Ријеке Врбас и Босна стагнирају

Републичка управа Цивилне заштите саопштила је да се полако стабилизује водостај Врбаса и Босне узводно од Бањалуке и Добоја, те да нема значајнијих изливања ријека, нити угрожених људских живота и материјалних добара. Водостај ријеке Саве у константном је и благом порасту, додаје се у саопштењу.

Република Српска 04.02.2019 | 12:55
Ријеке Врбас и Босна стагнирају
Сана и Уна, такође, имају повећан водостај, али нема већих изливања, осим на путу Благај-Витасовци, Благај-Радомировац.

У Дервенти је ријека Укрина у кориту, а у општинама Језеро и Шипово у опадању су ријеке Плива, Јошавка, Јањ, а мјестимично су се излиле, те је друмски саобраћај отежан.

Републичка управа Цивилне заштите наводи да појачано прати хидролошку ситуацију у Републици Српској и извршава своје задатке. У приправности је и специјализована јединица за заштиту и спасавање на води и под водом Републичке управе Цивилне заштите.



Водостај Врбаса у Делибашином селу на подручју Бањалуке прешао је коту ванредне одбране од поплава, саопштено је из Одјељења за хидрологију Републичког хидрометеоролошког завода. Према извјештају од 8.00 часова, ниво Врбаса у Делибашином селу износи 373 центиметра и има тенденцију опадања.

Водостај Босне у Добоју је у стагнацији и износи 370 центиметара, што је за 70 центиметара изнад коте редовне одбране од поплава.

Водостај Сане у Приједору стагнира у посљедња 24 часа и износи 394 центиметара. Водостаји других ријека је у паду и није дошло до изливања. С обзиром на пад температуре и престанак падавина, као и повољна метеоролошлка предвиђања за наредни период, очекује се даља стагнација водостаја Сане, а затим и постепени пад.

Водостај Сане у Новом Граду износи 400 центиметара и у стагнацији је, а водостај Уне 320 центиметара и за 51 центиметар је виши него јуче, потврђено је за Срну у локалном Центру за обавјештавање.

Од јуче ујутру у Новом Граду су укључене препумпне станице и на снази су редовне мјере заштите од високих водостаја које важе при водостају Сане од 320 центиметара. Редовне мјере на снази су при водостају Уне од 450 центиметара, ванредне код водостаја од 510 центиметара, а стање елементарне непогоде проглашава се када водостај достигне 540 центиметара.

У општини Језеро излиле су се Плива и Јошавка, а поплављено је 20 домаћинстава. Начелница општине Снежана Ружичић рекла је за РТРС да је примјетно благо повлачење воде и да се током дана очекује побољшање ситуације. Она је рекла да је једна вишечлана породица исељена.

Нивои Саве и Дрине у Семберији су испод нивоа редовне одбране од поплава, рекао је за Срну шеф Одсјека за Цивилну заштиту Бијељина Драго Ристић. Он каже да нема потенцијалне опасности од изливања, упркос порасту водостаја и наглом пуњењу у току 24 часа, јер су корита у претходном периоду била ниска и полупразна.

Водостај Саве у Градишци износи 459 центиметара.

У општини Шипово, излиле су ријеке Јањ и Плива и поплавиле велике обрадиве површине и угрозиле двадесетак кућа. У Дуљцима, Плива је поплавила мост који повезује село са Шиповом.

Ријека Усора поплавила је локални водовод у добојском насељу Макљеновац, због чега је обустављено снадбијевање водом за пиће становништва ове мјесне заједнице, преносе медији.



БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар