Буџет већи за осам одсто

Нацрт буџета општине Лопаре за наредну годину износи 5. 780. 000 КМ, што је за 410. 000 КМ или осам одсто више од овогодишњег буџета.

Република Српска 13.12.2018 | 20:27
Буџет већи за осам одсто
Начелник Одјељења за финансије општине Лопаре Даница Илић рекла је да се изради буџета приступило пратећи стриктно календар и у сарадњи са Министарством финансија Републике Српске, уважавајући све препоруке тог министарства.

"Буџет је увећан за осам одсто у односу на протеклу годину због већег дијела индиректног пореза као и пораста непореских прихода", рекла је Илићева.

Начелник општине Радо Савић је након данашње јавне расправе о нацрту буџета за 2019. годину рекао да су приоритети за сљедећу годину инфрастурктурни пројекти, побољшање водоснабдијевања, изградња локалне путне мреже и санацији посљедица клизишта.

"За мјере популационе политике биће издвојено 50.000 КМ, за новорођенчад, али и за вишечлане породице", рекао је Савић.

Он је напоменуо да је у буџету издвојено 150.000 КМ за суфинансирање градње 29 кућа породицама које су остале без стамбених објеката у клизиштима 2014. и 2015. године.

"Са ових 29 стамбених објеката биће изграђено укупно 100 кућа за три године и завршетком овог пројекта свим породицама биће обезбијеђени нормални услови за становање", рекао је Савић.

Он је истакао да ће за спорт и физичку културу бити издвојено 100.000 КМ, а за борачке категорије 70.000 КМ.

Предсједник Борачке организације Лопара Митар Тојић рекао је да је борачка популација сагласна са расподјелом средстава за наредну годину и да ова категорија друштва има разумијевање од руководства општине.

"Предложили смо да у буџету за потребе борачке популације буде износ од 70.000 КМ. Додјељујемо једнократне помоћи свима из борачке популације, обиљежавамо важне датуме из одбрамбено-отаџбинског рата, као што и одржавамо и градимо споменике", рекао је Тојић.

Јавна расправа одржана је у скупштинској сали општине Лопаре, а присуствовали су корисници општинског буџета, представници спортских клубова, невладиних организација, представници мјесних заједница, као и заинтересовани грађани.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Паметни потези

14.12.2018 08:25

Похвала за Рада Савића, који је довео Општину Лопаре на солидан привредни ниво, а без неке помоћи врха РС. Зна се јако добро, који начелници су одани вожду, који добивају паре, углавном баснословно богатећи своје породице. Што се тиче развоја општина, већину таквих то не тангира. Лопаре су примјер мале општине, која стоји на свохим ногама.

ОДГОВОРИТЕ