намјестено усвајање закона. Иста је екипа у питању која је купила закон и у Македонији. Само је њихов премијер сад у бјекству.

Name

!?

07.03.2019 11:14

А закон о играма на несрецу нас!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када?

07.03.2019 12:56

А закони о васим играма, са насим зивотима у ентитету?

Name

БОБА

07.03.2019 11:44

ПАРЕ СЕ ВРТЕ КАО НА ТРАЦИ НА ШТЕТУ БОЛЕСНИХ НЕ МОЋНИХ И СВИХ ОНИХ КОЈИ СЕ НИСУ СНАШЛИ ПЉАЧКОМ ШВЕРЦОМ И ДРУГИМ ПРЉАВИМ РАДЊАМА .НЕКА ВЛАСТ УЖИВА АКО МИСЛИ ДА ИМ ЈЕ ДОБРО АЛИ ФАЦЕ СВЕ ГОВОРЕ. ОНИ ИМАЈУ ОГРОМНИХ ПРОБЛЕМА И ЛИЧНИХ И ПОРОДИЧНИХ И СВИХ ДРУГИХ ТО СЕ НЕ МОЖЕ САКРИТИ.СВАКО СВАКОГА ЗНА ЗАТО ШТО СМО МАЛИ.ЛИЈЕЧИТИ СЕ НА НАПАЋЕНОМ НАРОДУ НЕ МОЖЕ ДОНИЈЕТИ НИШТА ДОБРО.НЕКА УЖИВАЈУ АКО МИСЛЕ ДА ЋЕ САКРИТИ СВОЈЕ ПРОБЛЕМЕ.ПРОБЛЕМИ СУ СВУГДЈЕ ОКО НАС.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

07.03.2019 11:54

Какве игре на срецу,све је ту тако настимано да се играцима узме новац а један веома мали дио врати,највеце зло су аутомати и бинго,трка паса су смијесни колико је провидно али људи се упецају,па и утакмице се купују,видите да су управо кладионице вецини клубова главни спонзори.Срецан је само онај кога то уопсте и не занима и нема стим бас ниста.Треба ту увести мало реда и оперезовати их постено,велике су ту паре у питању а приказује се само један мали дио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

07.03.2019 11:58

Када додјете у Зворник мислите да сте у Лас Вегасу.Градонацелник опстине да је паметан забранио би рад свим објектима или им увео екстра порез(мислим ако је то могуце).А тај новац преусмјерио у хуманитарне сврхе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.03.2019 12:06

То по уставу није могуце,увест це им сад веце порезе и мали це сами затворит.

Name

зворник

07.03.2019 12:42

Па нека уводе ста хоце само да додје до затварања истих...По селима ницу кладионице као гљиве.Људи прокоцкасе све сто имају.Надам се да це имати елана за то и за сузбијање наркоманије...

Name

1x2

07.03.2019 12:12

ТРЕНУТНО ЗАКОН НИЈЕ ДОБАР.Да је добар не би се кладионице отварале преко ноци.Маса неких приредјиваца игара на срецу.А ко зна ко су ти људи.У великој вецини то су људи који су блиско везани са криминалом.А директно су везани и са власцу и са опозицијом.Максимално опорезовати ту грану!О републицким инспекторима за игре на срецу нецу ни да писем.Није народ упознат колико су то људи корумпирани.Власници објеката дрзе пола објеката легално а пола је нелегално.У половини тих објеката радници су или непријављени или су пријављени на минималац.Тако да и да додје до затварања неких пословница,радници неце много ни изгубити.Толико о домацим приредјивацима игара на срецу.А да не прицам о приредјивацима игара из Србије нпр.(МАX БЕТ).Подруције РСрпске је толико добро за прање новца из нама сусједне Србије да ни Бранкица Станковиц (инсајдер) не би усла у крај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавски гониц

07.03.2019 12:20

Да наса власт реално наплати порезе од Коцкања.Електрицне енергије и природних ресурса руда и шуљнка РС бих била мала СВАЈЦАРСКА а сада смо Западна ТУНГУЗИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

тикет

07.03.2019 12:31

Па зна се ко је из Србије.Моззарт,Маx бет,Пиннбет...Они це врсити притисак на премијера јер перу лову.Сувласник Моззарта је нпр.Мисковиц.И да им 5x повецају намете и да их опорезују мало је...Тако да у овом слуцају подрзавам Висковица!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинац

07.03.2019 15:22

Немају везе кладионице из Србије са овим,ово је директ умјесан Аустриски Новоматиц- Адмирал које је у спрезу са Тегелтијом. Они су нам донијели и овај закон 2009 године,па им мало па сада хоце јос. Хоце ове насе ситне кладионице да унисте да они буду конкурентни на трзисту. Да има набије јос веце намете,а да им избаце Бинга из кладионица тако да би биле јос мање посјецене.. Итд да не набрајам ста је све циљ овог закона.

Name

Стефан

07.03.2019 12:33

Закон који зеле на силу да усвоје се ради само због Игора Додика, ција це фирма једина радити овај посао, јер це добити дозволу од лутрије РС. И тако це преко 10.000 запослених оставити без основних средстава за зивот. Срамота за скретницара камиона Висковица, који је узео велики новац, и доведен од Додика старијег на ову функцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

07.03.2019 14:18

велике плате у пм а и сви радници пријављени.

Name

Робин Худ

07.03.2019 13:15

Приватизација у Републици Српској уништила је стотине фирми, кључни привредни ресурси багателно су распродати, а током ревизије ниједан поступак није поништен. Од почетка приватизације у Српској је у 722 предузећа приватизован државни капитал. Колико тачно тих фирми више не ради надлежни неће да кажу, али је јасно да се ради о стотинама, из којих су на улици и без увезаног радног стажа остали бројни радници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Барселона

07.03.2019 13:22

Тако је Висковицу.Само ја не би опорезовао као у Федерацији.Дај да се разликујемо.Ја би то дупло опорезовао на основу Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Барцелона

07.03.2019 14:00

Висковиц спрема бас сyпротно, смањење стопе. Електронске игре це се опорезовати са 5%. Игор је спреман толико платити. А ви се цесите по глави.

Name

ДАРЈА

07.03.2019 14:35

Затворите све кладионице у РС а умјесто њих отворите мање производне погоне. Људи треба да живе од свог поштеног рада а не да се лијече од болести зависности. Ова власт и незна друго понудит ништа њима требају зависни и подобни а не способни људи мајстпри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.03.2019 16:05

Засто лупате кад немате појма..устав не дозвољава забрану..де једном то схватите побогу..могу и треба да их опорезују..али о затварању нема говора.

Name

Јеца

07.03.2019 14:45

А Радоване пистис као гуја,сефови наредили,усвајај,да потопимо ове мање,инаце не врацај се из сале. Млатис глупости,ти "као цовјек", па ко ти вјерује и када с био карактср,никада,назалост обицна пометина! Видим Рајцило цвили,нема руде,нема пара,распробаје старо зељезо,употребљива средства рада,зграду немозе заврсити,снизава цијене,људи раскидају уговире,па мозда оце мало са коцком!Биолоскивсат немилосрдно откуцава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

07.03.2019 14:59

Лобисти су они из СНСДа и њихови јатаци тајкуни кумови

ОДГОВОРИТЕ
Name

бојан

07.03.2019 16:09

па људи ниједна кладионица не плаца тооли оброк радницима сви су на минималцу и треба их опорезоват тј не узима се порез њима вец људима к5о5ји уплацују нпр у федерацији је ако уплацујес 10 км федерацији иде 5% или 50 фенинга и уплацује уствари 9.5 км а у рс-у ниста и зато и треба опорезиват будале које играју и то 20 30% нека се пуни будзет од будала

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.03.2019 08:20

Какав црни топли оброк. Знас ли ти да ни просвјетни радници, ни здравстврни немају топли оброк. За ста ти сматрас кладионице,па они не би ни дрзали раднике да има неки систем без радника. Радници су ту у слузби стицања богатства нецијег, а не да би они несто зарадили.

Name

Да

07.03.2019 16:38

Иди Радоване куци,нема од тебе ниста,па Миле наредио оцу закон као Цовиц,ту област не контролисем,а и није лосе народ болестан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

07.03.2019 17:21

Ужас колико људи коцкају и кладе се. И то све три генерације. Цијеле плате људи остављају у тим објектима, а власници су енормно богати. Ти људи ниста не раде него скупљају паре. То су обицно они који имају добру залеђину међу политичарима. Тај мецена их стити, не плацају порез, а друство пропада нацисто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВОМАТИЦ

07.03.2019 18:47

Новоматицове праонице новца Ново РС доо И РСА гаминг доо већ десет година заједно са Додиком пљацкају Републику Српску И лутрија Републике Српске иде у руке Новоматица. Новоматиц је Аустријски Фашисти концерн И бави се прањем новца нарко картела из Јужне Америке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир Делић

07.03.2019 18:58

Додиков брат по пљацки Владимир Делић И његова мешетарска фирма УНИБРОС СТИЛЛ су довели Новоматиц Адмирал у Републику Српску како би прали новац.

Name

Глори Лимасол

07.03.2019 19:02

Ово је пљацка стара деветнаест година од кад су Додик,Миле Радишић И Бранислав Лолић заједно са Владимиром Делићем регистровали фирму ГЛОРИ на КИПРУ И ИЗВУКЛИ 10 МИЛЛИОН МАРАКА ИЗ ЛУТРИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

Name

Јово Радукић

07.03.2019 19:39

Ревизор Јово Радукић помазе Новоматицу у прању новца.....

Name

Младен

07.03.2019 18:56

У цјелом свјету је и пиво 3,5€ а код нас 0,75€ онда и њега треба опорезовати бар 5x висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

07.03.2019 19:26

Није то никакав лоби вец власници кладионица страхују за свој посао, а ту су и радници. Порези требају, али и да буду у интересу привреде. Добро је сто је одлозено. Боље добро ријесење него збрзано па да додје до посљедица по привреду. Онда дзаба сто су повецали порезе. Ова тема заслузује тродимензионалну расправу. Веци порез треба преусмјерити у рад спортских клубова и инфраструктуре истих. Ако и ове паре буду отисле у врацање кредита и будзетску потросњу, онда дзабе и много веци порез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.03.2019 22:39

Због саке јада радника кладионица, треба да пропада цијело друство,...бас си паметан...

Name

ре директ

08.03.2019 08:16

Какво размисљање!!! Онда отворите и јавне куце, запослице с е доста радница.

Name

Пара капље

08.03.2019 08:39

Радницима у кладионицама плата је као џепарац. Главни приход су трингелт, оно то им муштерије оставе. А оставе при наплати. Или од кусура при уплати.

Name

Зунск

08.03.2019 17:59

Кладионице треба затворити а они разматрају како це да згрну лову

ОДГОВОРИТЕ