Главни циљ већа конкурентност

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да су главни циљеви и приоритети Програма економских реформи Српске за период 2019-2021. година повећање конкурентности и продуктивности привреде ради повећања плата, одржив здравствени систем, ефикасан укупан јавни сектор, образовни систем и тржиште рада прилагођени потребама привреде, те побољшање демографске позиције Српске.

Република Српска 21.12.2018 | 18:23
Главни циљ већа конкурентност
Вишковић је рекао да су међу приоритетима у Приједлогу програма економских реформи Републике Српске за период 2019-2021. година, који се усваја по хитном поступку, истраживање, развој, иновације и дигитална економија, као и европске интеграције, регионална и међународна сарадња.

"О Програму економских реформи сам говорио и у свом експозеу прије пар дана и добро је што су у њему, између осталог, видљиви Српска и њене институције. У програму су садржани средњорочни макроекономски оквир и оквир фискалне политике, те свеобухватан програм структурних реформи", рекао је Вишковић, образлажући овај приједлог у Народној скупштини.

Он је позвао посланике да подрже овај приједлог да би до Нове године били усвојени кључни документи Српске.

Вишковић је навео да претходно дефинисани циљеви обухватају мјере на основу којих ће бити спровођене и смјернице за политике које су раније усвојене, али уз пуно поштовање уставних овлашћења сваког нивоа власти у БиХ и надлежности институција.

Ријеч је, навео је Вишковић, о циљевима којима се фокус са фискалних политика помјера на политике реалног сектора и структурне реформе.

"С обзиром на то да се у току 2018. године очекује раст привредних активности у износу од 3,6 одсто, тако се и у наредном периоду предвиђа привредни раст од 3,7 /2019./, четири /2020./ и четири одсто /2021./ као резултат даљег раста домаће тражње, одрживог нивоа извозне тражње и позитивног ефекта инвестиција", рекао је Вишковић.

Он је истакао да је планирано јачање пореских контрола с циљем смањења избјегавања плаћања пореза и обима "сиве економије".

"Планирано је да у области пореског система буде унапријеђено е-пословање, ради смањења трошкова и цјелокупног унапређивања ове области. У плану је и доношење новог Закона о порезу на додату вриједност ради његовог усклађивања са прописима ЕУ и евентуалне компензације због смањења прихода од доприноса", нагласио је Вишковић.

Он је додао да ће очекивани раст привредне активности у земљама окружења кроз одрживу извозну тражњу омогућити даља позитивна кретања у спољнотрговинској размјени и позитивно се одразити на раст и развој индустријске производње, посебно прерађивачке индустрије која је извозно оријентисана.

"Осим тога, очекује се даљи тренд раста енергетског сектора", навео је Вишковић.

У приједлогу Програма се наводи и да ће развој индустрије омогућити већа инвестициона улагања, као и повећање броја запослености, што ће уз раст личних примања омогућити раст домаће потрошње. Планирана инвестициона улагања такође би, како се наводи, требало да допринесу укупном привредном расту.

Приједлог програма економских реформи за период 2019-2021. година израђен је на основу методологије и смјерница Европске комисије.

Према овом приједлогу, структурне мјере Српске су реформа тржишта енергије и транспорта, секторски развој, пословно окружење и смањење неформалне економије, истраживање, развој и иновације и дигитална економија, реформе у вези са трговином, образовање и вјештине, запошљавање и тржиште рада и социјална заштита.

Основни оквир за израду овог документа су меморандуми о заједничким политикама и мјерама потписани у децембру 2017. године са социјалним партнерима, Смјернице за развој привреде које је Влада припремала од априла ове године заједно са представницима републичке Уније удружења послодаваца и Привредне коморе Српске и Програм рада Владе Српске за мандатни период 2018-2022. година.

Ове смјернице представљене су на конференцији "Привреда Републике Српске од 2019. до 2022. године - дијалог за будућност".

Ђурић: Повећати продуктивност привреде

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић истакао је данас у Бањалуци да је неопходно повећати конкурентност и продуктивност привреде и спровести реформе из Програма економских реформи с циљем побољшања стандарда у Српској.

Ђурић је подсјетио да су за привреду проблем фискална и парафискална оптерећења, али и одлив радне снаге.

"Повећањем конкурентности привреде остварићемо дио зацртаних циљева, међу којима је повећање плата. Морају бити створене реалне претпоставке за њихово повећање, а то значи сузбијати сиву економију, рад на црно и нелојалну конкуренцију", рекао је Ђурић у Народној скупштини Републике Српске.

Он каже да је Привредна комора Републике Српске дала допринос креирању програма економских реформи.

"Формирање нових министарства, привредници су прихватили као јасну поруку да је намјера Владе да се више посвети привреди. Премијер долази из привреде и познати су му проблеми са којима се суочавају привредници", рекао је Ђурић.

Он сматра да је потребно обезбиједити што виши степен уважавања приједлога привредника и заштитити домаћу производњу.

"Вјерујемо да ће реализација овог програма дати очекиване резултате. Очекујемо да ћемо учествовати у креирању оперативних планова за реализацију мјера из Програма економских реформи, а дајемо подршку Влади у настојању да спроведе реформе на добробит грађана Републике Српске", закључио је Ђурић.



Извор: Срна/БН ТВ

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Милко

21.12.2018 17:32

Овај прица као да Зељка Цвијановиц није ниста радила осам година. Колико знам она је спроводила реформе да би нам било боље. Ста сад овај хоце, дс реформисе реформисано?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

21.12.2018 18:36

Вукановиц је главни у скупстини РС, свака цаст.

Name

лола

21.12.2018 19:48

о каквом расту привредних активности говори премијер? ово као топ листа надреалиста, фабрика за ништа

Name

Аустриа

22.12.2018 06:40

Добро је водила економију сцим са кредитима и пропагандама треба рец само једно колики је цех на крају њене економије

Name

Д.W

21.12.2018 17:37

Ма коме цемо ми конкурентни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

21.12.2018 17:42

ФАЦЕ ДОТИЧНИ СУ ВРХ А НАЈВЕЋИ ВРХ ЈЕ ВРХ СМС ПОРУКА КОЈЕ ГРАЂАНИ УПУЋУЈУ НА ДИРЕКТНОМ ПРЕНОСУ НЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ НА БН ТЕЛЕВИЗИЈИ.ХВАЛА ПРАВИМ ИСКРЕНИМ И НЕ УФУРАНИМ ОСОБАМА КОЈИ ЖИВЕ ЈЕДНИМ ОПУШТЕНИМ НЕ УФУРАНИМ ЖИВОТОМ.ПОЗДРАВ ВУКАНОВИЋУ МОЗАК СЕ НЕ МОЖЕ УШМИНКАТИ ТО СЕ ВИДИ НА НАШОЈ СКУПШТИНИ СВЕ ОСТАЛО СУ УШМИНКАЛИ .ВУКАНОВИЋУ ЖИВ И ЗДРАВ БИО.ПОЗДРАВ БН ТЕЛЕВИЗИЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само Питам

21.12.2018 17:47

хахахха.Јел неко смије бити конкурент ПроИнтеру,Интегралу и Делеоиту?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

21.12.2018 17:48

Овдје човјек треба само да има једну жељу, ДА ОСТАНЕ НОРМАЛАН!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

21.12.2018 22:01

Свака цаст за Милицу Ловриц сто се залазе за Семберију,није се удостојила никад да бар подигне стразњицу са столице .Ловрицка циме цес оправдати толику зараду у Парламенту,срам те било.Не знам ко гласа за овакву лудацу.

Name

слободни тесар

21.12.2018 18:32

Апелујем на оне градјане који су аплицирали за рад у иностранству и оне којима је поступак у току да одгоде одлазак у иностранство.Ево влада је конституисана бит це изгледа боље,потецице мед и млијеко.Висковиц је ево елабориро љепота изгледа да це кренути набоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Утисак

21.12.2018 19:01

Први пут од постојања свих сједница скупстине, могу рећи да је неко прави народни представник. Хвала ти Вукановицу што причас гласом народа, хвала ти за поменуте жртве на херцеговачким цестама смрти, на томе што си изговорио све оно што сви ми између себе прицамо али тихо. Не изазива твоја дискусија џаба толико таласање. Хвала ти што не заборављаш свој народ из Херцеговине, што промовишеш наше поштене, интелигентне Херцеговце. И док си новинар био, једино ти си се смио супротставити накарадним појавама. Нек ти и господ бог захвали, а ми смо ти вец захвални!!!!!!!!!! Јер свације поштење је под знаком питања, само твоје је оно право исконско херцеговацко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

21.12.2018 19:38

Ја!

Name

ре Будали

22.12.2018 08:56

Јаки су ти аргументи да неког назовеш будалом, дај мало дужи текст, да видимо твоју памет.

Name

Боки

21.12.2018 19:16

Баш ћеш ти то успјети са својом владом. Сједи на мјесто јединица за крај године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

21.12.2018 19:37

Што човјек нанизао празних фраза,отрцаних реченица ко да му је Жељка учитељица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будало

21.12.2018 20:53

Ниста га некоста,јос и заради.

Name

Лака

21.12.2018 21:05

А јест ми лијепо у Цириху. Сједим и пијуцкам виски и читам на порталу како будале кукају и кмече а ви сте их бирали. Хаха оволико будала нигдје у свијету нема. А ја пре пар година размишљао да ли да идем из РС. Диспечер преседник владе, преседник ентитета тулмак, министри са куповним школама и посланици папци и чобани....

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Семберца

21.12.2018 22:27

Потпуно сте у праву за Ловрицку,не знам како је није срамота да добија плату у Парламенту на гу..ве.Како цес се оправдати пред оним који су дали глас за тебе.Немој толико да будес буцна у Скупстини Милице.Ха,ха.

Name

Фор Лацка

21.12.2018 22:39

Лака,док је Витинке,дрзи се ти Козлука.Ти Свицу и Цирих ни на карти незнас наци.Пази на ауто,голфови двојке се овде јос увијек краду.

Name

Јок море

22.12.2018 06:03

Скуп је виски у Цириху. Прескуп. Не исплати се. Пије се у завичај кад се дође.