12 лица умрло од посљедица грипа

Пет пацијената у болницама у Републици Српској преминуло је у периоду од 25. до 27. јануара од посљедица тешке акутне респираторне инфекције, чиме је укупан број преминулих повећан на 12, саопштено је из Института за јавно здравство Српске.

Република Српска 28.01.2019 | 18:00
12 лица умрло од посљедица грипа
Како се наводи, Институту је Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио четири, а општа болница Зворник једног преминулог пацијента који су били позитивни на вирус А(X1)пдм09. Ради се о особама средње и старије животне доби.

Из Института за јавно здравство апелују на грађане да се изврше превентивне мјере заштите од грипа.

"Подсјећамо још једном да је, због дужег боравка у затвореном простору и/или мјестима гдје бораве веће групе људи (учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскоп итд.) неопходно примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Препоручује се редовно прање руку топлом водом и сапуном, покривање уста марамицом приликом кихања и кашљања, као и често провјетравање просторија", наводи се у саопштењу Института.

Напомиње се да у наредном периоду, посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак (домови за старија лица, домови за лица са инвалидитетом итд.) и поштовати препоруке установа.

"Трајање посјета треба свести на минимум, одлазити у посјете само уколико смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим", истичу у Институту.

Подсјећамо, на подручју Републике Српске од посљедица грипа до сада је преминуло седам особа.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сколарци

28.01.2019 17:40

Апелујте на родитеље да не саљу болесну дјецу у сколе!! Додје једно болесно зарази осталих десет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мутљаза

29.01.2019 06:31

Не насједајте на прице да је неко прекинуо од посљедица грипа то фармацеутска мафија измисли ради профита а сваки дан народ умире како је Бог записао.

ОДГОВОРИТЕ