Коме користе мале хидроелектране?

Ко има користи од градње малих хидроелектрана, држава или појединци? У наставку скупштинског засједања, вјероватно почетком марта, расправљаће се о градњи нових малих хидроелектрана. Опозиција увјерава да не постоји потреба за градњом, а удружења за заштиту природе упозоравају на штетност градње.

Република Српска 19.02.2019 | 19:53
Коме користе мале хидроелектране?
Мале хидроелектране ничу на ријекама у Српској као печурке послије кише, а све због профита који на рачун буџета Републике остварују приватни власници, тврди посланик у Народној скупштини Републике Српске Небојша Вукановић. Скупштина тек треба да расправља о „зонинг плану“ Јањске отоке у Шипову, гдје је предвиђена још најмање једна мала електрана на ријекама Пливи и Јању.

Од свега корист имају само појединци, тврди посланик Небојша Вукановић.

Стручне анализе и студије економске оправданости су на примјерима неких малих електрана показале да Република Српска нема никакву финансијску корист од њихове градње, а то годинама тврде и удружењима за заштиту природе. Министар финансија Зора Видовић не зна финансијске детаље.

О „зонинг плану“ подручја посебне намјене Јањске отоке, који је усвојен по скраћеном поступку на сједници Одбора за заштиту животне средине Народне скупштине Републике Српске, посланици ће расправљати када буде настављено засједање друге редовне сједнице Народне скупштине.



БН ТВ
 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Гојко

19.02.2019 18:59

Није ми јасно, зар они неће плаћати порез држави??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2019 20:53

Народ плаћа њима на више начина и студије показују негативан биланс по буђжет РС? Тотално су штетне и контрапродуктивне. Многе волусницае би да лешкари и каналишу снагу ријеке у приватне џепове, не водећи рачуна, занемарујући чињеницу да је то опште добро.

Name

вебер

19.02.2019 21:33

значи не треба рат да би се пљачкало и отмало, довољно је да се донесе закон о концесијама сва пчљачка и окупација иде мирним путем

Name

Па

19.02.2019 19:05

Вјероватно ономе ко не може да прави велике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

19.02.2019 19:11

приватници имају користи а униставају рибљи фонд ево на ријеци отеши,крупици говзи код Фоче имају 3 централе а нема ниједна риба у тим ријекама а још код крупице постоји рибњак па рибе мале бјеже у ријеку али џаба нема скоро ниједне рибе а прије изградње било мријестова а сад ниста све су унистили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2019 19:11

Опет се кренуло у отимање прирдоних ресурс од стране страних окупатора фирми корпорација, станари, угљевик, мале реке, сада је опет актелна Дрина као 2012-2013. г. када су доводили РВИ, кинезима планирају дати гацко. Све ће нам поотимати са концесијама: Како с само смислили назив, концесија, не би ли народ мисло да је то нешто добро. А то је отимање природних ресурса од стране странаца. Па то ни Турци нису могли урадити на овим порсторима, када се једном отме Дрина, страни концесионар више неће сићи са своје изграђене хидроелектране, ни након 50, ни након 100 ни 1000 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земљак

19.02.2019 19:58

Немој тако, Кинези су комунисти, сто знаци, све је народно.

Name

ре

19.02.2019 21:19

али су страници, значи не треба рат да би се пљачкало и отмало, довољно је да се донесе закон о концесијама сва пчаљчка и окупација иде мирним путем

Name

Екоцид

19.02.2019 19:14

Градња малих хидроелектрана је злочин према простору где се граде. Уништава се биодиверзитет и та средина осим штете нема ништа. Њихов рад је без радника, а новац узимају тајкуни блиски власти којима још сви у РС морају плаћати таксу, а Влада им даје субвенције, а они наравно нису ни марку платили концесионе накнаде.Највећи Екоцид је урађен на речици Говза у Миљевини код Фоче где је изграђено више од 5 малих хидроелектрана и свака кап воде је у цевима, а у кориту нема капи.То су све тајкуни из Теслића и Лакташа.Због њиховог рада становништво је често без струје јер трафостанице из 60-их година прошлог века нису довољне за њихов рад,па тако народ нема струје по више дана.Тако су и заслужили јер се нису бунили и поверовали су њиховим причама о запошљавању у тим објектима и гласали и још трагичне и сада гласају за оне који их пљачкају и уништавају екосистем и остављају без струје.Свима за наук да недозволе да у кориту њихових река и потока било ко гради мале хидроцентрале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока калис

19.02.2019 20:25

А кад це прорадити хидроцентрала на неретви у улогу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

19.02.2019 20:44

Сваке године идем на Пливу и Јањ, на одмор. Море не волим па се тамо лепо одморим. Ако банда упропасти и овај Бозји дар, нема друге само побити банду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

19.02.2019 21:37

У Европској унији је забрањена градња мини хидроелектрана. И кода нас треба забранити градњу пошто су оне мале снаге и небитне су зато. Само уништавају животну средину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асф

20.02.2019 05:52

У европи је народ освјешћен а овде живи хрпа необразованих ретардера.

Name

А Концесије

19.02.2019 22:41

ТО КОРИСТИ ТАЈКУНИМА КРИМИНАЛНОМ МИЉЕЈУ И ВРХУ КОРУМПИРАНОМ РЕПУБЛИЦИ СРБСКОЈ НЕ КАО И МНОГИ ДРУГИ ПРОЕКТИ И КРИМИНАЛНЕ РАДЊЕ ОД СТРАНЕ РЕЖИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Становник ЕУ

20.02.2019 11:39

Тацно, у ЕУ се не смију градити електране са великим падом, гдје се вода води цијевима са брда. Протоцне електране су присутне на сваком кораку и бар у Њемацкој сва права водокористења нпр. воденице и риболов су унесена у грунтовницу, тако да под истим увјетом проток итд. мозе се градити мала електрана. Код нас се нико нама то право иако су фамилије стољецима имале ту воденице остају сад без воде посто појединци добивају право да хватају ријеку на бруду и воде цијевима до електране. Поз.

Name

Горан

19.02.2019 22:45

Могу ли ја да направим једну а да ме ви народе финансирате преко рачуна за струју и послије опет то да вам продам папрено.Дајте ми молим вас да и ја почнем једну...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зокилy

20.02.2019 00:19

Зора Видовиц министар финансија, зена која је прије 6 мјесеци требала на робију због висемилионских превара у свом ресору. ТАКО ВАМ И ТРЕБА НАРОДЕ, ОВЦЕ У ТОР ПА ПОД САТОР, МИКРОФОН И ПИВУ ПА ЛАГАНО

ОДГОВОРИТЕ