''Није Југославија грешка, већ ми...''

“Вриједност Југославије доказала се након њеног убиства“, тврди књижевник Вук Драшковић. Он је представљајући своју књигу "Александар од Југославије" у емисији "Пулс" БН телевизије рекао да је идеја - сви Југословени под један државни кров, идеја краља Александра Крађорђевића који је прије стотину година знао да је заједништво једини спас за народе који данас живе у остацима Југославије.

Република Српска 29.11.2018 | 22:52
''Није Југославија грешка, већ ми...''
Величину краља Александра најбоље доказује жртвање двије краљевине, за једну Југославију коју тада називају Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, објашњава аутор књиге "Александар од Југославије" Вук Драшковић. За тај краљевски подвиг, стигла је похвала и од тадашњег предсједника САД Вудра Вилсона на преговорима побједника у Версају.

„Александар каже: `господине предсједниче, постоји једна држава побједница које нема у Версају. То је Краљевина Србија. Обе наше краљевине жртвовали смо Југославији.` То је толико дјеловало на Вилсона да је рекао да је то жртва достојна сваког поштовања и честитао: `Срећна ти Југославија, Александре од Југославије. Сад када си створио Југославију, мораш да створиш и Југословене`“, прича Драшковић.

Није Југославија грешка, грешка смо ми сви, овакви какви смо сада - исписао је на страницама своје нове књиге Вук Драшковић. Данас када Југославије више нема, види се најјасније, тврди Драшковић, да ли је краљ Александар највећи српски грешник или историјска громада.

“Ако је ово што данас имамо оно што смо жељели да би смо били срећни, да се не би мрзили и једни другима очи вадили, онда је он велики грешник. Ако није тако, а није, онда је тај човјек историјска громада којој историја мора одати признање за највећи подухват у историји свих јужних Словена не рачунајући Бугаре. То је њихово уједињење под исти државни кров”, јасан је Драшковић.



Он наводи да је једино веће од краља Александра заправо огрешење о Александра. Цитирајући краља, Драшковић правда тврдњу да је Александар имао визију таме која се надвила над убијеном Југославијом.

„`Ујединили су се побједници и побјеђени. Нормално је да избијају спорови. Нормално је да се промовишу и порађају и мржње. Али, све то можемо стишавати и рјешавати само док будемо заједно. Ако разбијемо Југославију, очи ћемо једни, другима вадити.` Ми сада живимо то пророчанство краља Александра“, каже Драшковић.

Спас завађених народа на простору бивше Југе; њихову свијетлу будућност, Драшковић види у једино у прошлости.

„На одређени начин, по неким новим правилима да обновимо Југославију. Економски, културно, духовно, комуникацијски, али да се нађемо. Да се нађемо заједно.“

То не значи да се морамо вољети, али значи да се не смијемо мрзити; значи да морамо градити државу која нас је створила и отхранила, изричит је Вук Драшковић.



БН ТВ

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Судија

29.11.2018 22:03

Теско нама, са нама! Нико нам не ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

резиме свугдје исти:

30.11.2018 06:57

Прво НАТО војно сломи, а онда ЕУ кредитима подизе..

Name

Какав НАТО

30.11.2018 07:30

Ма какав више НАТО ми смо сами схебали највећу политичку идеју у 20 вијеку.Луди Балканци сад сви у торове ко овце.Шта висе лупате с тим завјерама.Америка није била против Југославије.

Name

реално

30.11.2018 10:15

Ми смо били републике у федерацији. Социјалистицка Федеративна Република.Домаци издајници су направили крвопролице, само и увијек је тако и могуце. Најпаметније би било да смо се у миру постепwно осамосталили, а ипак остали економски и на друге нацине повезани, слозни у интwрwсима за своје градјане. На тај нацин би задовољили страни фактор, а сацували себе колико толико. Уситњени смо лакси за потпалу, лаксе униставати парцијално. Једини мотиви за разарање неке земље је економски и стратески за те који то цине. Цињенице су на дјелу. Југославија не треба виае да постоји онаква каква је била, зато сто би се у бусуцноаги исто догодило. Треба градити сарасњу република на паметан нацин.

Name

Човјек

29.11.2018 22:10

Наравно али се то нема коме речи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

30.11.2018 07:33

Ста се треба реци? Два пута су Срби гинули и стварали Југославију и два пута су је сви остали разбијали. То су цињенице. Ударим те једном и ти ми опростис. Ок мозе бити да ми је зао због тога. Ударим те опет и ти ми опет опростис. ТИ СИ БУДАЛА! Сада се убједјујес да треба опет да будес самном! Хоцу ли те опет ударити? Само будала би то сматрала питањем. Комнизам је нагора ствар коју су Србима продали а одма иза комунизма је Југославија. Оно сто је мој мозе бити само моје. Никада оно сто је моје неце бити насе. Нама као народу је највеци проблем сто то никада нисмо схватили. Никакво уједињење са било ким не долази у обзир. Да смо паметни бавили би се проблемом бијеле куге, исељавања, породице и њеног урусавања, образовања, стандарда, индустрије, енергије, пруга, путева и војске. То су питања којим треба да се бавимо ако хоцемо бољу будуцност. Заједниство двабиједника не даје богатаса.

Name

Ма

29.11.2018 22:13

Какву опет Југославију,алоооо јеси ли ти нормалан?!?? Зар опет треба српски народ да за 20-30 или 50 година да испаста због неке заједнице и неке Југославије.. Неееее Ни у сну више,дјеца нам сва изгинуше због тих Југославија... Сиктер више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте била

29.11.2018 22:40

Боље да смо гинули за Југу него против Југе.

Name

Ре

29.11.2018 22:46

Тако је Србине 100% си управу, зато је Србија сад свјетски лидер.

Name

Ре Ма

29.11.2018 22:48

Јеси ли ти икад ишта прочитао у свом животу?Ниси ти ни схватио о чему се говори.

Name

За ре Ма

29.11.2018 23:43

Процитај само задњу реченицу и ако ти није јасно онда ти не могу помоци. Сама ријеч и жеља "Југославија" је највисе костала српски народ. И поред оволико крви проливене на овим просторима..опет се насао један Србин да прица о везивању(било каквом)...не треба,хвала. А засто то казем...зато сто ће опет Срби попусити. Зато...Сиктер Драсковицу

Name

Мило

30.11.2018 07:36

тако је никад висе те проклете југе

Name

@ Мило

30.11.2018 08:47

Нико висе и не спомиње Југославију осим Срба.Нико висе у регији и не помисља било какав савез или унију са Србијом.Не зеле да имају заједницко ни удрузење бераца кукуруза са Србијом.

Name

МА-ЈА

29.11.2018 23:10

Какав књижевник ? Пос*ао се на све што је написао самим тим шта је све у политици потписао. Он је најгори од најгорих издајника , не само рода свог , већ свега оног што де зове људско. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Мајо

30.11.2018 09:03

Нисам ни ја,на бази информација које имам, обозавалац Вука Драсковица.Али, хоцу казати да је мој однос према овоме књзевнику заснован на бази информација које имам, тј. које ми је неко понудио... Да ли су оне тацне и да ли је то довољна основа да будем ЗА или ПРОТИВ њега? Незнам и, синоц када сам га слусао УОПСТЕ нисам сигуран. Волио бих да ГА неко дементује-онда бих се могао престројити:на његову или другу (твоју) страну??? У једном, са њиме се слазем: "ми смо коваци своје судбине". Не Америка, не Русија. Али, ако нека од наведених страна види да сте лабилни у "кројењу своје судбине",засто да васе слабостине окрене у правцу СВОЈИХ ИНТЕРЕСА?

Name

Српски покрет обнове

30.11.2018 10:17

Пријатељу, укључи мозак искључи телевизор! Сједи сам са собом а а онда се само запитај, ШТА НИЈЕ БИЛО ОНАКО КАКО ЈЕ ВУК ДРАШКОВИЋ РЕКАО И ГОВОРИО, ШТА???? И пусти ту комунистичку мантру о издајницима.

Name

Ненормални људи

29.11.2018 23:14

Ненормални људи. Нема друге. Уњесто да се свима дају сва права на језик, вјеру и ста год хоцес друго или трече. Овдје се кољемо јел Крист или Христ. Смијесно и залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бор

30.11.2018 03:19

Ко зарезује иједну земљу од бивше Југославије? Међусобни сукоби су непрекидни, а споља ради ко шта хоће. Србију као највећу земљу највише развлаче и коње. Можда баш зато, треба је истинито.Готово цели свет је бомбардовао Србију у име, а без питања целог света. и шта нам раде свој време након агресије. А само непуну деценију пре тога нико је не би смео напасти јер је по свом угледу, па чак и оружано велика сила. Зашто нисмо поправљали ако нешто не ваља, већ одмах на лешинарски, неприродан начин смо се одрекли те и такве земље? Ко смо сада сви појединачно?

Name

Радојица

29.11.2018 23:19

Драшковић је некад био српски националиста па је постао покајник и један од највећих критичара српског национализма. Моје дубоко убјеђење је да су му Американци запријетили оптужницом у Хагу и да је због тога промјенио плочу. Мало је људи као Шешељ који су спремни да се жртвују за своје идеале и свој народ. Драшковић сигурно није један од тих људи и његову причу данас треба схватити као наруџбу његових уцјењивача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

30.11.2018 02:36

Радојица сви Срби су националисти умишљени Милошевићевим лудим идејама ,све херој до хероја лудак до луђака такви смо ми Срби јебо ти нас

Name

Дзоо

30.11.2018 05:08

Е мој Радојица кад ти је Идол Сесељ онда теби нема помоци ти си одлепио .Имали ико нормалан од србских политицара да стане испред Срба да ицх поведе ка путу блазености,катарзме итд да постанемо нормални.

Name

СПО

30.11.2018 10:20

Радојице, у реду је што имаш своје мишљење и убјеђење. Није, мешутим, у реду да тако говориш и судиш. Драшковић је и сада српски националиста. Већи од многих којио се таквима представљају. Одговори или бар размисли о томе да ли би боље прошли да нас је водио програм Српског покрета обнове деведесетих година, извагај то, па онда се упусти у коментарисање.

Name

нормалан

30.11.2018 22:24

Вук је националиста али у пизитивном смислу, не на стету другог. Војо је сизифреник

Name

Невен

29.11.2018 23:35

А може ли сљедећи експеримент са заједништвом да ја проведем бар у Београду? Некако ми побило све моје задњих сто година у овим пограничним подручијима па би ја мало да будем југословен у унутрашњости Србије... ако већ морам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозда си крив и а не "ми"

30.11.2018 00:16

Немој богати да нас ти подуцавас ко је крив и гдје је греска. Казати да је греска у народима сто се Југославија распала, је најблазе веома поврсно. Имали смо прво Краљевину СХС, па Краљевину Југославију, па онда Титову СФРЈ. Све су то били експерименти пуни криза и потреса. Ти народи су припадали разлицитим религијама, културама, историјама, језицима итд. Ти народи су прије Југославије, зивјели у миру са сусједима, а мрзња и сукоби су поцели тек послије уједињена. Ако је кривица у "нама", како ти казес, то је мозда твоја гриза савјести, јер нисмо заборавили како си се понасао у доба поцатка кризе. Заједно са кумом ти Сесељем си рапиривао ватру, и јос добро памтимо твоје ријеци које нису биле нимало помирљиве и нису исли у сусрет оцувања Југославије. Само твоје оснивање партије "Српски покрет обнове" у јос "зивјецој" Југославији говорио је досте о твојој намјери. Нисмо заборавили сва твоја политицка лутања од поцетка кризе па до данас. Не би нас изненадило да не најавис и промоцију књиге у Сарајеву и да тако казес да ниси никад ниста говорио о "турском барјаку и осијецању руке која носи тај барјак". Знамо да ти знас да су сада друга времена и да ваља продати књигу. Не би нас изненадило да то покусас и у Загребу, али ипак тамо нецес смјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ундергроунд

30.11.2018 00:48

Yу идеја није лоса, али то је идеја Хасбурга, краљ Петар је само плагијатор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

30.11.2018 02:37

Обоје је греска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропали чов. Ваљевска Каменица

30.11.2018 04:04

..,,Обе наше краљевине жртвовали смо Југославији.."- Александар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пабло

30.11.2018 08:19

Нико се више не пали на ваше митове, све је тотално транспарентно, све се зна, захваљујући интернету.

Name

проп.чов.ваљ.кам.

30.11.2018 04:09

Сад кад си створио југославију, мораш да преправиш Србе у југословене - амерички председник

ОДГОВОРИТЕ
Name

пр.чов.ваљ.кам.

30.11.2018 04:14

сиктер више...сиктер Драшковићу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

30.11.2018 04:23

И ти си уцесник добио пара да се разтури југославија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

30.11.2018 04:33

Књизевник као спириц исто треба опљацкат милоне од народа за његово блабла

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАВНА ГОРА

30.11.2018 10:21

Ти си један црвендаћ, сто посто!!!!!!

Name

па да

30.11.2018 10:35

Љигави, оронули старац, свw партијw измјењао, никакав мозак и струцњак у питању, нwго криминалац који је ускратио будуцност младих нарастаја и јос сиса као пијавица.Толико паметних и способних људи у највецем успону интелигенције не могу доци до изразаја од старог крепаног кадра СНСД и других.

Name

Бакица

30.11.2018 06:16

Ма иди до давола само си нам ти требао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историја

30.11.2018 08:42

Судбину српском народу УВИЈЕК одредјују њени владари. У ствари, када владари народу дају праве информације, српски народ це имати УСПЈЕСНУ водиљу ка просперотету, а када се истоме сервисирају погресне (неистините) информације, српски народ иде у ПРОВАЛИЈУ. Драсковиц је рекао МНОГО информација које се тицу судбине српскога народа,а које народ није знао.Да ли су те информације тацне-о њима суди вријеме. Али, једно је тацно: сам смокројацисвоје судбине. Али,ако се маси не дозволи да управља својом судбином, онда УВИЈЕК срља у пропаст. Пмени, Вук Драсковиц располазе веома моцним информацијама... Дали исрпсководјство?-нисам сигуран изато нам се догадја ово стоимамо. Назалст. Један потпредсједник Скупстине у моме граду (инаце КВ возац) је рекао: "Сада видим ста знаци имати факултет, јер ја ниста нисам разумио из расправе о БУДЗЕТУ..." Назалост, исти је био у праву. Али, био је и онај (директор, а обицан графицкуи радник) који је рекао: "Ма мени је битно да историја записе да сам ја био ДИРЕКТОР, а није битно ста сам ја урадио за народ). Е таквих срби имају на претек и то це нас унистити. И како Драсковиц реце, отприлике:"нис криви они (ма ко су они били), вецКРИВИ СМО МИ..." И то је једино тацно. УВИЈЕК ТРЕБА ЦУТИ МИСЉЕЊЕ СВИХ. Хвала водитељици синоцњег Изазова, сто нам омогуци да цујемои "...другу страну..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

30.11.2018 09:01

Од овога човјеку може само да буде мука, један превртљивац и лицимјер. Нема шта није био од националисте до грађанске оријентације, водио га је наравно лични интерес. Странка му је пала на њега и жену. Фууууј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОК

30.11.2018 10:07

И то ваљацути. И тоје информација (јер информација је, према информатици, СВЕ ОНО СТО НИСМО, до тада, ЗНАЛИ. Све информације провјеримо из висеизвора, па о њима доносимо суд.

Name

Ирелеванто

30.11.2018 10:11

Са којим процентом тврдите да сте у праву? То је наса,српска, недаца СТО УВИЈЕК РЕАГУЈЕМО НА ПРВУ ( обицно не провјерену) ИНФОРМАЦИЈУ. Будимо-бар мало- Никола Теспла, Пупин и др. наси практицни СТВАРАОЦИ И Д Е Ј А

Name

Горски штаб 501

30.11.2018 10:23

Ти си, прије ће бити, само вјерни познавалац комунистичке идеологије, њен следбеник и црвени гласач!!!

Name

Милан

30.11.2018 10:29

Идеја коју заступа СПО била је пала и 45 - те, па се подигла деведесете, па су нас црвени опет поразили, али она опстаје и васкрснуће поново, можда и врло брзо! Јер, то је програм, знаш ти то добро, који је тражи ОБНОВУ, СРПСКУ НАРОДНУ ОБНОВУ И ОБНОВУ СВЕГА ОНОГА ШТО СУ КОМУНИСТИ УНИШТИЛИ И ШТО И ДАНАС УНИШТАВАЈУ! Зато теби и таквима, типа Дачића, Вулина, Додика и осталих смета Вук, само зато!

Name

ЈО ЈО

30.11.2018 13:05

Тако је Вуце.У Србији зиве ванземаљци и с њима је немогуце зивити у истој дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј!

02.12.2018 10:24

Балкан је то, брале, роде мој.

ОДГОВОРИТЕ