РС: Нема лијека Сабрил пулвер

БН телевизији обратили су се забринути родитељи који тврде да у апотекама у Српској нема лијека „Сабрил пулвер“, који се користи за лијечење болести туберозне склерозе. Кажу да су им залихе лијекова при крају, а да је обољелима лијек неопходан. Истражили смо због чега лијек није доступан и када ће то бити.

Република Српска 01.03.2019 | 20:26
РС: Нема лијека Сабрил пулвер
У апотекама у Српској нема лијека „Сабрил пулвер“ од 500 мг. Неуролошки лијек који се, између осталог, користи и приликом лијечења туберозне склерозе и без чије терапије је живот пацијената угрожен, није набављан више од мјесец дана. То нам је потврђено и из више фармацеутских установа.

„Немамо, њега је тешко набавити. Ово је интервентни увоз и послије задњег увоза кад смо га имали, а томе има више од мјесец дана, немамо и очекује се сљедећа тура, али не знамо кад ће бити“, кажу у апотекама.

Када ће лијек бити доступан - не знају ни у Фонду здравственог осигурања. Обавијестили су нас и да овај лијек уопште није регистрован на тржишту БиХ, али да су због потреба пацијената направили изузетак када је у питању његова употреба и лијек ставили на листу А1, како би апотекама био олакшан тзв. интервентни увоз.

„Због чега апотеке нису заинтересоване да увозе овај лијек, није питање за ФЗО РС, него за апотеке, као и за произвођаче, односно заступнике лијека, који очито немају интерес да региструју поједине лијекове на нашем тржишту, јер их користи мали број пацијената“, кажу у ФЗО.

И из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ готово идентичан одговор:

„Увоз оваквих лијекова одобрава ентитетско министарство надлежно за послове здравља, а захтјев подноси лиценцирани дистрибутер. Зато је неопходно да се обратите у апотеку, која ће се даље обратити дистрибутеру који ће поднијети захтјев ентитетском министарству надлежном за послове здравља, који ће извршити увоз овог лијека“. 

Интервентни увоз, о којем говоре у Фонду здравственог осигурања и у надлежној агенцији, спроводи се уз дозволу Министарства здравља. Из овог министарства кажу да сада нису добили ниједан захтјев за увоз овог лијека и поручују да не знају када ће лијек бити доступан.

Док се прича врти у круг, грађани који су нам се обратили кажу да нема времена за губљење, и да се лијек мора набавити у што скоријем року, јер су залихе које посједују довољне за наредних двадесетак дана.

(БН ТВ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

миле

01.03.2019 19:54

Има у Словенији,кутија од 100ком, око 60€

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБО

01.03.2019 21:03

И кад додјемо у Словенију коме да се залимо?

Name

Апотекар

01.03.2019 21:13

По законима ове земље апотеке не могу да се баве спољнотрговинским прометом, не могу да буду увозници ничега, па ни лијекова. Тим послом се баве веледрогерије. Дакле, оне очигледно нису заинтересоване за интервентни увоз овог лијека, а не апотеке, како то сугерише ваш текст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

02.03.2019 06:18

Вазно је да имамо за возне паркове За скупа аута За скупе вецере и руцкове За униформе полиције За бјели хљеб се отимајунполитицари а народ нема за љек И тако цетри године и опет бирајте ове сотоне

ОДГОВОРИТЕ
Name

драгас

02.03.2019 19:29

Паа у прошлом мандату смо бирали Шукала кад и он узима бијели хљеб.