Опасне мандарине замало у Српској

Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увознику са седиштем у Брчко дистрикту увоз 20,4 тоне мандарина пореклом из Турске због повећаног садржаја пестицида, речено је данас Срни у Инспекторату Српске.

Република Српска 05.03.2019 | 12:15
Опасне мандарине замало у Српској
Надзорни инспектор је приликом прегледа пошиљке, приспеле средином фебруара на гранични прелаз Рача, извршио узорковање за лабораторијску анализу ради испитивања остатака пестицида.

На основу извештаја о лабораторијској анализи издатог од бијељинског Института за воде, у анализираном узорку мандарине утврђено је повећано присуство пестицида фенвалерат у односу на вредности прописане Правилником о максималним нивоима.

 
Увозник је затражио суперанализу која је извршена у “СП лабораторији” у Бечеју, којом је потврђено повећано присуство остатка поменутог пестицида, на основу чега је донесено решење којим је наложено враћање спорне пошиљке пошиљаоцу или уништавање под надзором надлежног инспектора, преноси Српскаинфо.

Из Инспектората подсећају да је ово трећа пошиљка мандарина пореклом из Турске у којој је откривен повећан садржаја пестицида, па је забрањен увоз. Прва пошиљка износила је 5,4 тона, а друга 10,4 тоне.

Фитосанитарна инспекција Српске и даље ће континуирано вршити узорковање воћа и поврћа приликом увоза, како би било утврђено да ли је оно здравствено исправно и безбедно за људску употребу.

 Резултати рада Фитосанитарне инспекције најбољи су доказ да целокупан систем фитосанитарног надзора у Републици Српској добро функционише, наводе из Инспектората Српске.

Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Милун

05.03.2019 11:48

Шта их је до сада таквих прошло па није ни чудо што заглављујемо у болницама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.03.2019 13:01

Мислио си реци ветеринарским станицама, које се распадају, а лијеце нас надриљекари са дипломама из СирокогБ.

Name

Ре

05.03.2019 18:25

Милуне, остале су прошле, јер то је само 20 тона, један камион. Колико камиона је увезло робу на наше тржиште? 20 тона је ништа.

Name

Пзд

06.03.2019 09:19

Не би ме чудило колико смо досад појели И попили европског сме¢а