Почела примјена новог назива

Одлуку је потписао предсједник Собрања Талат Џафери, а премијер Зоран Заев рекао је да за ту одлуку није потребан потпис предсједника Ђорђа Иванова, који се, иначе, противио уставним промјенама.

Регион 14.01.2019 | 22:47
Почела примјена новог назива
У Уставу термин "Република Македонија" мијења се термином "Република Сјеверна Македонија", док се "Македонија" мијења са "Сјеверна Македонија".

Амандманом 34 се потврђује да Република поштује суверенитет, територијални интегритет и политичку независност сусједних држава, јавио је Тањуг.

У складу с уставним промјенама, држављанство је македонско/грађанин Републике Сјеверне Македоније.

У личним документима и путним исправама држављанство се пише на македонском језику, док за грађане чији је службени језик неки други, писаће се на македонском језику и на језику те мањинске групе.



Документи који су у међународној употреби требају се усугласити у року од пет година, док ће се документи који се користе искључиво за унутрашње потребе прилагођавати постепено и тај ће процес бити усклађен с процесом отварања преговора земље с Европском унијом.

Македонија је протеклог петка двотрећинском већином посланика у Собрању усвојила одлуку о промјени имена у Републику Сјеверну Македонију, што је произашло као обвеза из Преспанског споразума с Грчком.

(Фена)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

масала

14.01.2019 23:00

Заев завуче македонцима уз помоћ шиптара и оста жив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

15.01.2019 07:08

Јеси ли сигуран, мислим за ово друго?