"Глобално": Ко су идоли младима?

Узори младима треба да буду успјешни, образовани и пристојни људи који промовишу истинске вриједности. Међутим, у савремено доба, друштвене мреже и мобилне апликације често промовишу искривљене вриједности које младе удаљавају од реалности, истакнуто је вечерас у емисији “Глобално” БН телевизије.

Република Српска 12.12.2018 | 22:26
"Глобално": Ко су идоли младима?
Доступност различитих садржаја младим људима на интернету, често је контрапродуктивна иако би ти садржаји требало да за сврху имају помоћ и едукацију. Због тога је у васпитавању младих пресудна улога родитеља, који треба да врше надзор и усмјеравају своју дјецу.

“Можда смо ми 'стара гарда', али и Фејсбук и Инстаграм колико помажу, толико и одмажу. Ту може и свашта да се види. Међутим, то је нешто са чим ми не можемо да се боримо. То су вјетрењаче, али можемо да се изборимо да усмјеримо нашу дјецу да не гледају неке ствари”, каже радио водитељ Предраг Поповић.

“Ми имамо ситуацију у којој су такве вијести које које гласе 'овај убио овога, онај убио онога', а онда ми кажемо 'ето видиш нама је лијепо у кући'. С друге стране, чини ми се да смо постали мало 'алави' и да нам није више циљ да се само наједемо, него нам је циљ и да се преждеравамо”, рекао је у емисији “Глобално” новинар Александар Павковић.

Чланови породице по сваку цијену треба да одрже међусобну везу, како глобалне мреже не би преузеле улогу васпитача дјеце, сматрају саговорници.

“Поред тога што ми причамо да су медији криви, много тога долази и из породице. Ми налазимо уточиште да је крива 'жута' штампа, крив је овај или онај политичар... а није крив родитељ који није осјетио да дијете мирише на цигарету”, тврди хип-хоп музичар Никола Станоев.

“Не треба дјецу размазити, као - 'сине имаш тренинг, али не можеш сам хладно је напољу'. Нека иде на аутобус. Купи му 'Југо' као први ауто, па нека види како је када дува кроз врата или се квари на свакој раскрсници. Тако ће сутра знати више да цијени ствари које је сам зарадио”, поручује професионални ММА борац Дарко Стошић.

Примјер вриједности које треба да прихвате као своје, млади и дјеца најчешће прихватају од родитеља и старатеља и због тога је њихова посвећеност најважнија.

(БН ТВ)