Ко је главни проблем у РС

Наизглед Додик има све разлоге да буде задовољан. Но упућени људи тврде да он једини у својој странци разуме велике проблеме и изазове који предстоје и њему и Српској

Република Српска 25.12.2018 | 22:12
Ко је главни проблем у РС
У понедељак, седамнаестог, два месеца после октобарских избора Република Српска је добила нову владу, чиме је фактички окончан процес попуне институција на нивоу ентитета. Остало је још да се види како ће се решити питање састављања Савета министара на нивоу Босне и Херцеговине. Након састанка Председништва БиХ (одржаног без заставе Републике Српске), Додик је врло оптимистично најавио скоро формирање „владе БиХ” са Србином на челу.

Овај прагматизам око заставе је најава врло сличног прагматизма и око формирања Савета где се очекује да се СНСД после четири године врати и на овај ниво власти, и то у коалицији са СДА!

За разлику од пре четири године када га је само глупост Огњена Тадића сачувала од политичког пораза и губитка на свим нивоима, овај изборни циклус Додик завршава као апсолутни господар целе политичке сцене у Српској. Штавише, Човићев губитак места у Председништву води ка томе да велики део преосталих Хрвата у БиХ Додика доживљава и као заштитника својих интереса у Председништву.

Ко је пратио овај циклус у Српској видео је како је читава кампања СНСД била базирана на застрашивању народа причом о томе како опозиција у служби западних центара моћи припрема обојену револуцију у Српској. Последње две недеље кампање обележило је стално емитовање документарних пропагандних филмова на РТРС који су приказивали деловање Отпора, разне обојене револуције широм света и најављивали да ће опозиција покушати да преко улице уради исту ствар и у Српској.

Дешавања на Тргу крајина, протести већ заборављеног Давора Драгичевића и његове претње, фактички су изванредно послужили управо ширењу овог осећаја страха. У све то се уклопила потпуно безидејна опозиција, такозвани Савез за побједу који је водио кампању без кампање очигледно стављајући све своје наде у Драгичевићев протест. Уз стандардне балканске механизме додатног обезбеђивања гласова путем коришћења државних ресурса, СНСД је остварио неочекивано велику победу.

Велики део заслуга за ову победу иде на рачун председника Србије који је Додику обезбедио значајну финансијску ињекцију пред изборе, и очигледно се током избора ставио на његову страну. Ипак, најзаслужнији је човек који је водио Додикову кампању, Владимир Беба Поповић, дајући свој карактеристичан печат, а што се видело и по новим механизмима које је Додик користио и у постизборном процесу.

Поповић је занимљиво тиме заокружио простор Црне Горе, Србије и Српске. Оно што је било посебно фасцинантно је да је сада радио такозвану проруску кампању на исти начин као што је пре две године за Ђукановића радио антируску, про-НАТО кампању. Наравно, два месеца после избора више се нико не сећа било какве приче о украјинском сценарију, али посао је врхунски одрађен.

Међутим они који нису поштоваоци Поповићевих метода, а брину за судбину Српске, имају много разлога за бригу након начина на који је Додик саставио владу и „реконструисао” партијску сцену у Српској.

СДС као странка која је правила Српску, а и даље на терену има јаку инфраструктуру, сасвим је разваљен у врху где се тренутно одвија борба између оних који би по Чавићевом сценарију да претрче код Додика и других који сматрају да партија мора да настави борбу против Додика.

Иванићев ПДП је остао уз Говедарицу, а и једнима и другима ће велики проблем бити губитак учешћа у власти на нивоу Савета министара. Звезда прелазног рока је бивши трећи члан ове коалиције, Драган Чавић који је упркос најгорим увредама које је упућивао Додику, без икаквих проблем претрчао код победника и добио једно министарство у новој влади Радована Вишковића.

Већи проблем је начин на који се Додик понео према свом најближем коалиционом партнеру ДНС Мирка Павића. Незадовољан великим успехом који је ова партија направила на изборима Додик је одмах после избора поцепао ову нараслу структуру, одвајајући председника скупштине Чубриловића и још један део посланика. Сада у влади истовремено седе два Павићева министра и један припадник Чубриловићеве групе!?

Наизглед Додик има све разлоге да буде задовољан. Но упућени људи тврде да он једини у својој странци разуме велике проблеме и изазове који предстоје и њему и Српској. Економска ситуација у Српској већ дуго није добра. Новац који је стигао од Телекома и продаје рафинерија одавно је отишао, углавном у потрошњу.

Српска већ дуго своју ликвидност мора да обезбеђује задуживањем или уз помоћ коју добија од Србије. Наговештаји неке озбиљније инвестиције не постоје. Други највећи проблем је прилично велики одлив становништва. Република Српска је најслабије насељен  простор на Балкану, наталитет је за разлику од ратних година на све нижем нивоу, а као и из других балканских држава, масовно одлазе млади и образовани, али и возачи, лекари, медицински и социјални радници итд.

Додик је и даље на црној листи САД, у сталном рату са једним делом америчке администрације и високим представником. Први документ са којим је у председништву БиХ морао да се суочи јесте Мапа пута за кретање ка НАТО, што је Западу очигледни приоритет, а Русима једино што не могу да прихвате.

Аутор: Миша Ђурковић
Политика Београд

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Арена

25.12.2018 21:19

Несто мниго страсно се десило Србији и Републици Српској:Вуциц и Дидик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.12.2018 21:33

Да, а нервоза их убија. Чујем да је баш био срдачан разговор прије пар дана. Главати се избио из фризуре

Name

БЛука

25.12.2018 21:43

Додик, Додик и само Додик, ако је толико моћан као што причате треба га поставити за доживотног предсједника РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

:-?

25.12.2018 22:11

ФИНАСИРАЈ СРБИЈО ДОДИКА И ЖЕЉКУ ДА НАС БОЉЕ ТУКУ.

Name

Луминара

25.12.2018 23:26

Да је толико моцан смјенио би Лукаца, покусао, није могао...

Name

Ре Луминара

26.12.2018 08:32

Лукац је остао јер је Зељка плакала пред Милом да га остави, ето зато. Миле је поцистио осталу гамад попут Тегелтије и његових сателита. Брзо це и Лукаца. Има вец велики минус за јуцерасња десавања и хапсење.

Name

Судија

25.12.2018 21:51

Са оваквим разједињеним народом, Рудоња це владати бесконацно, јер нама нема ниста свето, ни породица, родитељи, дјеца, пријатељи, дрзава, све ми продајемо за интерес. Куку нама са нама, нема горег и подлијег народа на цитавом свијету од нас Срба. КУКАВИЦЕ СМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.12.2018 07:40

Никада слоге медју србима није било нит ће бити, сад ударају на свој властити народ, фууј

Name

Горчин

25.12.2018 21:54

Тешко је прихватити пораз али избори су готова ствар. Није Чавић једини који је схватио да вукотина екипа у Сарајеву ради за свој грош. На срећу, нема више! СДС има инфраструктуру и бар тридесет фракција-од државотворне странке постали су отирач! Мутави Бореновић и Иванић им узеше позиције које ни сањали нису. Дидик једини има муда да попо каже поп а бобу боб! Докле-док је год ситних шићардјија и ликова који мисле да су изнад свега!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горцине,горцине

25.12.2018 22:42

ти Доди тепас ,знам да му сервисирас...а сад прицас ,улизицо,да бурло има муда...нема их он одавно ал има оно сто мени треба...еврици.

Name

Заре

26.12.2018 08:25

Док је пензионера и полтрона,биће их све висе..Баја ће бити на политичкој сцени РС. Нека они себе намире, а омладина нека иде у свијет !! Е то је наша будућност !! Сретно србадијо !!

Name

Муахаха

25.12.2018 21:55

Миша је велики познавалац политичке сцене у Републици Српској. Гарант неки бруцош на ФПН, хонорарац у политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

25.12.2018 21:59

То је прави патриота. Хапси Србе и посланике Народне скупштине Републике Српске, а прави коалицију са СДА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

26.12.2018 07:47

Истина патриота све се ради да нестане Српски народ преко Дрине а и јузно од Ибра. Кад се то заврси онда иде Сјевер Косова и Југ Србије. Нема нама спаса ако будемо цутали и гледали како наса власт угрозава насу мањину. Ово у Бањалуци је доказ да зивимо у резервату гдје нема слободе.

Name

Ооооооо

25.12.2018 22:25

У тој ВЛАДИ има свега и сваста а најмање СРБА

ОДГОВОРИТЕ
Name

згодни

25.12.2018 22:26

Их како ће Лукачева полиција да бије послије слава кад се добро наједе, ово није ништа. Специјалце на народ да се мало иживљавају. Бојимо се свега па и Кока Кола камиона. Бања Лука је вазда у некој блокади. Ово ме подсјећа на Милошевићево доба. Е како је полиција тад добро тукла ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА

25.12.2018 23:37

СРБИЈО ШТО НЕМА СТРУЈЕ НА РАЧИ. СРБИЈО ДОДИК ЋЕ ЗАВИСИТИ ВАС У ЦРНО.

Name

Каква беба какав Поповић

25.12.2018 23:10

Пријатељу, Овдје се радило о најприземнијој изборној превари плус куповина гласова, пријетње и уцјене. Далеко је Русија да људи гласају због проруске политике освједоченог ратног профитера и шефа криминалне организације. Тако шири у Србији да сви знају.

ОДГОВОРИТЕ