Ученици у Тузли производе струју

Електротехничка школа Тузла ускоро ће бити прва јавна установа у БиХ која ће самостално производити енергију, односно имаће своју "струју преко крова".

Босна и Херцеговина 08.02.2019 | 07:34
Ученици у Тузли производе струју
Школа ће и даље бити на мрежи "Електропривреде", али ће производити властиту енергију и продавати вишак овој компанији. Соларни панели ће бити постављени на кров школе, а пројекат ће, како нам кажу, за десет година бити самоисплатив.

Школа мјесечно плаћа рачун за струју око 1.800 марака, јер има око 100 рачунара, пуно сијалица и много радионица, који су потрошачи струје. Троши се дневно 55 КW струје, а на површину крова може стати 100 КW, за шта је потребно 150.000 марака. Пројекат је направљен и подржала га је чешка влада.

"Школа као институција има учешће 50.000 марака интелектуалног рада, јер ова електрана од 100 КW кошта 150.000 марака по систему 'кључ у руке'. Материјал је 100.000 марака. Наши ученици и професори ће све то склопити", објаснио је за "Независне" овај пројекат Селмир Дадановић, директор Електротехничке школе Тузла.

Да би уопште пројекат био реализован, Чеси су тражили властито учешће школе, за шта она нема могућности. Управа школе замолила је зато Владу ТК да обезбиједи 190.000 марака за промјену столарије и нову фасаду на објекту. Осим с финансијске, овај пројекат је изузетно значајан и с научне стране.

"У едукативном смислу има огроман значај, јер ће ученици имати прилику да виде, контролишу и управљају, на неки начин, том соларном електраном. Биће упућени у начин на који се производи електрична енергија из Сунчеве, у начин конверзије, начин управљања, дистрибуирања даље према електроенергетском систему", сматра Хасан Халилчевић, професор практичне наставе у овој школи.

Уз соларну електрану, школа планира школовати стручњаке за ту област, која је, како кажу, наша ближа будућност.

"ПравИћемо елаборат за ново занимање - техничар обновљивих извора енергије. Направићемо на тавану четири радионице и та дјеца ће ту имати праксу. У једној радионици ће бити комплетна инсталација соларне електране, гдје ће дјеца имати могућност симулације кварова, практичну наставу и свега оног што ће бити практична настава оријентисана према соларним електранама. Све ће научити у школи", рекао је директор.

Интересовања за област соларне енергије у овој школи не фали и ученици су већ добро упућени и укључени у цијели пројекат.

"За конверзију Сунчеве у електричну енергију потребна нам је одређена опрема, као што су соларни панели, регулатори, акумулатори и инвертори и, наравно, потребни су нам потрошачи. Соларни панели служе за конверзију сунчеве енергије у електричну, ту електричну енергију, која је истосмјерна, водимо на регулаторе, а даље идемо на инверторе", објаснио је ученик Арменис Мујкић.

Санација крова школе требало би да буде средином јуна, након чега се укључује фирма која је генерални дистрибутер соларних електрана за овај дио Европе, којој ће чешка влада уплатити новац. Послије крова, соларне плоче ће поставаљати на зидове школе од врха ка земљи, већ су постављене двије пробне, а све да се произведе што више енергије.

Соларна електрана би оквирно могла бити у функцији до почетка наредне школске године, а Електротехничка школа обиљежиће почетак нове ере у области енергетике у образовним установама.

(Независне новине) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

бивси уценик

08.02.2019 07:34

Драго ми је због њих..Само лепе успомене носим на ту сколу те професоре и знање које су преносили уценицима...у рангу садасњих Електротехницких факултета..Браво Тузлаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стуттгарт

08.02.2019 08:16

Респект за нове идеје и поздрав новим струцњацима. Приједлог; мозда и производња Соларних панела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретен

08.02.2019 18:13

Браво децки за вас труд Браво Босно кад имас такву златну дјецу

ОДГОВОРИТЕ