Ко је уз Србију, а ко против

Представници САД и Британије у СБ УН подржали трансформацију Косовских безбедносних снага. Руски амбасадор: То је "претња по мир". Кина подржава Србију

Србија 18.12.2018 | 08:26
Ко је уз Србију, а ко против
Говорећи на ванредној седници СБ УН о Косову, представник САД је рекао да је одлука о трансформацију КБС у војску у складу са Резолуцијом 1244.

"Резолуција 1244 овлашћује међународно војно присуство на Косову, задужено за разоружавање ОВК и других оружаних група, и не односи се на формирање безбедносних снага", рекао је амерички представник, додајући да дијалог треба да буде приоритет и позивајући обе стране да одмах предузму кораке како би се смириле тензије.

Амбасадорка Уједињеног Краљевства Карен Пирс је навела да нема правне препреке за трансформацију КБС у војску и да тај процес спада у надлежност суверене државе, али да то треба да се спроведе у договору са КФОР-ом и међународном заједницом. Према њеним речима, ништа у Ахтисаријевом плану, Резолуцији 1244 нити у уставу Косова не искључује могућност трансформације КБС у војску.

Сви проблеми су, каже она, настали због одсуства нормализације односа, те је то једини начин да обе стране напредују, кроз дијалог под посредовањем ЕУ, која је будућност Косова и Србије.

С друге стране, амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да дели забринутост коју је председник Србије Александар Вучић изразио поводом ситуације на Косову и Метохији и истакао да је одлука о трансформацији КБС у косовску војску "грубо кршење" Резолуције 1244 СБ УН и да угрожава мир и безбедност у региону. Небензја је оценио и да је Кфор селективан у испуњавању свог мандата.

Представник Кине је рекао да Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и хвали напоре Београда да постигне политичко решење са Приштином. Да би стране постигле договор, рекао је, обе стране се морају држати Резолуције 1244 УН, као кључног основа за безбедност Косова, и промовисати толеранцију, економски напредак, мир и стабилност на Балкану.

Уз то, охрабрио је обе стране да наставе дијалог како би се постигао обострано прихватљив споразум. На истој седници СБ УН, амбасадори Холандије и Француске поновили су да подржавају независност Косова.

Француски представник је позвао "обе стране" да своје разлике решавају кроз наставак дијалога и избегну ескалацију, а Приштину је позвао да поштује овлашћења КФОР-а у складу са Резолуцијом 1244. Одлука о формирању косовске војске, рекао је, не долази у добром тренутку с обзиром на дијалог са Београдом. Истовремено, позвао је Приштину да укине таксе на робу из централне Србије.

Приоритет, каже француски представник, мора да остане нормализација односа ради заједничке будућности у ЕУ. И амбасадор Холандије рекао је да одлука Косова о формирању војске долази у осетљивом тренутку и да обе стране морају да покажу одговорност, да избегавају ексцесе који би подрили даљи дијалог и међусовно поверење и да покажу политичку вољу за нормализацију кроз дијалог у којем посредује ЕУ.

Представник Перуа је рекао да подржава процес нормализације односа између Београда и Приштине и стабилност на Балкану. "Верујемо да је од суштинског значаја да сви остану посвећени примени резолуције 1244 и Бриселског споразума а да СБ буде јединствен и да се фокусира на обавезе које има као неко ко то треба да гарантује. Важна је улога Кфора", истакао је он.

Перу верује да три закона усвојена у косовском парламенту с циљем форимирање тзв. војске Косова нису у складу са Резолуцијом 1244 и Бриселским споразумом. Представник Етиопије је рекао да је њихов став конзистентан: "Снажно подржавамо територијални интегритет и суверенитет Србије и мирно решење свих преосталих питања у складу са постојећим документима." Он се позвао и на недавну изјаву генералног секретара УН Антонија Гутереша и забринутост коју је изразио због потеза косовског парламента.

Представник Етиопије је истакао да Резолуција 1244 обезбеђује прави оквир за функционисање Кфора који треба да осигура безбедност на Косову. "Свака друга акција није од помоћи", закључио је он.

Казахстан је забринут због формирања војске Косова, навео је представник те земље у УН, поздравивши на почетку говора председника Србије Александра Вучића и господина Хашима Тачија. "Једностране мере угрожавају мир", рекао је амбасадор Казахстана.

Представник Еквиторијалне Гвинеје је истакао да се залаже за дијалог Београда и Приштине и истакао да та земља одбацује унилатералне акције у вези са трансформацијом у оружане снаге. Пружио је подршку територијалном интегритету Србије и мирном и политичком решењу свих преосталих питања и подржао Резолуцију 1244. И представник Боливије је позвао на поштовање Резолуције 12 44 и територијалног интегритета и суверенитета Србије. "Та резолуција представља једини правни оквир за медјународно присуство и Кфор је тај који гарантује безбедност", истакао је он.

Три закона која је усвојио косовски парламент су аларманатна ствар и нису у складу са Резолуцијом 1244 и представљају кршење међународног права. Позивамо Приштину да се уздржи од тога, рекао је представник Боливије.Представник Обале Слоноваче у УН казао је да је формирање војске Косова противно Резолуцији 1244 и позвао обе стране да се уздрже од унилатералних потеза који би могли да угрозе стабилност у региону. "Позивамо обе стране да се врате за преговарачки сто под покровитељством ЕУ како би се смањиле тензије и створили услови да се реше сва отворена питања", рекао је он.

Обала Слоноваче је уверена да је тражење мира кроз дијалог једини начин да се постигне мир на Балкану. Представник те земље је навео и да је недавно усвајање три закона о трансформацији Косовских безбедносних снага изазвало реакцију међународне заједнице, те да та иницијатива може утицати на мандат УНМИК-а и Кфора.

Представник Пољске, која је иначе признала независност Косова, каже да сматра да је транзиција безбедносних у оружане снаге питање Косова, али и да будуће оружане снаге треба да буду формиране у складу са уставом и у оквиру инклузивног процеса.

"Само тада могу да раде у интересу безбедности свих. Верујемо да ће се сви актери у региону уздржати од изјава и акција која ће водити ка ескалацији. Дијалог је једини пут којим се може доћи до трајне стабилности", оценио је представник Пољске.

Представник Кувајта, који је признао независност Косова, сматра да одлуке косовског парламента представљају суверено право ида Косово има право да формира оружане снаге у скалду са Уставом, мада признаје да разуме да то изазива забринутост Србије. Сматра да те одлуке нису у супротности са Резолуцијом 1244.

Позвао је на дијалог који је прави окрвир за решвање свих питања измедју Београда и Приштине.

(Тањуг)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

А

18.12.2018 07:38

УН = луд, збуњен, нормалан. (већег шљама од њих нема)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

18.12.2018 09:26

Има вецег шљама, а то си ти. хахахахахахахахахах

Name

израелац

18.12.2018 07:57

слободно нек каже ко шта мисли па да наставимо по старом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГ

18.12.2018 07:59

Тек се сад види какви сте,све неке комик земље,осим Руса и Кинеза али и од њих никакве користи само блаблабла

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

18.12.2018 07:59

Казу није Косово дрзава и нема столицу у УН,али онај Тацхи сједе,узе микрофон и његова ријец би задња....упита он Вуцица....колико је Србија осудила оних кои су цинили злоцине на Косову...Вуциц остаде нијем...зато сто нису осудили никога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

18.12.2018 09:23

Срби су криви.. Руси су криви. Сви остали су светци. хехе

Name

Дзоо

18.12.2018 08:02

Ко је уз нас пјани Руси.Сутра да им трам казе нема санкција и Сандзак,Војводину југ Србије све це продати.Ајде висе прекини те са тим Русима .Ја њима не верујем да казу бело млеко јацу погледати јели бело тако исто Вуцицу и Додику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б

18.12.2018 08:09

Ово ти је друже зло и наопако кад Америка и Енглеска подржавају најгору свјетску стоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧикаВеља

18.12.2018 08:09

Кад видим ко нам капе кроји добро смо икако живи. Према нама се понашају ко да смо афричка племена ,ко да смо тек сад измислили точак итд. Народ глуп,само дај оружја и војске а омладина емигрира са ових простора,пуни аутобуси иду одавде на запад и то у једном правцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2018 08:54

Засто вређаш афричка племена? Ратовало се у Сло, Хр, БиХ, Косову. Прети се ЦГ, па и Македонији. Гура се раме уз раме са светским лидерима, а нема куче зашто да нас уједе. Штити ли се људи који су после осуђени за ратне злочине. Извршило се хумано пресељење свих осим Срба са простора РС и ти се чудиш зашто се са нама тако понашају, а ми "добри и фини"

Name

Мишо

18.12.2018 08:52

Видећете до нове године шта су браћа Руси.У рафинерији Брод све покрали опустошили раднике отпуштају.Направиће беду од народа.Тешко оном кага Рус брани.Па у Србији све фабрика што је отворено запад и Турска ниједна Руска .Толико о бризи браће Руса далеко им кућа од моје била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

18.12.2018 09:24

Браво Мисо.

Name

Нострадамус

18.12.2018 09:55

Слусајуци излагање Вуцица не знам засто на Енглеском,а не на Српском језику.Постављам питање засто није у излагању ни једном поменуо одлуку или најаву да Албанци зеле да праве Велику Албанију,а доказ је најава да измедју Косова и Албаније неце бити границе.А то знаци стварање не независног КиМ него Велике Албаније.

ОДГОВОРИТЕ