Буцмаста дјеца расту у гојазне људе

Гојазност у школском узрасту у 80 одсто случајева прераста у вишак килограма у одраслом добу.

Здравље 14.01.2019 | 10:44
Буцмаста дјеца расту у гојазне људе
ПРЕКОМЕРНА тежина у првој години живота повећава ризик од гојазности у школском узрасту, која затим у 80 одсто случајева прераста у вишак килограма у одраслом добу, тврде педијатри. Гојазност је водећи узрок оболевања и смртности деце и адолесцената, најпре због повећаног ризика за настанак хипертензије, повишеног холестерола, атеросклерозе и дијабетеса типа 2.

Овај метаболички поремећај је у Србији све чешћи и студијама је потврђено да 10,58 одсто деце од две до 19 година има прекомерну тежину, упозорено је на Конгресу педијатара.

- Вишак тежине повећава напор за дечје срце, што директно утиче на крвни притисак, ниво холестерола и триглицерида у крви, као и развој шећерне болести. Уколико је ово стање дуготрајно, вишеструко се повећава ризик од коронарне болести, инфаркта, болести жучне кесе и неких форми карцинома - каже, за "Новости", др Гордана Грујић Илић, педијатар Дома здравља Ниш и координатор за ултразвучну дијагностику деце и спортиста.

Докторка наглашава да се код деце која имају вишак телесне масти чешће развијају болест срца и инфаркт, чак и када немају друге факторе ризика, као што су пушење или генетска предиспозиција.

 - Гојазност је повезана и са многим другим, мање познатим проблемима, као што су астма и друге плућне болести, ортопедски проблеми, болови у ногама и леђима, као и гастроинтестиналне компликације - објашњава др Гордана Грујић Илић.

У дечјем узрасту најзначајније су породична или идиопатска гојазност, која настаје у склопу генетских синдрома, али и гојазност ендокрине природе. Постоји висока корелација између гојазних родитеља и беба са прекомерном тежином.

- Ако су оба родитеља нормално ухрањена, гојазност се јавља у девет одсто случајева. Ако је један родитељ гојазан, а други нормално ухрањен, до гојазности долази у половини случајева. А када су оба родитеља гојазна, проценат гојазне деце је 75 одсто. У малом проценту случајева, свега три одсто, прекомерна тежина је споредни симптом неке друге болести - наводи наша саговорница.

У саветовалиштима за младе и кардиолошким саветовалиштима у домовима здравља раде се потребна испитивања, препоручују дијете и предузимају све потребне мере, које зависе најпре од животног доба детета.

- Између прве и пете године живота детета, потребно је водити рачуна о уносу слаткиша, избегавати масна меса, храну припремати кувањем или пржењем без масти. После пете године, неопходно је да дете буде физички активно најмање један сат сваког дана да се бави неким спортом - каже др Гордана Грујић Илић.

ПСИХОЛОШКИ ПРОБЛЕМИБудући да гојазна деца имају и проблеме психолошке и социјалне природе, најчешће због тога што их околина сматра тромима или лењима, гојазна деца се често осећају угрожено. - То је још један од разлога због којих педијатри упозоравају да решење проблема не треба одлагати, већ на време разјаснити узрок гојазности и дете укључити у програм лечења проблема - каже др Гордана Грујић Илић.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

У већини

14.01.2019 22:17

Баке које чувају унуке су основа тих проблема. У страху од болести трпају дјецу с храном. Гојазна особа је несогурна и лако душевно рањива. У почетку је чудно али послије неког времена се то и не види у особним везама. Душа је најважнија.

ОДГОВОРИТЕ