Корупција у свим порама друштва

Корупција у БиХ је свеприсутна, разара друштво и државу и има велики утицај на свакодневни живот грађана, оцјена је државних и невладиних организација које се баве сузбијањем корупције.

Босна и Херцеговина 08.12.2018 | 07:53
Корупција у свим порама друштва
Већина објављених извјештаја, упозорава да корупција директно утиче на економски развој земље и да је борба са њом један је од највећих изазова БиХ на путу ка евроатлантским интеграцијама. Посебан проблем представља чињеница да се веома мали проценат коруптивних дјела процесуира.

Наиме, према овогодишњем извјештају ОСЦЕ-а Тужилаштва у БиХ највише оптужница за коруптивна дјела подижу за злоупотребу положаја и друга ситнија дјела, док је највише ослобађајућих пресуда забиљежено у предметима високе и системске корупције.

Транспаренцy Интернатионал (ТИ) упозорава да је БиХ најлошија од земаља регије по корумпираности. Према подацима Агенције за превенцију корупције, у посљедње четири године било је око 500 пријава са индицијама коруптивног понашања а у првој половини ове године агенција је примила 67 пријава које је прослиједила надлежним тужилаштвима.

Невладина организација “Аццоунт” објавила је податак да корупција годишње у БиХ однесе скоро 1,5 милијарди КМ, односно преко 750 милиона еура.

Иако се из године у годину констатују исте ствари, нема напретка у борби против корупције, било да се ради о законском оквиру, проведби закона или успостави минимума независности интитуција које би требале проводити антикорупционе законе, односно процесуирати случајеве корупције, каже директорица ТИ Ивана Корајлић

„У осврту на преходну годину једини напредак је био у транспарентности корупције. Дакле, имамо још отвореније злоупотребе јавних средстава, још отворенији непотизам и клијентелизам, корупцију у сваком сегменту друштва и што је још горе, још отвореније политичке притиске на рад институција које би требало да се боре против корупције. Прије свега, мислим на институције правосуђа које се суочавају с огромном корупцијом у својим редовима, а за које се показало да су, из године у годину, све слабије и да све мање ефикасно процесуирају случајеве корупције, посебно оне крупне случајеве“, прецизирала је Корајлић.

Директор Агенције за превенцију корупције у БиХ Хасим Шаботић истиче како се и поред постојања правног оквира, из године у годину, у БиХ свједочи порасту стопе корупције у свим сферама живота, те да држава представља једну од најкорумпиранијих земаља у свијету.

„Поражавајућа је чињеница да су грађани БиХ изгубили повјерење у институције, да најкорумпиранијим оцјењују управо оне који би се требали борити против корупције и да не очекују да би се било шта у вези с тим могло промијенити“, казао је Шаботић.

Додаје како таква ситуација негативно утјиче на спремност грађана да пријаве корупцију, а да се као разлози за непријављивање наводе - страх за личну сигурност или губитак посла, могућност одмазде или етикетирања, корумпираност институција, лоша заштита "звиждача", недостатак доказа, одсуство владавине права, као и непостојање одговарајућег система који штити пријавитеље корупције.

Поводом Међународног дана борбе против корупције, на конференцији коју је Агенција за превенцију корупције у БиХ тим поводом организовала у Сарајеву, истакнуто је и да свеприсутна корупција у јавном и приватном сектору БиХ, да она разара државу и друштво, има велики утицај на свакодневни живот грађана, производи озбиљне посљедице на економски развој земље и једна је од највећих изазова БиХ на путу ка евроатлантским интеграцијама.

На погубне посљедице корупције указао је и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гуннар Wигемарк фокусирајући се на три кључна елемента, те наводећи да је борба против корупције, заједно с владавином права у врху приоритета и обавеза БиХ.

Он истиче да је крање вријеме да Парламентарна скупштина БиХ усвоји закон о сукобу интереса, што ранији сазив није урадио, те да се морају предузети све нужне мјере и показати кредибилни резултати на процесуирању предмета корупције на највишем нивоу.

„Крајње је вријеме да се БиХ фокусира на испуњавање услова који ће бити дио мишљења Европске комисије и да схвати да је борба против корупције, заједно с владавином права, у врху приоритета и обавеза ове земље“, нагласио је Wигемарк.

Према пријавама које су Агенцији за превенцију корупције пристигле током 2017. године, највише поднесака односило се на рад институција с јавним овластима на свим нивоима власти у БиХ. Најчешће се, пише у пријавама, радило о злоупотреби службеног положаја или овласти, примању дара и других облика користи, сукобу интереса, склапању штетног уговора, несавјесном привредном пословању, незаконитом запошљавању, неправилностима у провођењу конкурсне процедуре и неправилностима у вези с реализацијом процедура јавних набавки.

Шеф Мисије ОСЦЕ-а у БиХ Бруце Бертон сматра да се у борби против корупције у БиХ не може ништа урадити, уколико се у ту борбу не укључе политички лидери и то својим властитим примјером.

Наводећи да је у БиХ ипак направљен помак, који је везан за доношење закона о парламентарном надзору, Бертон је као позитиван примјер навео да је у Народној скупштини Републике Српске усвојен Закон о звиждачима.

Ипак, замјеница Амбасадорке САД у БиХ Еллен Гермаин позвала је власти у БиХ да престану са одуговлачењем и предузму конкретне кораке у борби с корупцијом, као и одговорност за будућност БиХ и њених грађана.

„У институцијама јавног сектора у БиХ протекција и непотизам су и даље широко распрострањени, потрошња јавних средстава није транспарентна и често се договара 'иза затворених врата'. Схватите, корупција нагриза БиХ, успорава њен развој и приступ Европској Унији, али највише угрожава напредак на побољшању живота просјечних грађана ове земље“, нагласила је Гермаин, закључивши да је потребно доношење строжих закона у области сукоба интереса у БиХ.

Колико је озбиљан феномен корупције у БиХ говори податак и из задње стратегије прошитења Европске Уније, која је објављена у априлу ове године и у којој се наводи да је БиХ попримила облике заробљене државе, што значи да је то држава у којој су сви процеси - законодавни, извршни, судски и надзорни - унапријед планирани од одређених група у циљу испуњења њихових приватних циљева.

У том документу наводи се и како су током прошле године проведене 193 истраге за злочине везане за финансије и корупцију. Ријешено је 125 случајева на начин да је 26 извјештаја против 107 особа и 11 допунских пријава против 68 особа достављено надлежном тужилаштву.

Извор: Радио Слободна Европа

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Е

08.12.2018 07:16

Код нас је све живо па и мртво корумпирано, почевши од ових истражилаца, преко политичара па до мене обичног смртника. Код нас нема тога да није спреман да понуди а и да прими мито. Једноставно такав се још није родио. То је постало нормално и саставни дио живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усвојен у РС

08.12.2018 07:46

Усвојен је закон у Републици Српској али тај закон не пружа довољну заштиту узбуњивачима.Да ли је то намјерно направљено или не просудите сами

Name

Сретна НГ!

08.12.2018 07:35

Много среце и успјеха у евроатлантским интеграцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

невладин сектор

08.12.2018 07:37

Године 2013. Народна скупштина РС је донијела Стратегију борбе против корупције, а 2014. године и Акциони план. До краја 2017. године ништа се није дешавало, док невладин сектор није извршио притисак да се нешто почне радити на том пољу. Министарство правде РС , у сарадњи са МУП РС, почиње са серијом предавањаширом РС на поменуту тему. При томе, од присутних на тим предавањима су захтијевали да у најкраћем року донесу сијасет правилника, којеквих испразних папаирчина на тему "Корупција". Дакле, од момента усвајање Стратегије и Акционог плана, до момента почетка декларативне примјене тих необавезујућих аката, прошло је неколико година, а да носиоци тих активности нису ништа предузели, док им невладин сектор није "сјео за врат". При томе, ради се о 2 институције које су , по природи свог посла, вело коруптивне. Да би се искоријенила корупција на овим просторима, мора се неко "са стране" умијешати, јер они који треба да се боре против ове пошасти и сами су коруптивни. Закључак : корупција је у БиХ толико метастазирала да нам без спољне помоћи нема спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

08.12.2018 08:34

Само да ти кажем ови са стране што их тражиш у великој мјери су нам управо они доприњели свему овоме - корупцији.

Name

Мико

08.12.2018 07:41

Код нас се све краде и сви су лопови. Имамо велике и мале лопове. Велики лопови краду милионе а мали лопови краду рецимо тоалет папир по фирмама.Лоповски народ има лоповску дрзаву...

ОДГОВОРИТЕ
Name

У

08.12.2018 17:58

Трнову ,владају црвени ,варују овим несретним мјестом... толико су бахати ужас један.. само њима је потребан добар посао а нама остају коске за глодање..

Name

БИХ КОРУПЦИЈА

08.12.2018 07:58

ПРВО МОРАМО ПОГЛЕДАТИ У ВРХ ВЛАСТИ ДА НА ПЛАНЕТИ НЕМА КОРУМПИРАНИЈЕ ВЛАСТИ ПРИЈЕСЕДНИШТВО СУДСТВО ОПШТИНСКИ ЛОПОВИ ГРАНИЧНЕ СЛУЖЕ ТРГОВИНЕ СВЕ ВРСТЕ БИЗНИСА ПРЕВАРА РАДНЕ СНАГЕ ОД СТРАНЕ ПОСЛОДАВАЦА НЕМА ТЕ ЗЕМЉЕ КОЈА БИ СЕ МОГЛА УПОРЕДИТИ СА ОВИМ КРИМИНАЛОМ И КОРУПЦИОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ КОРУПЦИЈА

08.12.2018 08:02

ПРВО МОРАМО ПОГЛЕДАТИ У ВРХ ВЛАСТИ ДА НА ПЛАНЕТИ НЕМА КОРУМПИРАНИЈЕ ВЛАСТИ ПРИЈЕСЕДНИШТВО СУДСТВО ОПШТИНСКИ ЛОПОВИ ГРАНИЧНЕ СЛУЖЕ ТРГОВИНЕ СВЕ ВРСТЕ БИЗНИСА ПРЕВАРА РАДНЕ СНАГЕ ОД СТРАНЕ ПОСЛОДАВАЦА НЕМА ТЕ ЗЕМЉЕ КОЈА БИ СЕ МОГЛА УПОРЕДИТИ СА ОВИМ КРИМИНАЛОМ И КОРУПЦИОМ ОВДЈЕ ЛИЈЕКА ТОМЕ НЕМА СВАКО КО ЈЕ И КО ДОЛАЗИ ПОДЛОЖАН ЈЕ КОРУПЦИЈИ ТО ПОДНЕБЉЕ НЕРАЂА ДРУГАЧИЈЕ ОСОБЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сос

08.12.2018 20:20

Највеца корупција и рекет је у УИО.

Name

путник

08.12.2018 08:04

Корупцији не можемо стати на крај. Код нас од ње све почиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

08.12.2018 08:31

Тачно, зато ће нас она докрајчити, јер је неизљечива. Чак се настоји ширити и усавршавати и на другим просторима одласком маса са наших, а тако изгледа невино и наивно у зачетку. 'Олакшавајућа' околност је да и другдје постоји па онда изрека 'бићемо обојица добри' све више постаје светиња. Земљо отвори се и нажалост прогутај и оне који знају за добро и поштено.

Name

'Објема странама добро

08.12.2018 08:12

Наравно да се не може ништа постићи против корупције када се бори заједно СА њом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

08.12.2018 08:13

Закон је накарадан, казњава исто оне који дају и примају мито. Треба увести награде за оне који дају и донесу доказ о примању истог. Е онда це ствари да "легну", свако ко прима новце це се запитати"да ли смем, да ли неко снима, да ли су пописани серијски бројеви новцаница".....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

08.12.2018 08:38

Нисте ви разумели шта је мито и корупција .То је борба за добробит народа, како би ишли доктору па у школу па купили факултет па пензију па се запослили а ако треба некога казнити као за лажне пензије онда се приведу две службенице шта ће те институције раде свој посао.

Name

БОБА

08.12.2018 09:08

НЕ МОЖЕ ЧОВЈЕК ВЈЕРОВАТИ ШТА СЕ ИМА ОД ОВАКВИХ ПРИЧА, САМО ТРЛА БАБА ЛАН ДА ЈОЈ ПРОЂЕ ДАН СВИ ПОЛИТИЧАРИ СУ КОРУМПИРАНИ СВИ ОД ЧИСТАЧИЦЕ ДО ВРХА ВЛАСТИ.О ТОМЕ ЈЕ СУВИШНО ТРОШИТИ ВРИЈЕМЕ.ЈЕДИНО ШТО ЈЕ НЕКОМ ТО ПОСТАЛО ЗАБАВНО.МИ СМО ДРЖАВА ИРИТИРАЊА И ПРОВПКАЦИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биби

08.12.2018 12:16

Јели ово слијеп народ или је исти као и политицари који нас представљају.Није истина да нема постеног свијета и некорумпиранок али назалост висе има оних нерадника и дабалебаросс који су спремни на све.Тоје врло једноставно ријесити али зато мора дрзавни врх бити спреман и политика да то спроведе.Али како цесе то одрадити када су они нај халапљивији и нањ висе краду преко тендера и јавни набавки.Није ту пуно народа у корупцији немора знацити да и они неби мазнули кад би имали сансу.Непроцјењују све обавјестајне слузбе колико је Додик тезак процјене су преко милијарде добро су њима познати токови новца али коце знати коме то одговара.Код порјекла имовине врло лако доказиво збројис приходе одузмес троскове зивота сва разлика се одузима.Даје то урадено у једном слуцају други би размисљали дали да то исто раде али овоме лоповлуку краја нема у јавном сектору и дрзавном будету тује највеца пљацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

08.12.2018 12:33

не слијеп ћорав.

Name

Рјесење

08.12.2018 19:18

Овде је једино рјесење цисти протекторат. Како ствари стоје тако це и бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја пајо

09.12.2018 02:10

Укинути ПАПИРНИ НОВАЦ, само картице.

ОДГОВОРИТЕ