Понедјељком без меса и рибе у Француској

Више од 500 познатих личности у Француској обавезало се да сваког понедељка не једе месо и рибу у оквиру кампање "Зелени понедељак", чији је циљ промена навика у исхрани.

Здравље 04.01.2019 | 16:58
Понедјељком без меса и рибе у Француској
То је потврдио агенцији Бета један од учесника акције, астрофизичар Орелијен Баро (Аурелиен Баррау).

"Верујемо да постоје значајни разлози да се колективно смањи конзумирање меса у Француској. Мислимо да свака особа може да учини један корак у том правцу", наводи се у заједничком писму учесника.

Међу потписниицма су, између осталих, глумице Изабел Ађани, Жилијет Бинош, математичар Седрик Вијани, француски новинари Стефан Берн и Матје Видар, научници Орелијен Баро из Националног центра за научна истраживања (ЦНРС), Лоран Бег и Никола Трек из Националног института за пољопривредна истраживања, као и нутриционисти и активисти за заштиту животиња и животне средине.

Неки од потписника већ су годинама вегетаријанци, док су се се остали потписници обавезали да понедељком током целе 2019. не једу месо и рибу.

Акција "Зелени понедељак" (Лунди верт) званично почиње наредног понедељка, а подржале су је и међународне невладине организације, међу којима је Гринпис.

Потписници очекују да им се придруже грађани уписом на сајт www.лунди-верт.фр.

Сваки учесник ће морати да попуни упитник о својим прехрамбеним навикама и понедељком ће слати поруке о томе да ли се придржава акције.

Организатори ће им слати поруке охрабрења.

Учесници ће добијати и вегетаријанске рецепте. Научници наводе да је сврха кампање да се грађанима скрене пажња на негативне ефекте сталног конзумирања индустријске хране животињског порекла.

Лист Монд је пренео да у многим земљама постоји акција "Понедељак без меса" (Меатлесс Мондаy), али су Французи у своју кампању увели и рибу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ја

04.01.2019 18:36

Дођите у РС живјети, загарантовано ћете јести месо само недјељама, а и то можда.... Рибу евентуално ону из конзерве. Има да "цвјетате"....

ОДГОВОРИТЕ