Опасан грипу РС: Седморо мртвих!

Са хладним временом и минусима, редовно долази и грипа. Сезона у БиХ је на самом врхунцу и нажалост биљеже се смртни случајеви. У Републици Српској још три пацијента су преминула од посљедица грипе, чиме се укупни број жртава тешке респираторне инфекције повећао на седам. У ФБиХ нису забиљежени смртни случајеви.

Република Српска 27.01.2019 | 09:33
Опасан грипу РС: Седморо мртвих!
Љекари препоручују редовно прање руку топлом водом и сапуном, покривање уста марамицом приликом кихања и кашљања, као и често провјетравање просторија.

Посјете у здравственим установама и болницама потребно је свести на минимум. А неке уставнове у потпуности су их забраниле.

Пацијенти који су преминули од посљедица грипе били су средње или старије животне доби. Осим респираторне инфекције, имали су и друга хронична обољења, а нико од њих није био вакцинисан.

"Грипа се преноси капљичним путем, путем кашљања, кихања и говора. Некад се може пренијети директним контактом са обољелом особом или у контакту са зараженим предметима. Међутим ријетко", изјавила је др. Тања Илић, љекар породичне медицине.

Због бојазни да би сличних случајева могло бити још, Универзитетски клинички центар Тузла и Клинички центар у Сарајеву до даљњег су обуставили посјете болесницима.

Тренутно је на Клиници за инфективне болести УКЦ Тузла хоспитализовано 11 пацијената код којих је потврђен вирус А инфлуенце. Три су у тежем здравственом стању.

Тренутно је на Клиници за инфективне болести УКЦ Тузла хоспитализовано 11 пацијената код којих је потврђен вирус А инфлуенце. Три су у тежем здравственом стању.

У Кантоналној болници Зеница обољелих од Х1Н1 и А Х3Н2 има, али се не ради о тешким случајевима.

"Девет болесника је имало слику сарија, најтежи облик акутне респираторне инфекције, седам болесниика је у Заводу за анестезију, а два пацијента са коморбидитетом ризико факторима је у Клиници за интерне болести у УКЦ Тузла", рекао је др. Сеад Ахметагић, начелник Клинике за заразне болести УКЦ Тузла.

Вирус грипа А(Х1) или акутна респираторна инфекција може имати тешке посљедице, посебно код пацијената који имају друга обољења. Др. Амра Башић - Живадиновић, специјалиста ургентне медицине, каже да овај вирус има уобичајене симптоме. Подсјећа на прехладу која се временом компликује. Упорни кашаљ...

"Упала плућа која може бити вирусна или инфекцијска, температура која високо скаче, тешко је оборити, општи инфективни синдром, пацијент се осјећа лоше, нема снаге, а због високе температуре и исцрпљености препоручује се хидрирање, јер се организам лакше бори", истакла је Башић - Живадиновић.

Доктори напомињу да је ово почетак епидемијског вала и да је је ризик од раста обобољелих повећан.

"И сад сам болестан. - Како се лијечите? Никако."

"Није да сам имала високу температуру, него кашаљ и мала анемичност."

"Ја се нисам вакцинисала, имам добар имунитет, али дјеца, старији, зашто не."

Љекари превентиво препоручују вакцинисање, а онда и често прање руку, избјегавања боравка у затвореним просторима и у групама. Вакцинисани грађани немају разлога за бојазан.

 (Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

др

27.01.2019 08:44

Убачено из ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

27.01.2019 12:28

Онда је и у Канаду убачено, јер је до данас тамо умрло 43 дјеце, а за старије не знам податак.

Name

Хмм

27.01.2019 09:06

Дал' се ми ово враћамо у средњи вијек? Тад се умирало од грипе. Можда ће сад тифус колера и остало?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Праведник

27.01.2019 13:28

Па зар особа од 80 година кад умре одма зртве грипе ...или здравство лаж пласира да би продали вакцине ...е па нек се они вакцинишу и трују

ОДГОВОРИТЕ