"Склоност ка гојењу зависи од исхране док сте били фетус"

Људи се, баш као и биљке и животиње, рађају у разним облицима и мерама. Неки целог живота могу да се хвале савршеном фигуром, без обзира чиме се хранили, док други не престају да пате од склоности ка гојењу.

Здравље 14.01.2019 | 10:33
"Склоност ка гојењу зависи од исхране док сте били фетус"
Докторка Мери Џејн Вест-Еберхард из истраживачког института Смитсонијан Тропикал у Коста Рици фокусирала је свој рад на разумевање биолошке варијације. Како каже, понекад појединци са истим генима могу показати драматичне разлике.

Краљица пчела и њени "радници" имају исте гене, али врло различите судбине. Лептир рођен у једно доба године може живети много дуже од оних рођених у другим сезонама. Неке рибе чак могу променити пол као одговор на промене у околини.

Мари Џејн каже како се на истим биолошким принципима може појаснити зашто се људи рађају и развијају у различитим облицима.

Неки људи склони су висцералним масноћама које окружују виталне органе, док други имају поткожне или субкутанеалне масти на екстремитетима и другим деловима тела. Ове две врсте масноћа другачије се одражавају на здравље јер, како су показала недавна истраживања, висцерална маст повезана је са дијабетесом типа 2 и срчаним болестима.

Анализе показују да склоност ка гојењу и распоред масноћа у телу зависе од тога како су особе храњене још док су биле фетус. Како каже, недовољно храњене бебе су подложније инфекцијама и највероватније ће акумулирати висцералну масноћу у абдомену.

"Трагично је када погледате људе који се селе у урбана подручја, тражећи своје богатство, како у скученом буџету купују јефтине намирнице које су лоше за њих. Особе чије су мајке јеле здраву домаћу храну, склоне су да се одбране од висцералне масти унутар материце. Међутим, такве особе наилазе на проблем када престану да једу здраву храну и једина храна која им постане доступна је пуна фруктозе и јефтиних уља", појашњава Вест-Еберхард.

Висцерална масноћа је масноћа која се налази дубоко у трбушној дупљи, испод мишићног слоја, и она облаже органе попут јетре, бубрега, срца и панкреаса. У томе лежи одговор зашто неки људи целог живота имају такозвани пивски стомак.

Вест-Еберхард истиче да је јасно да људи који су склони развоју висцералне масноће морају вежбати пуно више да би задржали нормалну килажу.

Разликовање људске масти и начина на који оне утичу на здравље може објаснити зашто се научници не слажу око вредности индекса телесне масе.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар