Дукић: Власт је изгубила компас!

У име Компаније „Боксит“ и запослених у Компанији, као значајног пореског обвезника, предсједник те компаније мр Рајко Дукић обратио се надлежним с приједлогом да раскину Уговор о додјели концесије, за изградњу ауто-пута Бања Лука – Приједор, који је потписан 13. 12. 2018. године, са Кинеском компанијом „Цхина Схандонг Интернатионал Ецономиц и Тецхницал Цооператион Гроуп“.  

Република Српска 11.01.2019 | 19:35
Дукић: Власт је изгубила компас!
Постоје најмање два оправдана разлога за раскид уговора а то су :

1. Процедуралне природе,
Приликом закључења уговора није испоштована процедура која је прописана Уставом Републике Српске и Законом о Влади Републике Српске, Законом о правобранилаштву и Законом о концесијама.

- Према Уставу Републике Српске, чланом 70., је предвиђено да Народна Скупштина Републике Српске, одлучује о задужењу Републике, што у наведеном случају није урађено. Формално правно гледано, кад су у питању концесије, Влада је надлежна и није неопходна одлука Народне скупштине. Како овдје није у питању класична концесија, када концесионар плаћа концесиону накнаду за кориштење природног добра, већ обавеза, односно дуг или задужење, у питању су огромна средства 686.250.000 евра, на 30 година, неопходно је било да се о том аранжману, односно задужењу, изјасни и Народна скупштина.

- Законом о Влади Републике Српске, члан 3. прописује, да Влада заступа Републику Српску, стара се о заштити јавног интереса, користи имовину Републике Српске, њоме управља и располаже, а чланом 4., истог Закона је прописано, да Влада врши надзор над радом републичких органа управе, обуставља од извршења, укида или поништава њихове појединачне акте, који су у супротности са Законом или прописом Владе, што је очигледно да у овом случају није заштићен државни интерес, односно интерес Републике Српске и њених грађана. Питање је да ли је Влада у техничком мандату могла, односно требала, неколико дана прије примопредаје дужности, да потписује међудржавни уговор по коме преузима обавезу да, дугорочно, страном концесионару, плаћа велику надокнаду.

- Законом о правобранилаштву Републике Српске, члан 1., прописује, да Правобранилаштво Републике Српске, предузима сва правна средства ради заштите имовинских права и интереса Републике Српске, чланом 22. је прописано да су приликом закључења уговора којима се регулишу имовинско-правна питања, лице које заступа Правобранилаштво, обавезно затражити мишљење Правобранилаштва, а чланом 24. Закона је регулисано, да се уговори са елементом иностраности, које закључује Република Српска и друга правна лица, достављају Правобранилаштву, ради давања мишљења. Давање, накнадне сагласности од стране Правобранилаштва Републике Српске, на овакав Уговор о концесији је незаконито и недозвољено, па из тог разлога и тражимо да се овај уговор поништи.

- Законом о концесији, чланом 12. се прописује, да Влада као концендент у складу са Документом о политици и другим стратешким и развојним документима, предлаже доношење одлуке о покретању поступка додјеле концесије, која се објављује у „Службеном гласнику“ Републике Српске. У поступку додјеле концесије израђује се студија а за израду исте потребна је пројектна, односно техничка, документација из области која је предмет концесије, у складу са посебним прописима. Студија се доставља Комисији за концесије, која доноси рјешење о давању сагласности у року од 30 дана од дана пријема захтјева. Приликом разматрања студије, Комисија за концесије може дати приједлоге за измјену и допуну студије које би је учиниле прихватљивом. Неспорно је да Комисија за концесије није спровела процедуру у складу са Законом.
Без обзира да ли су спроведене одговарајуће процедуре Надлежних органа, а очигледно да нису, на квалитетан, стручан и законит начин, нема сумње да се ради о веома штетном Уговору јер градња поменутог пута, под условима из Уговора, ни приближно није приоритет у Републици Српској, у односу на многе друге приоритете, од интереса за грађане Републике Српске.

2. Штетност наведеног уговора
Влада Републике Српске је, дана 01.10.2018. године, донијела рјешење о додјели концесије Кинеској фирми „Цхина Схандонг Интернатионал Ецономиц и Тецхницал Цооператион Гроуп“ и овластила Министра саобраћаја и веза Неђу Трнинића да, у име Владе Републике Српске, са концесионаром закључи уговор о концесији.

Концесија је додијељена на период од 33 године, укључујући и период изградње (3+30). Цијена изградње ауто-пута, дужине 42 км, је 297 милиона евра. Обавеза Владе Републике Српске је да годишње уплаћује кинеском Концесионару износ 32,5 милиона евра, умањено за приход од путарине.

Након окончања преговарачког поступка, Министар Трнинић и Директор „Аутопутева РС“ Душан Топић, изјавили су да уговор предвиђа гаранцију Републике Српске, у смислу броја возила, од којих ће бити наплаћена путарина. Топић је објаснио да у почетку првих 5-6 година број возила неће бити довољан да измири обавезе према Кинезима, али ће касније бити више него довољан. Тврдња господина Топића је апсурдна, односно нетачна, ничим поткрепљена а ево и зашто:

У плану ЈП „Аутопутеви“, чији је господин Топић директор, за период 2018-2020. година, стоји податак да је планиран годишњи приходи од путарине, за 2019. годину, за цца 106 км ауто-путева, Бања Лука - Градишка и Бања Лука – Добој, 13.200.000 КМ или 6.740.000 евра. Такође стоји податак да је за 2020. годину планирано повећење прихода, од путарине за 6 %.

Ако се имају у виду горе наведени подаци, максимално очекивани приход од путарине, на ауто-путу Бања Лука – Приједор, у дужини од 42 км, гдје ни интензитет саобраћаја није као на постојећим ауто-путевима, не може износити више од 3 милиона евра. Полезећи од овог реалног податка, приход од путарине у тридесетој години достигао би тек 16.255.000 евра, или просјек за 30 година 9.630.000 евра, што значи да би се, за 30 година, од путарине, наплатило цца 288.750.000 евра. У том случају Влада би требала да доплати кинеском концесионару 686.250.000 евра или просјечно годишње 22.850.000 евра или цца 44.800.000 КМ, што је за око 9.000.000 више него што Влада из буџета дотира ЈП „Путеви Републике Српске“, 2019-2020. године. Овај рачун је дискутабилан не само са аспекта прихода од путарине, јер да би се остварило перманентно годишње повећање прихода од 6 %, у наредних 30 година, треба да се остваре друге претпоставке као што су: повећање боја становника, повећање броја возила, односно куповна моћ, пораст привредне активности итд.

Очекујем да ме господа Топић и Трнинић исправе у горе наведеном рачуну, ако сам направио грешке.

Колико је Уговор, о давању концесије, штетан, огледа се у следећем:

1. За износ од 686.250.000 евра, може се изградити брза цеста Бијељина – Требиње, цца 2.000.000 евра по километру. Ова брза цеста повезала би 31 општину, на источном дијелу Републике Српске, што износи 49% територије, на којој живи 38% становништва, гдје се налазе и најзначајнија природна богатства, као што су руде, воде, шуме и друго. Неспорно је да би ова инвестиција имала више оправдања, са аспекта привредног развоја, опстанка становништва, продуктивнијег кориштења природних ресурса, него што је ауто-пут Бања Лука – Приједор. Основни природни ресурс Приједора, руда гвожђа, транспортује се жељезницом.
2. Ако се има у виду да Влада у Србији, као подстицај по једном запосленом, даје инвеститорима цца 6.000 евра, за средства која би се, просјечно на годишњем нивоу, плаћала кинском концесионару од 22.850.000 евра, могло би се запослити 3.810 лица.
3. За 22.850.000 евра, може се, сваке године, изградити цца 22.850 м2 стамбеног простора (цијена 1.000 евра по м2) или око 4.570 станова просјечне површине 50 м2, па би се само за једну годину дана ријешили стамбени проблеми за сву незбринуту борачку популацију и расљена лица, а притом би се подстакла производња грађевинског материјала, запослио грађевински сектор и подстакао развој.
4. За 582.000.000 евра, како стоји на сајту Министарства индустрије, енергетике и рударства, могу се изградити четири хидроцентрале, у горњем сливу ријеке Дрине, Бук Бијела, Фоча, Паунци, Сутјеска, укупне инсталисане снаге 224,96 МW, са годишњом производњом 765,79 ГWх. За преосталих цца 100.000.000 евра може се реконструисати, током 30 година, стотинак школа и обданишта.
5. Ако би се 686.250.000 евра уложило у повећање наталитета, у наредних 30 година, рачунато са стопом прираштаја 5 %, могло би се свакој новорођеној беби дати по 2.000 евра.
6. За 686.250.000 евра могао би се изградити ауто-пут Добој – Бијељина дужине цца 130 км, чиме би се повезала Република Српска, од запада до истока, са Србијом, што је, од изузетног привредног, политичког, културног, безбједоносног и сваког другог интереса. Наведени ауто-пут био би знатно фреквентнији, сврсисходнији а нема сумње да би се за исти, под много повољнијим условима, могао обезбједити концесионар или кредит.
7. Ако би се 686.250.000 евра пласирало у 63 локалне заједнице, колико има Република Српска, могла би свака, током 30 година, да добије по 10.900.000 евра.
Могуће је навести још много примјера гдје је и и те како сврсисходније, друштвено корисније, уложити 686.250.000 евра, током наредних 30 година, како за развој, тако и за опстанак Републике Српске и становништва, на њеним просторима, него што је улагање у ауто-пут Бања Лука-Приједор.

Са неупоредиво мање средстава, односно обавеза, могуће је постојећи пут реконструисати, односно превести у брзу цесту, што би дугорочно задовољавало свеукупне потребе.

У поменутом случају се не може говорити о Уговору о концесији, јер је концесија право кориштења јавног добра, која не подразумјева обавезу даваоца концесије да учествује у измирењу недостајућих средстава из Буџета Републике. Према Закону о концесији, концесија је право обављања привредних дјелатности, кориштење јавних добара, природних богатстава и других добара од општег интереса, као и право на обављање дјелатности од општег интереса, у складу са Законом, а то право се уступа концесионару, на одређено вријеме, под условима прописаним Законом, уз плаћање концесионе накнаде. Концесија има за циљ да допринесе привредном развоју Републике Српске, стварање стимулативног правног оквира за привлачење страних и домаћих инвестиција, уз истовремено унапређивање транспарентности поступка додјеле концесија и повећивање ефикасности и дугорочне одрживости концесионих пројеката, те одговорног управљања природним богаствима и јавним добрима.

Прије додјеле концесије и закључења Уговора о концесији, обавеза је била да се уради Студија оправданости додјеле концесије, односно сачини документ о техничкој, финансијској, економској и правној анализи оправданости додјеле поменуте концесије за изградњу ауто-пута, што у конкретном случају није урађено или у крајњем случају није предочено јавности.

Како се ради о веома штетном Уговору, исти треба раскинути јер је очигледо да су политички и неки други разлози били битнији него друштвено-економска оправданост, односно интерес пореских обвезника и грађана.

Нема ни једног оправданог разлога за градњу ауто-пута а поготову под горе уговореним условима, односно не постоји оправдани друштвени интерес ни приближно другим интересима, од којих су неки наведени у материјалу, па се поставља и морално и логично питање, због чега градити тај ауто-пут и коме ће требати, јер ако се настави садашњи тренд исељавања, 30.000 лица годишње, за 30 година неће нам требати ни тај пут, који ће нам оставити Концесионар, ни други путеви, па ће бити по оној народној „ДРУМОВИ ЋЕ ПОЖЕЉЕТИ НАРОДА А НАРОДА НИГДЈЕ БИТИ НЕЋЕ“.

Приједлог за раскидање тог уговора Дукић је упутио правобранилаштву Републике Српске, директору "Аутопутева РС" и грађанима, пореским обвезницима.

(БН ТВ/ад-боксит)

Коментари / 78

Оставите коментар
Name

Човјек

11.01.2019 19:07

Потписујем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2019 19:56

И овај који је изградјен до Јоховца је пропали пројекат возим се а када сретнем ауто обрадујем се.

Name

Ре

11.01.2019 20:08

Потписујем,само зар није овај “премијер”његов цовјек?Дукиц добро збори али нема ко да чита јер ухљеби су заузели позиције и зуре брзе да се обогате.То је свима циљ и не постоје други циљеви или жеље. Дукицу удари на Милорада Додика јер је и теби ваљда јасно ко је капо у овом ентитету. Док то не урадиш јавно ја ти не вјерујем ништа.

Name

Пропаст

11.01.2019 20:10

А ста ради тај правобранилац? Има ли неке одговориности? Ста ради полиција?

Name

ЗАДЕС

11.01.2019 20:14

ХРАБАР ЈЕ ЧОВЈЕК ОВАЈ ДУКИЋ

Name

Министар ре ре

11.01.2019 20:52

Ово је прва аргументована прозивка власти у прослих неколико година. Потписујем све осим онога да не треба аутопут. Ја сматрам да аутопут треба и да треба до Требиња преко Бијељине и Српског Сарајева. Аутопут је буквално прозор у свијет. Исто тако потписујем да под оваквим условима аутопут не треба. Уговор је оцигледно стетан. Мање би нас костао да узмемо кредит од европске банке за обнову и развој. То сто су премијер и овај господин радили заједно не знаци да имају иста мисљења. Свако има право на своје мисљење, то се зове демократија. Цак и да овако мисли премијер опет би се слозио. Не треба га одма поткопавати јер је ово паметно. По мени је овај уговор прави разлог за протесте. Много веци него уклањање предмета са трга и људи.

Name

Наравно

11.01.2019 21:28

Да се мозе критиковати, али се поставља питање дали би ико други усао у овакву инвестицију. Економско оправдање се неце наци за било који пут у РС, али видели смо какве су могуцности развоја без добрих путева. Такодје највеци дио истоцног краја Српске се испразнио због лосе инфраструктуре јос у бивсој Југи. Ако се не изграде и остале деонице према Предори ј Бијељини губи знацај и овај постојеци аутопут. Прица г-дина да се мозе изградити брзи пут до Требиња за те паре је смесна јер це због тезине трасе овај пут бити скупљи по км него аутопут за Предор. Мислим да је најбоље ресење да се одмах ради Бн-Зв јер ту има потребан проток. А остало отклонити уска грла тј. омогуцити мин брзине 80 км/х.

Name

Ре

11.01.2019 21:44

Додик је требао Дукица поставити за премијера.....и то да га замоли....јесте Дукиц "зезнут тип-пун ко брод", али има и мозга и срца, да нема не би био то сто јесте.

Name

Посматрац

11.01.2019 22:23

Мора Про Интер Игора Додика да ради расвјету у вриједности од 28 000 000

Name

Ре Наравно

12.01.2019 05:11

ти или си безобразан или си туп. Зар нису подигнуте акцизе на гориво да би се градили ауто путеви? Гдје су те паре, сто се њима не гради?

Name

Ре ре

12.01.2019 06:23

Како вас није срамота. Ти се возис??!! Ја се возим и сваки дан је све веца и веца гузва. Свака цаст за ауто путеве. Надам се наставку за Бијељину сто прије. Ви са коњским колима не излазите вама је забрана.

Name

Дукиц

12.01.2019 06:25

Је једна будалетина која црои ову РС вец десетинама година. Када је тако паметан нека казе ста је направио као привредник у приватном сектору. Покусаво трговати са кином преко амбасадора БиХ оа и ту пропао. Распитајте се прави је незналица..!!!!

Name

Признање

12.01.2019 06:36

Бурле је таласика за привреду, а за остало болесно амбициозан. Ми требамо боље људе!

Name

@Министар РеРе

12.01.2019 08:38

Ауто пут од Бијељине до Требиња никада неће бити изграђен

Name

РУГИП

12.01.2019 09:36

Повући Стојчиновића, бившег правобранитеља да брани интерес РС, а Деурића да води експропријацију. Они би то експресно окончали у корист Кинеза, и своју наравно, као земљу Пољопр. школе у БЛ на Станковића..

Name

источна РС

12.01.2019 09:52

РС подјелити реком Босном, на Западна Србија/Источна РС и Додиковина/Западна РС, тј. развијени запади и неразвијени исток.

Name

Деура/стојчин

12.01.2019 10:03

Није урачуната експропријација, тј. накнаде за изузету земљу и објекте од власника, а која ће износити само за земљу око 10 милиона КМ.

Name

вишко

12.01.2019 11:51

Друмови ће пожељет путника, ал путници на западу биће.

Name

акцизе

12.01.2019 11:56

су добра основа да би се могли враћати постојећи кредити који су узети за ауто-путеве, те да би се могли узети нови кредити. Ко може чекати да се накупи довољно милиона од акциза па да се тек онда ради.

Name

Пандур Ђура

13.01.2019 02:16

Ја сам већ негде коментаром рекао, да је то задужење од милијарду евра и да то предствља собзиром на моменат економски геноцид. Тај пут има своју важност, али у овом моменту није примаран. Друго тај уговор није никакав концесиони уговор и ту нешто још по логици не штима.

Name

Жуга

13.01.2019 08:52

Па људи то је лопов невиђених размјера,тај Дукић је све што је било у власништво општине у Милићима пребацио на своје фирме,Милекс и Дрина Осигурања.Сада би он дјелио лекције о поштењу.Какав матори лопингер...

Name

Ре

13.01.2019 11:21

Овај Дукиц прелијева само да тај новац иде на другу руту и што се тиче руте ту није спорно ништа, јер тај правац кроз Козару је требло још давно да се одради. Једноствно није вријеме за таква финансирања. Такође ова лопурда није добро израчунала цијену јер цијна је много виша. И он се трпа несто.

Name

ре Милици

13.01.2019 16:34

Л А Б У Д О В А П Ј Е С М А ! Примак`о се одлазак на онај свијет и надам се у пакао, по заслузи!

Name

Није ми јасна

11.01.2019 19:16

Рацуница г-дина Дукица. Ако је дневна френквенција возила 10000 и ако је просецна цијена 8КМ онда се мозе зарадити цифра од 32,5 милиона КМ. Сто је првих година недостизно алли касније би требало да проток буде и веци, поготову кад мреза аутопутева буде готова јер це и градјани Унско-Санског кантона користити брзу везу са Тузллом, Зеницом, Сарајевом. Слазем се са прицом да је боља инвестиција у наведене хидроелектране, док за осталу путну инфраструктуру стоје исте примједбе као и за Бл-Пр.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савјетник

11.01.2019 19:57

На цијену 8км сви це ици старим путем који није лос

Name

Ре

11.01.2019 20:11

Ко ће да се вози тим путем? Људи напуштају РС и БиХ вјерујем у једном правцу..

Name

Ре Савјетник

11.01.2019 20:25

Неће,преораће га Миле па ће морати аутопутем

Name

реално

11.01.2019 20:55

Хидроелектране су најисплативија инвестиција, по цијену да се јос стрпимо за добре путеве.Хидроеле(тране стварају добит,а тај ауто пут само дефицит, после 30 година,поново га радити.Најбоље би било да се истоцни дио и Херцwговина позабаве сопственом економијом. Кантони.

Name

Зоx

11.01.2019 23:46

10000 возила дневно? 8 марака за ту дионицу? Де смотај и мени једну.

Name

ТОРРО

12.01.2019 01:11

РАЈКО ДУКИЦ НАПАДА ВЛАСТ И ТО СВЕ РЕДОМ И ТО ОД МИЛЕ ПА НАДАЉЕ.... ОВАЈ МАТОРИ ЈЕ УВИЈЕК БИО ДОБРО ОБАВЈЕШТЕН. СЈЕЋАМ СЕ ЈОШ ОД 1991.ГОДИНЕ ДА ЈЕ БИО ПРВИ ПЈЕТАО... А АКО ЈЕ САДА ПОЧЕО "НАОПАКО" ДА КУКУРИЧЕ И МЈЕЊА СТРАНУ - ОЛЛАА, ЛА ТО НИЈЕ ДОБРО ЗА ОВУ ВЛАСТ !!! ИЗГЛЕДА ДА ЈЕ СИГУРНО ДА ЋЕ ОНИ БРЗО ДА ОДЛЕТЕ НА ЧЕЛУ СА ОНИМ ОМАМАЉЕНИМ, МАТОРИМ И ДОСАДНИМ ДОДИКОМ...

Name

Јован

12.01.2019 01:49

Брза цеста БН-ТР би добро досла

Name

Драган маринковиц

12.01.2019 11:27

Како си добио 32.5 милиона? 10 000x365x8=29.2 милиона

Name

Ре није ти јасно

13.01.2019 02:21

Брацо знаш ли да у уговору поред 32,5 милион годишњеx33, та компанија узима и 95% путарине себи, а само 5% иде РС? То нико у свој кући не би потписао. То је прљав уговор и овај народ би морао изаћи на улицу због тога.

Name

Ре

13.01.2019 02:24

Ма и путарина иде компанији. 95%компанији и 5% РС. То је црни уговор. Погледајте мало детаљније вијести на дан потписивања.

Name

!?

13.01.2019 14:13

А колики је проценат у приватни дјеп, с тим сто це и од тога 5% заврсити у приватни дјепу.

Name

Др. Арсланагиц

11.01.2019 19:17

Јос нам само фали "Тротоари РС", па да комплетирамо пљацкаски круг. Они само инсталирају своје климоглавце да потписују уговоре, а Интегра и Нискоградња узимају паре. Па дијеле са Милојицом и то у три наврата. Први рекет за тендер, други за поцетак радова, и треци на крају. А Милоја нигдје нема на папирима. Он цист ко суза. Е мој народе, само ти Србуј а Милојица це вец сламу обезбједити, ниста се не брините.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси радник Боксита

11.01.2019 19:29

Свака цаст господине Дукицу,ви сте изузетан привредник,паметан цовјек иако вас многи неволе оспоравају.Ударите коректив влади и истјерај Миленка Цауљу и слицне њему а има их много Јос висе цете бити цјењени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2019 17:11

"Изузетан привредник", подјомо редом:претходници отворили рудник и успоставили производњу,изградили објекте транспорта ,масинства,управну зграду у Власеници и све друге осим оних супа у Лукиц Пољу. За његова мандата од цетрдесет година успио је да број радника смањи са двије и по хиљаде на петсто,сесто,продао управну зграду у Власеници,садасњи факултет,министарству одбране и купио плац и вилу у Грцкој.Распродао сву рударску механизацију и упосло своју под именом милекс,романија коп муза зенине родице,Горан Максимовиц и камионе Висковицеве,Драгана Симица и других полтрона,као и једно вријемд Насера Орица преко Расе Пантица.Даље све инвестиције које је радио су пропале и слузиле за прање пара и " уградјување".Пропали:бохем у Новој касаби,малињци и друга пољопривррдна произвоxња у Сосарима,заступниство и представнисво хјундаи аутомобула у Милицима,Зворнику и Бијељини,робна куца послује на тај нацин сто се радницима обустављ мин 30% од плате,отима,сепарација кварцног пијеска,отисла у старо гвоздје,сусара љековитог биља,воца и поврца,мљекара,специналистицки центар, и много јос сто јавност није могла да дозн...ето то ти је паметњаковиц и привредник!

Name

Директ

11.01.2019 19:58

Нема ни сумње да је ријец о концесији која мозе да донесе огромну економску стету за РС. Било би боље да су узели под концесију пут од Добоја до Србије. Ту је највеца концентрација становниства, а и равница је углавном тако да је брзе, лаксе и јефтиније, као и исплативије градити пут преко те трасе. Спомињали су и тај правац и то Кинезе и у овом слуцају, само изгледа да им тај правац није приоритетан, а управо тај правац је најбитнији и требао би да буде први на списку, а и наса привреда би могла да га ради. Велики су то новци. Грехота је сто на основи насе земље и насег народа гомила пара иде вани док странци се ту појаве само као финансијери радова уз кредит. Наси људи раде, ако и толико, а странци покупе кајмак и послије се власт цуди засто нам млади одлазе када економија нам расте за 3 посто, а плате јос брзе. Па јефтинија је сад земља у Детроиту неголи у Добоју, а и од свих тих мегапројеката странци имају корист, док домаце становниство има мрве или цак никакве користи од свега тога. Резим унистава домацу привреду. Само резимски градјевинци и странци имају користи од свега тога. Бице Српска јос празнија јер власт не разумије сустину омога сто народ хоце, а то је побољсање локалне економије, а не глобалне посто има ко це Кинезима трпати паре у дзеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафијаске инвестиције

11.01.2019 21:54

Који угор је склопила криминална мафијаска власт, а да није био на стету РС?

Name

Харценко

11.01.2019 19:58

Дуго нисам процитао коректни и аргументованији текст. Дзаба је људи знање и искуство које овај цовјек има ипак код нас немају пролаз, дзаба Дукиц писе уз вјетар а у праву си 100000%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

11.01.2019 20:00

Потписујем све до задње ријеци,одлицне примједбе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дука

11.01.2019 20:29

Свака цаст овом Дукицу. До сада нисам имао неко мисљење о њему али с овим сам поцео другације да га посматрам. Свака му цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

11.01.2019 20:44

Премијер је из Милића, Исток РС, а све се трпа и гради по западу РС. Повуци мало Вишковићу и нас овде на истоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2019 21:39

А ма пустите Висковица,он висе незна дали је посао или досао!

Name

Понекад

11.01.2019 21:02

Шта се ово више дешава има ли краја овој пропасти

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

11.01.2019 21:45

Наравно да има. Када падне криминална хоботница.

Name

Зеx

12.01.2019 10:07

Непита се ту пуно актуелног премијера, свака част Дукићу!!!

Name

драган 1969

11.01.2019 21:07

Дукићу,добио си признање од ПИО РС што не уживаш пензију 10 година,али твоја прича има логике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не знам

11.01.2019 21:29

Не знам шта се дешава, али Дукић већ други пут удара и то сад у бубреге. Нема теорије да је то игра са Вишковићем, мора иза тога стајати неко много већи? У прошлом обраћању Дукић јавно прозива око Глинице, сад око овог криминала, дај Боже да успије спријечити обије криминалне намјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦАР

11.01.2019 21:51

ДОБРО СИ СЕ СИЈЕТИО ЗА ИСТОЦНИ ДИО КОГА УНИСТИСЕ ДО БЕСВИЈЕСТИ.НЕМОЈ ОВО ПОСЛЕ ДА ППОЈЕДЕС СТО СИ НАПИСАО.АКО СИ ДОСЉЕДАН ЈА ВЈЕРУЈЕМ ДА ЈЕ САВ ИСТОЦНО ДИО УЗ ТЕБЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2019 22:57

Па истоцни дио су опљацкали овакви као Дукиц,ево полако сахрањује и рудник,затвара поврсински коп,а други су унистили по основу других ресурса. Ста реци ако је испорјцрно 23,5 милиона тона руде,тона руде је била увијек око 50$,израцунајте па це те видјети ста је цовјек процердао...јер казе се"не пада снијег да покрије бријег вец да свака звијер сакрије траг"

Name

Xxx

11.01.2019 23:47

Јадни бедни народе све је у рукама српског Цаусескога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јово к

12.01.2019 00:10

О изгледа и Рајку прорадила савјест

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУКИЦУ

12.01.2019 01:32

АЛА СИ СЕ ПОВАМПИРИО, СТА ЈЕ БИЛО,ОКРЕНУЛА ТИ ВЛАСТ ЛЕДЈА ПА СЕ СВАКО МАЛО ЈАВЉАС КРИТИКУЈЕС КУКУМАВЦЕС, ИДИ БЕГАЈ, ПЕНЗИОНИСИ СЕ И УЗИВАЈ У БОГАТСТВУ КОЈЕ ИМАС И НЕ ВУЦИ ЗА ЈЕЗИК ВЛАСТ И ОПОЗИЦИЈУ А И НАРОД, ПУН СИ ГРЕСАКА И ГРИЈЕХОВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.01.2019 08:06

Наравно да це се многи повампирити!!! Засто? Па зато сто висе ни најблизи сарадници немогу поднијети да се према њима поступа као са слугама или робовима, назови то како хоцес. Замисљени пут на оснивању странке је отисао у П.М. да не говорим о степенима круга... Ајде сто је обицни цовјек посматран као роб, вец су сада и привредници доведени у тај полозај. Несто слицно као Романови сто су радили (а вецина на власти су велики симпатизери Романових, сто се види по улицама, бистама, орденима, ...). Дали це им се десити исто као Романовим, показаце вријеме.

Name

Ре

12.01.2019 08:54

Рођен у првој половини двадесетог вијека,метузалем,Тренутно највећи живи лопов на Балкану из тог времена.Краде,нарушава људска прав(полиграфише,премлачује и горе...),сву имовину боксита бесправно преписао на МИЛЕКС,ДРИНА ОСИГУРАЊУ,ФАРМУ КОКА носиља,као посебан субјект,присвоио,Боксит плаћа раднике,одржава и набавља храну,инвестира а кеш паре од јаја,ван новчаних токова, иду МИЛЕКСУ,Сву набавку за Боксит врши преко женине фирме БОКСИТТРЕЈД.У Бокситу постоји комерцијални сектор који искључиво ради за бикситтрејд.Постоји и ткз.кинески програм и радници који нешто набављају из Кине, а уствари и то служи за прање пара.Такодје дивиденда се не дјели радницима већ скупштина акционара донесе одлуку о инвестирану тако да се прогласи инвестиција мање од половине добити и кроз то се узму народне паре,а инвестиција након сликања на тв се убрзо затвара, нпр.мљекара,сушара воћа и поврћа и све друго осим руде,која се гаси због незаконитог пословања,не улагање у откривку а приказивање и ту исто узимање пара кроз регресирану нафту итд.Од Милица направио гето,навјешао по дрвећу свјетлећих украса из кине и народ каже види бљешти.О специјалистичком центру и да и не говоримо,импровизација,долазе неки трећеразредни ђутуруми,радници не могу овјеравати књижице јер се неуплаћује у фонд а директор фонда Милић га за то одликује и много тога.Е видите све ово и много више зна премијер Вишковић јер нови камиони шпедиције раде за зетову фирму итд,а боксит плаћа и одржава. Према томе да има институција ово је посао за приправнике инспекторе јер је све тако очигледно!!

Name

Ре ре

12.01.2019 12:05

АЛИ ОЦИГЛЕДНО ДА МУ НЕСТО НЕ СТИМА, НЕ ИДЕ НА РУКУ, НИЈЕ ПО ВОЉИ, ГУРНУТ У СТРАНУ, ПОВРИЈЕДЈЕН МУ ЕГО...МА НЕСТО ЈЕСТЕ ЦИМ СЕ ОН СВАКО МАЛО БУНИ КАО У ИНТЕРЕСУ НАРОДА...А ЗА ЦИЈИ ЈЕ ИНТЕРЕС ДО САД РАДИО..ЈЕЛ ДО САДА НИЈЕ БИО НАРОД... АЛ' СМО ОТИСЛИ У ПМ КАД НАС ОВАКВИ ВОДЕ, БРАНЕ, ЗАСТУПАЈУ, СРБУЈУ.... МАЈКО МОЈА, КАД МЕ ТИ ОСТАВИ СТО МЕ И ОВАКВИ НЕ ЗАОБИДЈОСЕ, КАКО МЕНЕ ТАКО И СВЕ ДРУГЕ КОЈИ СЕ НЕ УКЛАПАЈУ У ОВУ ЛУДАРУ У КОЈОЈ ЗИВИМО.

Name

рациц

12.01.2019 14:55

Ма нема везе ко је рекао ако је ИСТИНА оно сто је рекао. Најбоље је када се сауцесници недјела окрену један против другога , тада све исплива на видјело. Не требамо тразити длаку у јајету, него требамо покусати искористити овакве који несто знају и хоце да о томе прицају.

Name

Ре,ре,ре

12.01.2019 16:38

С обзиром да је Вусковиц најовисе прозван ксо сеф Владе,ево прилике да се доказе,нека захтјева да се проведе истрага од стране институција,у вези са оним сто је рецено и оним сто он зна.Е онда мозе лргитимно реци ја сам поцео од двог двористс,нема повластених.Овако му Дукиц ствара само проблем,понизава га итд. а народ то не праста.

Name

јанко

12.01.2019 07:04

БЛ-Приједор је слијепа улица. Замисли да јос градис ауто пут у слијепој улици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2019 17:22

Е кад би ти знао гдје је Приједор,нека граде ови из "истоцног дијела" су издали и продали Крајину и треба да испастају а јос сто су цитав рат и након рата немилосрдни крали и униставали народну имовину!

Name

Цињенице

12.01.2019 22:41

Ре, цињенице су да немилосрдна брутална пљацка, Семберије, Истоцног дијела и Херцеговине траје 2 деценије. То треба под хитно ријесавати.Зивот становниства на тим просторима је одавно непосносљив. Посебно истоцни дио и Херцеговина. Са сваког аспекта гледиста.Надам се да има разумних људи са тога подруцја, да знају ста треба да цине. Мени је супwр у Са, вијековима смо ту,али истине ради, то је злоцин према томе становниству.

Name

СРБ ин

12.01.2019 08:36

Министар гради аутопут према свом Кључу. Свака част за анализу. И министар и директор обавезно да дају оставке и одговарају за штетност уговора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

12.01.2019 08:58

Пустите ви ауто путеве коће одговарати за наплатне кућице, јели то удар на РС а нико неодговара , 4, 5 мил.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Римц

12.01.2019 09:28

Одлицна анализа, коју вецина у влади не зна ни растумацити. У потпуности се слазем да цеста бн-тр је од много вецег знацаја него ауто пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2019 10:31

А посебно за Дукица јер би се могао уградити,а овако нема санси!

Name

БС

12.01.2019 09:42

Дукића за председника!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

12.01.2019 10:28

Одлицно. Овај систем се мозе промијенити на боље у корист цијелог народа само конкретним аргументима и ИСТИНОМ . Долази ново вријеме. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правна дрзава

12.01.2019 12:32

Овај систем се мозе промијенити само када се промијени изборни закон успостави правна дрзава. Све остало су констатације и нилкада висе од тога.

Name

рациц

12.01.2019 14:38

"Правна дрзава" слазем се са овим сто сте написали, али да би досли у позицију да побољсамо изборни закон у корист правне дрзаве и у корист вецине њених градјана морамо поцети конацно несто конкретно радити на томе. Први а мозда и највазнији корак би био елиминисање похлепних и неморалних политицара из система управљања дрзавом и то конкретним доказивањем њихових криминалних радњи (свјесно или несвјесно уцињених) којим наносе директну стету дрзави и народу. Затим доносење и ПРИМЈЕНА закона који це правним путем онемогуцити похлепним бизнисменима да у спрези са похлепним политицарима из насег заједницког будзета разним марифетлуцима, које им омогуцава њихова тренутна функција у дрзавним институцијама, извлаце незаслузен новац у своје приватне дзепове, и на тај нацин директно раде против народа и дрзаве (републике).

Name

реално

13.01.2019 13:44

Да бих то доказали и поред цињеница(доказа), као прво промјена власти. Промјеном изборног закона мирним путем или насилно револуцијом. Цињенице су да су избори не регуларни. Власт је формирана корупцијом, свим не дозвољеним радњама, лосим изборним законом,а не вољом градјана, Правосудје је у интересу криминалне хоботнице. Да бих се уклонили сви актери ове теске ситуације у којој се налазимо, под хитно зауставио криминал, па тек онда бавити сто је било, постоје само два нацина.За градјане је бољи први, други у крајњој нузди, а за власт није добар ни први ни други нацин. Мафијаска хоботница је то, али народи су кроз историју и такве проблеме ријесавали.

Name

Борис

12.01.2019 12:37

Овај је тукао раднике, полиграфисао и изгонио из станова. Правда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2019 18:40

И много тога јос горег и црњег,психопата!

Name

МилаНН

13.01.2019 04:36

Тешка срца, али морам признати Дукић је у праву Овде нема ни к од концесије, овде се ради о робном кредиту, али и фори да није кредитно задужење већ концесија. 100% лаж или ти неистина Друго је питање, кредибилитета Кинеске компаније и њених референци Оно што су и како урадили у Србије је чис криминал, а знајући да су их у Републику Српску довели Бубало и Вишњић, то ми даје за право да верујем да је све добро испланирани мафијашки посао Е, сада долазимо и до још болније истине, а то је правобранилаштво Човек који је, због својих марифетлука, требао бити истеран из МУП-а, поставља се за Републићког правобраниоца, и то само зато што му је зет високи функционер СНСД-а, а тај близак пријатељ куму из Инђије, и тако врзино коло, није у интересу већ на штету Републике Српске Али ово је мрвица у односу на оно што су и оно шта планирају Овако ће али колико ће дуго, до нас је а не до њих Они би до у недоглед Нека им је берићетно и са срећом

ОДГОВОРИТЕ
Name

км

13.01.2019 05:27

Прескуп пројекат

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

13.01.2019 13:52

Мора бити прескуп, када је јасно да потписује криминална резимска мафија. Уградили су се на 30 година пљацке.У све инвеатиције,не само ту.

Name

памет у главу

13.01.2019 14:07

Нека ми неко објасни, ста то становниатво херцеговине има са западним дијелом РС, има ли икакве користи осим огромне економске стете коју трпе. Појединци да, али гдје је ту будуцност херцеговаца. Нигдје. Нестају. Златном касиком могу јести а нестају.