Прва земља на свијету која ће од туриста тражити да положе заклетву

Повећање туризма доноси профит, али не доноси ништа добро животној средини. Једна мала држава, тачније 13. најмања држава на свету Палау одлучила је да стане на крај овом проблему.

Путовања 06.01.2019 | 13:46
Прва земља на свијету која ће од туриста тражити да положе заклетву
Будући да имају тек 20 хиљада становника, а годишње их посети више од 160 хиљада туриста, та бројка је већ почела да утиче на околину, па је локална власто одлучила да уведе у своју законску регулативу заклетву! 

Наиме, сваки путник који дође у Палау на свом пасошу добиће заклетву коју ће морати да потпише пре него што му се одобри улазак у земљу. 

“Децо Палауа, обећавам да ћу поштовати ову заклетву као ваш гост, да ћу чувати и штити ваш предивни и јединствени острвски дом. Заклињем се да ћу га третирати нежно и истраживати са свешћу. Нећу узети ништа што није моје. Нећу шкодити ономе што не шкоди мени. Једини отисци које ћу оставити јесу они који ће се испрати“, наводи се у заклетви.

Палау је тако постала прва земља у свету која је увела овакав тип заклетве у свој закон. Заклетва се темељи на дугогодишњем настојању да се заустави претерано уништавање и искоришћавање природних ресурса. 

Такође, деца у школама ће почети да уче о екологији и очувању околине, а и одраслима ће бити омогућени посебни програми за учење одговорног понашања. 

А да се власти нимало не шале са овом заклетвом доказује и казна коју ће туристи платити уколико је прекрше – милион долара! 

Палау је архипелаг од око 200 стотине природних вулканских острва смештених у Тихом Океану између Јапана и Аустралије. Острва су богата чистим плажама и шумама, а имају уточиште за морске псе величине Калифорније. Такође, власти су забраниле бушење морског дна због нафте, као и комерцијални риболов.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар