"Прича о промјени Дејтона је празна''

- Ја сам против ревизије Дејтона. Шта може бити садржај те ревизије? Ако отворите то питање, ви ћете имати три потпуно различите визије Босне и Херцеговине. Ако отворите питање Дејтона, имаћете питање из Сарајева – држава без ентитета, ако је могуће. У Републици Српској ћете одмах имати “независна Република Спрска” – нема БиХ. Код Хрвата у Мостару, рецимо, трећи ентитет или посебна изборна јединица. Како ћемо се договарати ако имамо три различите визије? (…) Та прича о промјени Дејтона је једна празна, непотребна, бескорисна прича која нас само дијели.

Република Српска 01.02.2019 | 12:03
"Прича о промјени Дејтона је празна''
Почасни предсједник ПДП-а, бивши члан Предсједништва Босне и Херцеговине и бивши министар спољних послова Босне и Херцеговине Младен Иванић био је гост овоседмичне Копче у програму ТВ1, гдје је открио да је дугој листи титула са префиксом "бивши" придружио и ону професора на Економском факултету у Бањалуци, али да је обрт у тој ситуацији ипак могућ.

Иванић још није одлучио да ли рјешење радног односа тражити судским путем. Он је предавао тридесет и три године и има звање доктора економских наука.

- Видјет ћемо је ли то завршена прича или не. Тренутно да, из неких својих разлога Универзитет није хтио да ме врати у радни однос… Видјет ћу. С једне стране, имао бих мотив можда да покушам судски то доказати, с друге стране, право да вам кажем, не знам ни има ли смисла ту више радити, казао је Иванић.

Иванић је изгубио у трци за мјесто члана Предсједништва БиХ из реда српског народа. Истиче да је то прихватио без проблема, јер је на основу ранијег искуства научио како је 'и бити и не бити'.

- Ја сам се цијело вријеме своје политичке каријере трудио да сачувам неку врсту нормалности. Одморио се јесам, сагледао резултате. Не могу ја бити искрен и рећи да сам изгубио изборе. (…) У суштини је на овим изборима било невиђено много крађе, невиђено много манипулације.

Истиче да је био увјерен у побједу.

- Имао сам резултате јавног мнијења. Стварно расположење људи је било у моју корист. Како је власт са свим манипулацијама, јавним РТВ сервисом, пријетњама пензионерима, запосленицима, злоупотреби јавних фондова, куповином гласова и свему осталом мени признала да сам имао 300.000 гласова, то значи да је однос био пуно, пуно другачији. Немате услове да се борите за истину у овом систему, наводи Иванић. 

Бриселска куртоазија и београдска реалност
 
Иванић не сматра да је јединство чланова Предсједништва показано у Бруxеллесу стварна слика онога што се дешава у Босни и Херцеговини и њихових односа. Мишљења је да куртоазија и осмијеси нестају у тренуцима када такве врсте састанака заврше. Каже да је највећи проблем што право лице бх. политичара не виде учесници састанака, већ Босна и Херцеговина, те да оно што се пренесе јавности након састанака иза затворених врата варира од природе самог састанка.

- Ја сам био на многим састанцима. Имате два типа тих разговора – формалне на којима сви говоре формалне фразе и на којима се све заврши за четрдесет и пет минута до сат, без садржаја. Имате стварне састанке на којима се отворе конкретни проблеми и на којима се веома искрено разговара и та врста разговора је мени била кориснија.

Напомиње да није био на састанку, али вјерује да има довољно неутралности и искуства да анализира предочено и оцијени бриселски састанак.

- Мени је ово изгледало као формални састанак са којег су послане позитивне поруке , али у којем садржајно није било ништа.

Иванић вјерује да Додикове ријечи са састанка у Београду ипак боље одишу реалним ставовима.

- Мислим да је реалнији приступ и искренији политички став него она лијепа слика која је дошла из Бруxеллеса и нека врста јединства, опуштености и склада која је владала између чланова Предсједништва. Сви добро знамо да између њих нема тог склада”, наводи Иванић.

Босна и Херцеговина по Орwеллу

Младен Иванић сматра да БиХ има проблем изазивања проблема на свим политичким странама, од критика Изборног закона до иницијативе СДА о промјени имена Републике Српске. У случају иницијативе СДА, сматра да изазивање овог проблема одговара и једнима и другима, мислећи у том случају на Бакира Изетбеговића и Милорада Додика.

- Одговара то и господину Додику јер се тиме оправдава његов тврди став који износи већ годинама. Да није било таквих ствари, питање је да ли би његов став имао такву тежину. Овако кад неко каже да неће више да се зове Република Српска, нема тог грађанина у Републици Српској који ће рећи – сагласан сам са тим.

Резултат овакве политике по Иванићу је страх због којег ће Босну и Херцеговину избјегавати страни инвеститори, домаћи капитал ће се почети инвестирати у друге државе, те ће такав поредак довести до неизбјежног одласка и расипања становништва све док Босна и Херцеговина не постане пустиња. Данашњу ситуацију оцјењује као ‘перманентни сукоб’, што горко подсјећа на зараћене стране у Орwелловој "1984".

Ревизија Дејтона - празна, непотребна, бескорисна 

Иванић је нагласио и да је против ревизије Дејтонског споразума, што је тражено на Хрватском народном сабору.

- Ја сам против ревизије Дејтона. Шта може бити садржај те ревизије? Ако отворите то питање, ви ћете имати три потпуно различите визије Босне и Херцеговине. Ако отворите питање Дејтона, имаћете питање из Сарајева – држава без ентитета, ако је могуће. У Републици Српској ћете одмах имати “независна Република Спрска” – нема БиХ. Код Хрвата у Мостару, рецимо, трећи ентитет или посебна изборна јединица. Како ћемо се договарати ако имамо три различите визије? (…) Та прича о промјени Дејтона је једна празна, непотребна, бескорисна прича која нас само дијели.

Иванић сматра да Босна и Херцеговина може кренути путем просперитета оног тренутка када се политичари у Федерацији БиХ престану трајно угрожавати постојање Републике Српске, а политичари у Републици Српској прихвате Босну и Херцеговину у оквирима Дејтонског споразум.

(Ослобођење)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

СОКРАТ

01.02.2019 11:08

ЦАР!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били...

01.02.2019 11:42

Био и осто.

Name

реално

01.02.2019 17:03

Ја мислим другације. БиХ је пуста зеља, али заједница без концепта и могуцности развоја. Па погледајте младе људе на којима свијет остаје ста они о томе мисле.

Name

ре: реално

01.02.2019 17:12

Након висе од 20 година имамо предратно стање. То је доказ да је реално сто је "реално" рекао.

Name

Ре

01.02.2019 11:51

Ја сам за ревизију Дејтона !!!!! Треба смањит издатке! А то се може само укидањем надлежности кантона и ентитета.: Остат ће држава и оба ентитета без људи због толико ухљеба и функција. Ко ће да то плаћа и одакле? РС већ не може да плаћа своје ухљебе и функционере па се задужује да то плаћа.Умјесто да смањује издатке кроз укидања надлежности они продају све да би попунили буџет и исплатили ухљебе. Остат ће само име РС а народа неће бити. Не онога који би могао да финансира њено постојање кроз рад . Остат ће ухљеби , политицари и пензионери ( од чега ће се издвајат паре за пензионо) кад све је пропало . Одакле новац за посланике у скупштини РС, полицији, влади...итд итд? Зато мора доћи до ревизије Дејтона ако се жели да народ остане на овим просторима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за потурченог ре

01.02.2019 14:01

Ја сам за укидање бејха и свима ће нам бити боље.

Name

Ре

01.02.2019 16:57

Ја сам за Њемацку БиХ. То је могуће само требамо увести владавину права и закона. За свако кршење устава 10 год робије. Покренути порекло имовине сваког цовека по принципу имас милион имовине докази да си платио пореза 700 Иљада. Наследио милион докази да је тата платио порез. Вјерујем да тада не би нико одлазио из ове земље лопови бих туцали камен а постен народ радио пензионери узивали а дјеца уцила математику а не глупу историју коју представљају као богатство. Који лудаци а треба да се срамимо свако мало се убијали палили униставали привредне гиганте за ста? за кога? Јбни балкански примитивци.

Name

Мирко

01.02.2019 12:06

Све у један тор, написати европске законе и удри...коме се несвиђа, нога...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрсета Бабиц

01.02.2019 17:10

А који су то европски закони и европски пут? То је једно велико оцекивање, ниста друго. Европски закон се само стрикније спроводи, а остало је капиталистицки лоби као и у РС.

Name

Таксират

01.02.2019 18:03

Управо тако. Није довољно увести те законе. Потребни су људи који ће их спроводити. А који су то људи? Треба ли и њих увести. Има се и сада довољно закона, само се не спроводе. Не може то преко кољена и преко ноћи што је деценијама гајено и наслијеђено; увукло се у све поре друштва. Све познате дефиниције: конформизам, опортунизам, линија незамјерања, зависност; све се своди на исто, непресушно. Нема више Александра Македонског да мачем пресијече проблем. Чак ни Македонија није што је била.

Name

Родољуб

01.02.2019 12:16

Цовек исправно прице. И све је тако. Али коме његове ријеци допиру до усију? Народ је изабрао Додика! Какав народ такав му је и водја! Као резултат Иваницеве политике и његовим одјерених ставова, цовек је избаце са факултета! А прије цетири године Додик му није дозволио право на кабинет у БЛ. Под изговором да сарадјује са Бакиром!? Увазени проф,. Иваницу не вреди ти прицати.. народ те не цује! Народ само зна за Додика.. Ста год он казе и наравно слазе све то крезуби народ прогута!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његош

01.02.2019 12:28

У праву си професоре само сте требали додати и сљедеће: РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ вратити надлежности које су јој насилно отете противправним дјеловањем високих представника. а које су предвиђене Дејтоном. Крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.02.2019 13:25

Знас кад це се то десити? Кад мајмуну дупе зарасте,..зар не видис да ми пловимо у смијеру банкрота и нестанка, људи масовно бјезе и напустају Српску.

Name

ре

01.02.2019 14:16

Како то може бити противправно дјеловање кад је Високи представник исто дио изворног Дејтона, као и Уставни суд БиХ. Имају процедуре и за враћање надлежности па нека се покрену и да видимо шта ће бити ;)

Name

Пензионер

01.02.2019 15:33

БиХ је интересна сфера УСА и ЕУ и НАТО-а и улази у НАТО до краја године. Исто це се десити и са Македонијом јер Американци раде ста је њима у интересу. Мисљење балканаца и уопсте не интересује.

Name

Његоше:

01.02.2019 19:15

'Богуми, није ти свака златна ка прије'. Управо је штета да осим високог представника не постоји читава екипа његових људи из европске заједницеа у најважнијим порама друштва, који би требали одлучивати, бдјети над провођењем и по потреби санкционисати. Заборављаш ли, или ти није јасно да је БиХ под неком врстом благе принудне управе. Да ли ти је рецимо познато зашто је курс КМ годинама и годинама исти. И да он није под кључем, шта би било.

Name

Ззз

01.02.2019 12:45

Не слажем се да народ зна само за додика.Прије ће бити да додик зна како покрасти изборе и преварити народ.срамота бурле и пејина унука

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зивјели

01.02.2019 14:46

Ја мастам о Босни из седамдесетих и осамдесетих година прослог вијека, кад се није гледало како се ко зове и како се моли Богу. Мастам да се поцнемо запосљавати према томе ко ста зна да ради, а не по томе којој странци припада. И да нам се дјеца друзе и уце заједно, а не да зиве ко овце у торовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сергеј

01.02.2019 15:57

Савјетујем муслиманима из БиХ да пусте српски народ и Републику Српску на миру да живимо заједно и квалитетније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биг мама

01.02.2019 16:29

А ја савјетујем Сергеју да научи да у БиХ живе Бошњаци, а не муслимани, како их је све донедавно називао Милорад Додик који их сада назива Бошњаци, а понекад Бошњаци-муслимани.

Name

ре

01.02.2019 17:47

Један савјет и за Сергеја, опусти се и уживај у томе што имаш. Испоштуј сопствени Устав РС-а. Не тражи хљеба преко погаче, неће добро завршити.

Name

Тако

01.02.2019 17:54

А на обе стране невидљиве границе унутар Босне и Херцеговине зиви сиротиња.

Name

Ре: Сергеј, БН засто цензура коментара?

01.02.2019 18:25

Ево рецимо, када прицас о тим "муслиманима", ја се изјасњавам као Босњак али нисам вјерник, Ислам није моја религија, не практицирам је, не идем у дзамију, итд. ако схватас, агностик сам или рецимо деист. Мозес ли схватити да ја нисам нити могу бити муслиман, по етницкој припадности сам Босњак али по националности/дакле дрзављанству сам Босанац (и Херцеговац ето ако зелис :)) И ја у томе нисам сам, знас ли јос колико је људи у БиХ попут мене? Насе друство је затуцано и у свим народима гледа погрдно цак и агресивно на људе који се изјасне да су атеисти, да не прихватају организирану религију, да њима некакви попови и ходзе нису никакав ауторитет, а надасве нису морални ауторитет, јер су се вецина њих обрукали и окаљали за сва времена и своју религију и цркву/дзамију и народе које би као требали представљати! Молим те да то схватис и постујес. Поздрав Сергеј.

Name

Бејха је пропао пројекат

01.02.2019 17:36

Бејха и постоји само зато да би политичари могли да краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марqуез

01.02.2019 17:45

Лијепо говорите господине професоре. На залост ревизије Дејтона це бити. Не једна вец много ревизија. То је стварност на коју се треба припремити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

космос

01.02.2019 18:21

Не требају БиХ ентитети,То не постоји нигдје на свијету.Увести европске законе и регије на нивоу дрзаве ко у Сwедској.Језик матерњи,дрзављанство Босанско.религију укинути .једна полиција без војске и једно туз иластво.један банкарски систем и једна скупстина.Засто то коме смета кад је тако у Србији и у Хрватској,Њемацкој ,Аустрији..итд.итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

01.02.2019 20:45

Браво господине Иваницу..отмјен, образован, одмјерен у изјавама, а онда помислим на оног бахатог, неодмјереног, некултурног бају, па се питам како гласасе за њега?! Или, мозда бас и нису толики ни гласали, има ту несто сто 'смрди', зар не?!!

ОДГОВОРИТЕ