Снимци хаоса обилазе свијет

Најмање четворо људи погинуло је у сукобима на граници Венецуеле и Колумбије, а 285 је повријеђено, јављају светски медији.

Свијет 24.02.2019 | 11:49
Снимци хаоса обилазе свијет
Сукоби су избили након што су камиони с хуманитарном помоћи и десетинама волонтера покушали да уђу у Венецуелу из Бразила и Колумбије с којима је предсједник Николас Мадуро прекинуо односе.

Међу убијенима је и 14-годишњи дечак, а запаљено је више камиона с хуманитарном помоћи.

Венецуелански опозициони вођа Хуан Гваидо објавио је на Тwиттеру да предлаже међународној заједници да држи све опције отворене како би се отјерао са власти предсједник Николас Мадуро.

"Суботњи догађаји тјерају ме на одлуку: Да формално предложим међународној заједници да морамо да држимо све опције отворене како би се осигурала слобода наше земље, која се бори и која ће наставити да се бори", твитовао је Гваидо.

АП наводи да је Гваидов позив услиједио након турбулентног дана током којег је кампања слања хуманитарне помоћи, коју су иницирале САД, наишла на снажан отпор венецуеланскох безбједносних снага које су испаљивале сузавац на демонстранте, а у сукобима је страдало двоје и повријеђено око 300 људи.

Наводи се да су сукоби трајали током цијелог дана на два моста који повезују Венецуелу са Колумбијом, а Гваидо је у више наврата позивао војску да му се придружи у борби против Мадуровог "диктаторства".

Према тврдњи колумбијских власти, више од 60 венецуеланских војника одазвало се том позиву и дезертирало са положаја, али се већином ради о ниже рангираним припадницима војске, док су команданти и даље лојални Мадурове социјалистичке власти.

На снимку који је објавио АФП види се како два оклопна возила улећу у групу људи окупљених на граници. Види се и да је у том инциденту повријеђено неколико људи.



Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар