Дукић поново критикује Владу?!

Предсједник комапније Боксит из Милића Рајко Дукић поново је критиковао владу, односно министра саобрашаја и веза Неђа Трнинића због потписаног уговора са кинеском компанијом о градњи аутопута Бањалука - Приједор.

Република Српска 18.12.2018 | 15:05
Дукић поново критикује Владу?!
Писмо министру, које је одтављено и предсједнику владе преносимо у цјелини:

- Поштовани господине министре, 

као потписник Уговора, са кинеском компанијом „Цхина Схандонг Интернатионал Ецономиц и Тецхницал Цооператион Гроуп“, за изградњу ауто-пута Бања Лука-Приједор, очекујем да ми, као грађанину и као предсједнику Компанија „Боксит“, „Дрина осигурање“ и „Милекс“ које, кроз разне порезе и доприносе, партиципирају, поред осталог, у изградњу и путне инфраструктуре, што свакако подржавам, да ми, када је у питању изградња ауто-пут Бања Лука-Приједор, одговорите, односно појасните:

Због чега сте прихватили да се, кинеском концесионару, који треба да уложи 297 милона евра, у изградњу ауто-пута, не спорим овај износ, плаћа из Буџета, 30 година, колико траје концесија, годишње 32,5 милиона евра, што би, за период трајања концесије, износило близу милијарду евра.

Како мислите да из путарина обезбједите та средства, односно да, на дневном нивоу, обезбједите цца 90.000 евра. Овај износ средстава могао би се обезбједити, под условом да, 90.000 возила свих врста, односно свако четврто возило, које има Република Српска, пролази тим ауто-путем, уз плаћање путарине, од цца један евро, колико је иначе путарина, на ауто-путу Румска расрсница-Београд, растојање 55 км или 45.000 возила да пролази дневно, под условом да је путарина два евра.

Да ли је грешка у медијима, који су пренијели Вашу изјаву и других званичника да рачунате на путарину и са других дионица ауто-путева. Ако је то тако, како мислите и из којих средстава мислите, одржавати те ауто-путеве. Под условом да све приходе од путарина ауто-путева усмјерите ка плаћање концесионару, то је недовољне јер дневни приход, колико ја знам, ако гријешим Ви ме демантујте, не прелазе више од 10.000 евра што је око 3,5 милиона годишње или 10 % од онога што треба да платите кинеском концесионару.

Због чега није узет кредит јер, простом рачуницом, долази се до податка да, отплата ануитета, укључујући и трошкове експлоатације ауто-пута, током тридесет година, не би прелазила више од 500 милиона евра, што је половина од онога колико треба уплатити кинеском концесионару.

Очекујем од Вас да, пореским обвезницима Републике Српске, па и грађанима, детаљно образложите и поткрепите валидним аргументима, односно рачуном, због чега сте прихватили, односно донијели одлуку да се ауто-пут гради и експлоатише на начин како је потписан, са кинеским концесионаром. Због чега сте журили да то урадите, два радна дана прије конституисања нове Владе.
Биће, да ће наслов бити ближи истини него Ваш рачун, односно образложење. Маните се више „Маркових конака“.

Крајње је вријеме, зато што је то рационално, економски оправдано, политички веома битно, културолошки веома неопходно, да се пређе са ријечи на дјела, па умјесто бесмисленог пројекта окренутог западу, ка Хрватској, окренемо ка истоку, ка Србији а то значи да се, коначно, приступи изградњи, у сваком погледу најзначајнијег ауто-пута у Републици Српској, а то је Добој-Брчко-Бијељина-Рача (граница са Србијом). Овај ауто-пут, дужине цца 150 км, не би коштао ништа више него изградња и надокнада концесионару, за изградњу пута према Приједору, у дужини од 42 км.

Очекујем да најодговорнији у Републици Српској, имајући претходно у виду, донесу разумну одлуку, да се поменути уговор раскине и да се, умјесто ауто-пута до Приједора, евентуално гради брза цеста- навео је Дукић у писму министру Трнинићу и Кабинету предсјендика Владе Републике Српске Радовану Вишковићу.

БН ТВ

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

18.12.2018 14:10

Овај неки други Калабиц..ЈА КУКАЛА НАМ МАЈКА СИЛНИХ ПАТРИОТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДемографВаса

18.12.2018 14:41

Аутопутева треба градит није спорно,спорно је сто наси аутопутеви нису на медјународним коридорима и транзиту а број становника се убрзано смањује.Ови који оду на запад ,мозда у поцетку долазе да обидју родбину и пријатеље вуце их носталгија али како вријеме буде одмицало све це мање долазит а њихова дјеца це бити њемци или словенци.знаци дугороцно неце неце имати ко да се вози тим аутопутевима јер број становника РС це се за 30 год најмање преполовит са садасњих 800 900 хиљада на 400 хиљада а то знаци мање аутомобила.дакле неце имати ко да се вози аутопутевима и плаца путарину

Name

ре

18.12.2018 14:51

Дај Дукицу олади мало! Изгурао си господина Висковица најприје за посланика, па за сефа посланицког клуба СНСД и сада за предсједника Владе. Знаци, од диспецера, дипл.инзињера саобрацаја си "својим рукама" "створио" топ руководиоца у Републици Српској и сада јавно постављас питања о којима поред осталих одлуцује и господин Висковић кога си ти у политичком смислу створио. Да си од мене "створио" предсједника Владе прије но сто доруцкујем назвао бих те и питао "Рајкане, ста цу доруцковати јутрос, ста ти предлазес?"

Name

Бесплатно

18.12.2018 14:58

Аутопутеви требају бити бесплатни кад у једној Њемацкој се аутопутеви ненаплацају,или у једној богатој Свицарској где су плате по 6-7-8 и висе хиљада франака годисња вињета за користење аутопутева за цијелу територију Свице је само 40 франака .Не контам како да наплацујете аутопутеве у једној сиромасној и бједној земљи каква је Српска где су плате 500 км,где пола народа уопсте не ради вец зиви од пољопривреде на селу и од узгоја свиња и стоке или од помоци родбине из иностранства.Градите аутопутева то је добро али ненормалне цијене путарине то није уреду,49 км годисња вињета би била ок цијена за користење српских аутопутева

Name

МАРКО ПАВИЋ

18.12.2018 18:03

Ја сам мислио да критикујем Владу, чак сам у изборима радио против, истина узео сам велике паре, није важно колико, нећете ваљда мислити да ћу вам признати, то знају господа: - НЕНАД И ПРЕДРАГ НЕШИЋ -ВЕДРАН ЈАРИЋ -ЂОРЂЕ ПОПОВИЋ -МИЛАН РАДОВИЋ Што се тиче пара овај први и задњи су главни, још су ми додали оног ДАРКА БАЊЦА који нема цвоњка него сам му ја додати, од оног што сам ја добио, то ипак нема смисла, ја сам због Бањца и Тадића занемарио провјереног члана и сарадника Драгутина Родића. Ја сам грешан и признајем!

Name

Лалица

18.12.2018 23:39

Нема ово везе са патриотизмом.Ово је здрава логика. Сваки нормалан цовјек поставља то исто питање. Ко овдје не зна просту рацуницу?? Али није то у питању.Ко зна ста се све крије иза ових бројки, и ко је ту колико "добар". Износи су милионски. Треба финансирати сву ту јСНСД булументу и нахранити незајазљиве апетите странацких лидера.А коалиција велика, свакоме треба одломити од овог колаца.

Name

Прогледо и овај

18.12.2018 14:11

Прогледала и ова стара комуњара.А чим спомиње и предсједника владе Вишковића који је донедавно радио код њега изгледа да га се Дукић радо ријешио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тотал Дамаге

18.12.2018 14:12

Ста Ви мислите колико њих се "уградило" у овај пројекат? Одговор на Дукиц-ев упит сигурно нецемо добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

18.12.2018 14:14

Никад робом "Мирко и Славко" !? Лаку ноћ Републико Српска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сухој

18.12.2018 14:17

Биће искључен!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

18.12.2018 14:17

Дзаба млатис,нико те не зарезује,метузалеме.Унистио си Бокаит,птоцердао млијарде марака, претоцио преко милекса,дрине осигурања,боксит трејда ,зетове фирме ,друге синове фирме,и сада то цинис пс би да ти неко прави пут до милица,да ти дзаба да акције Алумине и друго,е немозе! Надас се да це ти то Висковиц омогуцити,е сада цес видјети ко је Висковиц за ким сузе ронис!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

18.12.2018 14:18

Здраво усто Дакићу! Па то ради твој френд Рудоњи 20година, од аеродрома Бања лука,Соколац,Требиње и свих дионица аутопутева и тамо и овамо....зар ти стварно вјерујеш да је истина све силне лажи које продаје народу....а гдје су толике банке упропаштене,фабрике,и концесије на хидропотенцијал....само сте ви опчињени својим сликањем с њим и увјерењем да он то ради што воли....криво,јер он ништа,баш ништа не потписује,нема трага, то раде болиди попут твог Вишковића у будуће,а он узима само живу лову и носи је ван из земље хеликоптером,Србија,Кипар,израел и тд....биће вам врло тешко кад он оде да се помирити с чињеницом да сте били марионете јер кад Бирач оде онда ће те сазнати колико вас је "волио"... Он воли само себе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

18.12.2018 14:31

Мислим да тек сада поциње игра!Видецемо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гузо

18.12.2018 14:34

У праву је Зељка овакве петоколонасе треба у затвор који сумњају у генијалност руководства А како је само глуп је ли пут према истоку или западу мјери из Бијељине а не из Приједора

ОДГОВОРИТЕ
Name

титов пионир

18.12.2018 14:45

Ова је држава је богата шта јој раде.Рафинерија, глиница ,шуме ...све сама пљачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

18.12.2018 14:55

Шта је сад Дукићу? Ко те причепио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2018 21:42

Није јос али,напад је најбоља одбрана,стара лопина!Сјебао рудник а без тога нико је и ниста!

Name

Ре

18.12.2018 15:10

РС... још мало па нестало ..Политицари су уништили све сто је се могло уништит а ви сте их народе бирали. Знаци сауцесници сте свог нестанка . Од Требиња до Зворника све је празно .. Сад је ред на БЛ и регију ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2018 21:45

Питајте Цицка,Дукица,Краисника и друге лопурде из поратног времена засто је то тако!

Name

Браво Дукицу!

18.12.2018 15:18

Дукиц је способан птивредник ,то нико не мозе оспорити .Његова дугогодисња пракса у привреди сигурно је дала велике резултате.Да нам је висе оваквих способних привредника било би резултата.Као да Трниница интересује исплативост ,он се обогатио ,то му је био циљ.Ста он зна о саобрацајницама ,цовјек појма нема .Да несто зна неби дозволио да се пљацка народни новац из ЈП Путеви РС. Излобирао је поново министарску позицију преко Тегелтије и Каје јер је њихов земљак из околине Мркоњиц Града да се настави пљацка.Намјера му је да се устолици и прикрије пљацку у којој је уцествовао. На Скупситини стално дријема у полу сну као"медо брундо" понесто промрља.Одвалио подоцњаке до пета.Треба му јос који милионциц да увеца банковне рацуне , једино ако их не буде тросио за здравље.Треба да се стиди цеститих људи ,бораца и инвалида који једва презивљају.Поред своје фирме фамилију запослио на дрзавне јасле. Његов резултат у министровању је назалост и те како негативно видљив.Бања Лука је огорцена на "мангупа" Трниница и његов непостен рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2018 17:06

Све сто је пробао мимо руде коју је Бог дао пропао је. Малине, Бохем, млекара итд итд

Name

Слободни Милићи

18.12.2018 17:19

Узми Дукића да ти буде савјетник.Човјек је покрао све што се могло покрасти у Милићима.Нестало руде па му сви криви.

Name

До

18.12.2018 18:33

Оцигледно немас појма ста је цовјек упропастио,и ста је год поцео све је пропало,уградио се,опрао радницку довиденду ,ције акције Драган Симиц бесправно заступс,ниједсн акционар га није овластио него је то фалсификован пакет акција.Некидан Дукиц тецре у свом отвореном посму да је продао 23,5 милиона руде ,а тона руде је увијек била 50 долара па цак и висе,па ако си у прилици ,израцунај(1$ је 1,7КМ),запрепастицес се.Све оно у Милицима је изградјено од радницких и народних самодоприноса ,сигурно не вријди висе оф 100 милиона КМ.

Name

Посиљалац

18.12.2018 15:19

Цуј де овог лопова старог?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

18.12.2018 15:23

Мора и Недјо мало да се показе да се види да је и он министар.Објасњавати неце никоме а не би ни знао.Није се њега ниста питало него му је наредјено да потписе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тале

18.12.2018 15:23

Браво за Дукица , досао памети, треба се борити за истоцни дио РС , цовјек је у праву трева улагати брза цеста добој бн , зворник соколац , а не само западни дио, зворницани це изгубит глиницу ... тако им треба кад су полтрони

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2018 15:36

Не знас ти каква је то битанга

Name

дукићу-погрешна адреса

18.12.2018 15:29

Писмо си требао написати Вишковићу, какав Неђо, он се сад пита о томе, као Павић о влади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.12.2018 15:37

Овај концесиони уговор мирисе на велику катастрофу у најави, за пореске обвезнике, а за инвеститора сака пуна браде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЕИН

18.12.2018 15:38

што не објавите да је јуче Батагон из ЦХ купио Алумину. Завршена трансакција, пребачене паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКАЖИ

18.12.2018 16:10

Докажи па да се на улицу излази.

Name

ЛЕИН

18.12.2018 16:23

Видјећете :)

Name

Рс

18.12.2018 15:51

Ста зна Недјо Трниниц око тога,он све потписује јер његова фирма ради банкине поред ауто пута и убирају се милиони,синови се бахате и туку све по Братунцу,а стите их све институције,њега бас брига о каквом је уговору ријец,битна му је властита гузица,а сваки птлроизвод који удје у цинкару мотлра проци кроз фирму сина Бориса уз одредјени проценат,све аутопутеве је покрила његова фирма у РС и федетацији гдје се тали са Рамизом и Бакиром,због тога се на нивоу опстине Братунац све коалиције могу раскинути,само ДНС и СДА никада због лицних гузица и опет је сад министар и опет исто,јадан је Додик сто га је јавно пљунуо а сад цути и аминује овакве ствари...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

18.12.2018 16:00

Нисам досад платио марке ауто пута. Не мислим ни убудуце. Надам се одселити одавде и имати породицу негдје другдје. Алал вам све овде. Не интересује ме ко це плацати дугове. Ја нецу. Надам се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар ни премиер

18.12.2018 16:09

Рајко чему прица, одлуцује само газда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васиљевић

18.12.2018 16:15

Па лопове матори откуда ти право да другима дјелиш лекције и глумиш патриоту?Ти си у Милићима уништио све што се могло уништити,па ти сада сви криви...Руде је нестело сада би ти да градиш аутопутеве,али ти то не знаш.Ти си само знао копати руду и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2018 18:38

Процердао око двије и по милијарде марака,упропастио рудник,све преписао на милекс,дрину,зиве паре боксит трејгу,зету и милексу,боксит плаца и храни фарму кока а зиви кес иде милексу итд.Р сад би и аутопутева,даму неко поклони акције алумине као сто је бокситове итд,е мало је много.. .

Name

Жуга

18.12.2018 16:53

Чуј лопингера маторог шта прича! Матора будало иди у пензју,твоје вријеме је прошло већ одавно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарке

18.12.2018 16:56

Ово је најстетнији уговор у историји РС. Милијарду еура за пут који је слијепо цријево и на мјесто које се масовно исељева као сто је Приједор и Нови Град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Први лети из Владе

18.12.2018 17:18

Нема СНСД времена да се тренутно обрачуна са свим мангупима. Трниниц је мангуп ево већ 5-та година. Али сада ће бити као мали миш мекињаш или ће у првих 100 дана Владе РС први бити најурен из министарске фотеље. Небитан је то лик како у прошлом тако и у овом сазиву Владе Републике Српске. Прошли пут се извукао да га Миле не млатне. Сада би његова дисквалификација нарусила и онако лоше здравствено стање шефа Павкета. Био је на ГО са женом и дјецом да обезбиједе кворум, како сад да га Павке пусти низ воду а сви су их напустили. Радио је против коалиције и то му се сигурно неће толерисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господза министарка

18.12.2018 17:35

Предсједник Дрина осигурања, а господза министарка из гепека свог аута продаје полисе осигурања... Мој Рајкане изгубицес трговца полисама. Или то намјерно радиш јер слабо иде продаја осигурања. Мораће г. министарка то мало да појача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЦ

18.12.2018 18:05

Господине Дукицу,од тог новца министру Трнинићу иде 10%,као и његовим синовима како би могли да потцењују народ у Братунцу,суседној општини до Милића и да сиротињу газе у њиховој ,,компанији,, у Поточарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2018 20:12

Не,стрефице га срце 10% узео неко други!

Name

РЦ

18.12.2018 18:07

Господине Дукицу,од тог новца министру Трнинићу иде 10%,као и његовим синовима како би могли да потцењују народ у Братунцу,суседној општини до Милића и да сиротињу газе у њиховој ,,компанији,, у Поточарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасно

18.12.2018 20:42

Све на полиграф!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар ни премиер

18.12.2018 20:44

Рајко чему прица, одлуцује само газда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

18.12.2018 20:46

Мислим да сасвим погресно приступате у коментарима у односу на заиста искрено и сасвим економски логицно писмо Дукица.Мозе имати свако своје мисљење о њему али као привредник он је овим писмом ударио у срз питања.Потписани уговор је стетан и треба га оспорити и понистити и ици на кредит за изградњу ауто-пута.Ту је цовјек 100% у праву и ту му нико не мозе било ста оспорити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конац логор Милићи

18.12.2018 22:53

Валтер, Дукић је већи лопов од Неђе, он да је на мјесту гдје је овај Трнинић, он би направио још штетни уговор. Ово је само бацање прашине у очи

Name

МУП. РС

18.12.2018 22:56

Његов послушник Славиша Јурошевић звани Бели у пар наврата изнио је по пар милиона кеша у Бг. Толико о Дукић и његовог успјеху у привреди...

Name

Демагогија и корупција

19.12.2018 08:30

Нема се ту шта причати. Хазјајин је своје рекао. Његово је све ово, сва мирија. Ипак он зна најбоље. Шта је најбоље за њега и фамилију му.

ОДГОВОРИТЕ