Контрамјере не воде рјешењу

Трговински минус у буџетима који је производ пооштртених мјера Приштине ка БиХ и Србији није основни циљ привремене косовске власти, сагласни су економски стручњаци. Они су у емисији “изазови” БН телевизије истакли да Приштина жели да примора БиХ и Србију да признају независност те самопрокламоване државе.

Република Српска 21.12.2018 | 22:48
Контрамјере не воде рјешењу
Мјере Приштине проузроковале су већу штету Србији него БиХ, каже Душан Нешковић из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ.

„БиХ нема толико велике проблеме. Србија ипак има око 900 милиона КМ извезених роба, а истовремено повратак роба у Србију је јако мали. У исто вријеме БиХ извози 150 милиона КМ, а увоз је само 15 милиона КМ.“

Контрамјере нису рјешење.

„То не би имало ефекта јер је Косово њедна од ријетких територија гдје БиХ има позитиван спољнотрговински биланс - 164 милиона извоза, а 16 милиона увоза. Такође, БиХ са Косова увози такорећи, неважне производе. Уколико би увели контрамјере, БиХ би упала у замку да крши ЦЕФТА споразуме“, каже Немања Васић из Спољнотрговинске коморе.

„БиХ до сада није уводила никакве мјере, међутим и када смо покушали и причали о томе, одмах је стигла реакција из Европске комисије која је била врло оштра“, прича Владимир Благојевић из Привредне коморе Републике Српске.

Највећу цијену платиће крајњи корисници роба и произвођачи.

„То је сигурно. Ово иде и на штету предузећа која прерађују сировину и тешко ће се наћи замјенске сировине за наставак производње. Грађани са друге стране морају да плаћају веће цијене“, сматра економиста Миленко Станић.

Цјелокупна ситуација доста говори о односима у глобалној политици.

„Очигледно је да је ЕУ немоћна пред администрацијом САД и Велике Британије које су сугерисале властима у Приштини да уведу ове мјере. То је опасно и за цијело подручје ЕУ, а може да доведе до веома штетне посљедице“, јасан је Станић.

Америка ће наставити да подржава приштинске власти, Европа да спушта поглед на сваку одлуку, а привредницима из Србије и БиХ остаје да нађу резервна тржишта како би умањили губитке у извозу. Оно што остаје непознаница, закључују саговорници „Изазова“, јесте шта ће бити са грађанима у јужној српској покрајини који су колатерална штета у сукобу великих сила.



БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Наравно

21.12.2018 23:15

Србија и БиХ неће увести контра мјере јер са Косова долази само роба која није легална, а то је дрога.Када би увели ту контра мјеру и затворили долазак дроге са Косова били би здравије друштво, али и даље немогу доле ићи чоколаде, кекс и илије и, а од њих долази дрога да трује дјецу, на асфалту, на дну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.12.2018 20:35

Немас ти појма па и БиХ И Србија имају такве стандарде да могу јос смо да извозе на Косово и Албанију

Name

дјоле

22.12.2018 00:58

Ма свака им цаст.. нек су то урадили.. ста ви цекате.. сто ви не уведете то хрватској и ЕУ опценито.. у хрватску немозете увести ни кап млијека.. једино букву возите али зато сто они недају своје суме .. а нама продају сво смеце сто имају без проблема ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.12.2018 07:13

Види ста Србија увози из БИХ а ста извози..

Name

075

22.12.2018 07:10

Какве контра мјере!! Србија извезе на Косово цца. 450 милијуна еура а увезе цца. 30 милијуна еура сваке године! Дакле само од Косова у прорачун Србије је "ушло" преко 4 милијарде еура суфицита у задњих 10 година! БиХ је само колатерална штета у овом случају!!

ОДГОВОРИТЕ