Православци данас славе Крстовдан

Српска православна црква (СПЦ) данас слави Крстовдан као успомену на прве хришћане који су примили вјеру на самом почетку хришћанске проповиједи.  

Република Српска 18.01.2019 | 09:07
Православци данас славе Крстовдан
Празник се везује за светковање Богојављења, празника Крштења Исуса Христа, као и за дан посвећен Светом Јовану Крститељу, који га је крстио у ријеци Јордан, а према новом календару славе се 18, 19. и 20. јануара.

Крстовдан се слави увијек уочи Богојављења и спада у непокретне празнике.

У календару СПЦ није обиљежен црвеним словом, за разлику од Крстовдана који се слави 27. септембра, као успомена на проналажење Часног крста, на којем је на Голготи разапет Исус Христос. 

У православним храмовима на Крстовдан се служи литургија Светог Јована Златоустог, уз освештање воде, које прати празнично богослужење.

Крстовданска водица се послије освештања дијели вјерницима и, према обичају, ради здравља, чува у кућама.

Крстовдан уочи Богојављења је посни дан за православне вјернике, без обзира на који дан у недјељи “пада”.

У неким крајевима постоји обичај да се уочи празника крст стави у воду и унесе у цркву. Ако се крст смрзне, вјерује се да ће година бити родна и здрава, а ако се не смрзне биће оскудна и болешљива.

 (Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

брецало

18.01.2019 08:16

КО СЕ КРСТОМ КРСТИ, ТАЈ КРСТОВДАН ПОСТИ: Данас је зимски Крстовдан, дан строгог поста! На овај дан ваља опрати сав веш и очистити кућу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

18.01.2019 08:31

Одо ја на ракију и мезу на процисцење да се прослави, јануар је најрадоснији мјесец у години, славимо сваки дан и узивамо

Name

Раде

18.01.2019 15:55

На Крстовдан је од памтивјека било забрањено на интернету гледати порнографске садржаје, ваш се прао на руке и кућа се чистила, искључиво усисивачем. Тако налаже древна српска традиција, са почетка 19. вијека.

ОДГОВОРИТЕ