Адвокати због дугова у штрајку

Адвокатска комора Републике Српске 10. новембра прошле године донијела је одлуку да адвокати обуставе рад по службеној дужности од фебруара, уколико им не буду исплаћена дуговања. Будући да од исплате није било ништа, адвокати су одлучили да стану у сопствену одбрану.

Република Српска 10.01.2019 | 20:37
Адвокати због дугова у штрајку
Адвокати се нису предомислили. Од 1. фебруара обустављају рад по службеној дужности. Одлука о томе објављена је и у “Службеном гласнику Републике Српске”. Судови у Српској нису исплатили дуговања из 2010, 2011, 2012, 2013. и 2016. године оним адвокатима који су у одређеним предметима додијељени по службеној дужности од стране државе. Ради се о дугу у износу од четири милиона и 300 хиљада марака. Од очекивања да ће тај новац бити у буџету за ову годину, није било ништа.

“Влада је у Буџет уврстила око 2,5 милиона КМ, док око 1,7 милиона КМ није уврштено, јер тврди да ће тај новац бити исплаћен у редовном пословању и да се већ налази у трезору у реду наплате и то може да траје двадесет година”, каже предсједник Адвокатске коморе Републике Српске Бранислав Ракић.

Представници Коморе имали су неколико састанака са министром правде Репунлике Српске Антоном Касиповићем, али договор нису постигли. Министар сматра да нема разлога за обуставу рада и вјерује да ће се наћи рјешење, како не би дошло до штрајка.

„Покушаћемо да постигнемо и што већу динамику код исплата по правоснажним судским пресудама које адвокати имају за ове накнаде, тако да сам увјерен да ће Министарство правде и Адвокатска комора наћи начин да не дође до било какве обуставе рада или штрајка“, поручује Касиповић.

Једини начин да до штрајка не дође је исплата дуговања до посљедње марке – одговара Синиша Лопандић, један од адвоката који је покренуо иницијативу за обуставу рада.

“Постојала су одређена разумијевања од стране власти да се та дуговања смање, али увијек су пристизали нови дугови, тако да су се кретали око пет милиона марака”, каже Лопандић.

Правни систем не функционише и у том смислу не може постојати повјерење у правосуђе -  поручују  из Адвокатске коморе Републике Српске. Проблем са којим се боре адвокати који су у појединим предметима додијељени по службеној дужност траје годинама и нико га не рјешава, а ради се, кажу, о питању од јавног интереса.

“Практично имате обуставу рада у дијелу гдје имате притворске предмете гдје је хитно и гдје се долази у ситуацију да оптужени или осумњичени морају бити пуштени, јер нема браниоца тамо гдје је обавезна одбрана. Имате ситуацију да се адвокатима од 2010. не плаћа тај рад. Иначе, за те одбране по службеној дужности исплаћује се само 50 одсто адвокатске тарифе, значи само пола од оног што би требало да се наплати редовно. Ми фактички радимо осам година без плате кад је то у питању. То је једна небрига и пропаст правног система. Кад радите у Републици Српској и не будете плаћени, одете то исто да радите пред Судом БиХ и будете и те како плаћени”, објашњава Ирена Пузић – Обрадовић, предсједник Извршног одбора Адвокатске коморе Српске.

О свему је обавијештен и Високи судиски и тужилачки савјет БиХ који би и требало да уведе ред у функционисање правосуђа. Адвокати кажу да и упркос томе нико није реаговао. Предсједник Високог судског и тужилачког савјета Милан Тегелтија није одговарао на телефонске позиве, а није било одговора ни на наша питања.



БН ТВ 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Е адвокати адвокати

10.01.2019 19:48

Па зашто гласате за сарадника зеленаша и нестручне људе у ВСТС као што је Тегелтија? Један адвокат у ВСТС је из РС а други је из Федерације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаме Овер

10.01.2019 20:30

Распад система у РС-у! Људи пакујте кофере за Њемачку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

50%

10.01.2019 21:03

ЗАР ОДБИЈААЈУ АДВОКАТИМА50 % ОД ПРИМАЊА. И АДВОКАТИ ШУТЕ? АУУ, ШТА ЧИЗМОВИЋ СА ДОДИКОМ УРАДИ ЈЕДНОЈ ЧАСНОЈ ПРОФЕСИЈИ! СВИ АДВОКАТИ НА НОГЕ ЗА СПАС АДВОКАТУРЕ И ДОСТОЈАНСТВА ЈЕДНЕ ВАЖНЕ ПРОФЕСИЈЕ!!!

Name

ре

10.01.2019 21:23

Евидентно је да све пуца по савовима. У свим могуцим стварима је пропаст. Само кредити и стална задузења одрзавају РС балон да не пукне. Ста доцекасмо, да својим оцима гледамо своју пропаст. Како даље, народе дали си свјестан у каквом смо проблему???

Name

Адвокат

10.01.2019 21:19

Јадан адвокат ако зиви од оног сто заради бранеци по слузбеној дузности. Вецина адвоката никад није ни анагазована по слузбеној дузности, то само оних неколицина који имају добре конекције са полицијом, тузиоцима и судијама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аристотел

10.01.2019 21:57

Дабогда просили ви сте највећи лопови, манипулатори и преваранти дјубрад једна гдје су вам фискалне касе и рачуни ако поштује те државу и положени сте закону....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.01.2019 23:22

У сред главе!

Name

браниоц

10.01.2019 22:07

Предлазем адвокатима да ангазују неку адвокатску канцеларију из друге земље да их заступа пред правосудјем БиХ-е на рацун дрзаве када нису у стању сами себе да обестете, како це онда обицне градјане које заступају. Апсурд над апсурдима. Све говори о томе када дрзава дугује ту не вазе Закони и обавезе и изврсни поступци са принудном наплатом или пленибом а када су у питању обавезе градјана у судским споровима ту онда дрзава показује зубе и примјењује ,,Закон,, Све то треба укинути и основати ЈАВНИ НАРОДНИ СУД КОЈИ ЦЕ СУДИТИ У СВАКОМ ГРАДУ НА ТРГОВИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЕЗ ГАЦА

11.01.2019 05:58

ДА ОСТАНЕТЕ ! ПО ЗАСЛУЗИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

11.01.2019 06:40

Пукни зоро.

ОДГОВОРИТЕ