ЖРС: Од кредита исплаћују дугове

Жељезнице Републике Српске почеле су из средстава прве транше кредита Свјетске банке у износу од 26,5 милиона евра, да исплаћују нагомилане обавезе за порезе и доприносе. Кренуле су и исплате дуговања према радницима, али представници радника имају бројне замјерке.

Република Српска 25.11.2018 | 20:50
ЖРС: Од кредита исплаћују дугове
Управа Жељезница неисплаћене регресе и топле оброке планира да измирује на сљедећи начин:

''Исплате дуговања према радницима вршиће се на начин да прво буду исплаћени запослени према којима су дуговања најнижа како би се већ у првом кораку обухватио што већи број радника и испунили услови које је поставила Свјетска банка. Након исплате дуговања свим тренутно запосленим радницима, дуговања према бившим радницима биће измиривана по истим критеријумима'', саопштено је из Жељезница.

Овакав начин измиривања дугова је дискриминација радника који су тужили жељезнице и правоснажно добили спорове, одговарају представници радника.

Од прве транше кредита би требало да буду исплаћени дугови према нешто више од 2 хиљаде радника који су и даље у радном односу. У синдикату страхују да ће управо радници који су тужили жељезнице, њих 260, остати без онога што им Жељезнице дугују и да ће морати да чекају другу траншу кредита.

Из Жељезница негирају да постоји било какав план по којем би се одуговлачила исплата дугова за раднике који су тужили ово јавно предузеће.

''Управа је овакав став заузела према препорукама Свјетске банке, поштујућу економске критеријуме и фер однос према свим радницима, како би се сва средства за измирење дуговања могла повући у двије транше кредита, односно што је прије могуће''.

Према ранијим информацијама, ЖРС дугују око 19 милиона КМ радницима,  која су настала због неуплаћивања регреса, превоза и топлог оброка у периоду од 2011. до 2015. године.



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Доxа

25.11.2018 20:03

Неказе се дзаба усо уњу ко будала у Кредит...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.11.2018 20:44

Са сељацином милом у нове побједе, цитај пљацку.

Name

Цццццццццц

25.11.2018 20:30

Јој туго мјесто да несто обрну улозе..јој пропасти мила мајко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер Хик

25.11.2018 21:21

На ЗРС постоје три репрезентативна синдиката. Дотицни господин није представник ниједног од поменутих, стога и не цуди његова неинформисаност. Смије ли неко поставити питање због цега на ЗРС егзистира сест-седам синдиката?! Под изговором борбе за "радницка права" крију се лицни интереси, који се огледају у разним повластицама, као сто су располагање синдикалним рацуном и цланаринама, ескивирање радних обавеза, итд. Борци за правду су били спремни угрозити актуелну исплату радницима, како би се прво наплатили њихови адвокати, рацунајуци на договорене и загарантоване проценте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сРБИН

25.11.2018 21:52

Нови кредити за старе дугове - плус заставе на сваких сто метатра и путеви у једном правцу у НЕПОВРАТ - ЗИВИО БАЈА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

брука

26.11.2018 01:36

Да, да, од кредита исплацују скоро све. Незнам докле це моци, јер нова кредита неце добити. И кад то потросе онда це РС банкротирати. Брука и срамота да од кредита исплацивају.

ОДГОВОРИТЕ