Свијет о примирју, али не и комшије

Комеморације широм свијета одржавају се у знак сјећања на примирје потписано 11. новембра 1918, којим је завршен Први свјетски рат.

Регион 11.11.2018 | 12:30
Свијет о примирју, али не и комшије
Централна церемонија организује се у Паризу у присуству бројних државника. У Аустралији је одржана церемонија у Канбери у Националном ратном меморијалном центру, а у Аделејду авиони су избацили хиљаде црвених макових цвјетова који је симбол настрадалих у Првом свјетском рату, преноси ББЦ.

Аустралијски премијер Скот Морисон је на комеморацији говорио о важности сјећања истичући да људи "морају да уче из прошлости тако да можемо боље да управљамо у промјенљивим токовима наших времена, за нашу дјецу и за прошле генерације".

На Новом Зеланду комеморација је одржана у главном граду Велингону. Аустралијске и новозеландске снаге имале су огромне губитке 1915. у кампањи у Галипољу у Турској. 

На Новом Зеланду одржано је традиционална два минута ћутања у 11.00 сати када је потписано примирје и услиједила је почасна паљба, а црквена звона одзвањала су широм земље, док су многи свирали сиренама својих кола.

Из Аустралије у Првом свјетском рату служило је више од 400.000 људи а више од 300.000 је распоређено у иностранству. Готово 62.000 је изгубило живот а тада је млада аустралијска нација бројала пет милиона становника. Више од 100.000 Новозеланђана, десетина тадашњег становништва учествовала у иностранству у Првом свјетском рату а њих 18.300 је изгубило живот.

У Индији обиљежено је сјећање на 74.000 војника који су погинули у борбама на другој страни свијета.  

"У овај рат Индија није била директно укључена али ипак су се наши војници борили широм свијета само за питање мира", рекао је индијски премиејр Нарендра Моди у твитер поруци данас.

У Великој Британији низ специјалних догађаја одржава се да обиљежи крај сукоба од 1914-1918. године.

Србија је одиграла мисионарску улогу 1918.године када је ослободила сав српски народ и остале јужнословенске народе на Балкану и ујединила их у заједничку државу, каже директор Института за савремену историју Момчило Павловић поводом Дана примирја и века од завршетка Првог свјетског рата и истиче да Србија треба да буде поносна на побједу у Великом рату и на стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Павловић примјећује да стогодишњицу побједе у Првом свјетском рату моћне европске земље, некадашње савезнице Србије, данас славе великим церемонијама, док се на простору бивше Југославије тај јубилеј, који се спаја са годишњицом уједињења, посматра са аспекта садашњих односа бивших југословенских република.

Па тако, на примјер, званична Црна Гора не слави велику победу, као ни Подгоричку скупштину и присаједињење са Србијом, а истовремено забрањује интелектуалцима из Србије да се појављују на манифестацијама којима се обиљежавају ти догађаји.

У исто вријеме, у Хрватској се штампају и објављују књиге у којима се 1918.година означава као почетак тлачења Србије над Хрватском.

Павловић наводи да антисрпска пропаганда која се води, а посебно у Црној Гори, ствара конфузију у јавности и представу да је идеја уједињења и стварања заједничке дрзаве била погрешна.

''Данас су наша дојучерашња браћа листом окренута против Србије, као да им нешто дугује и да треба да им се извињава, као да је крива што 1918. нису постојале Македонија ни остале државе'', каже Павловић за Тањуг и додаје да је Србија као призната држава била стожер уједињења са бившим југословенским републикама које су до 1918. биле аустроугарске провинције.
окупаторску и освајачку, а не као ослободилачку и ујединитељску, Павловић наводи да то није тачно, пре свега, са историјског аспекта.

''Зашто нису подигли устанке и наставили борбу ако је то била окупација'', пита историчар и истиче да уједињење није било само српска идеја, те да Србији 1918.године није била потребна таква држава као што је Краљевина СХС јер су политичком и војном руководству нуђене и друге опције за дефинисање граница.

Напомиње и да Хрватска, Словенија и остале републике тада нису биле међународно признате државе да би их српска војска могла окупирати, већ да је то био простор Аустроугарске. 

(Тањуг, Бета)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ре

11.11.2018 11:46

Србин је кроз све ратове био увијек на правој страну док су се остали увијек удрузивали са окупаторима и фасистима то је карактеристика посебно хрвата и муслимана

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.11.2018 13:15

Шта кажеш са "фашистима" :)), ово ме подјећа на ону народу "ко о чему а оно к***а о поштењу", дај ти то мало "баци на папир" па се поново јави.

Name

Сардина

11.11.2018 13:27

Ма фасисти су то.

Name

Нако

11.11.2018 11:46

Да сте ви нас оставли да ми Босанци робујемо Њемцима, боље и срецније би се осјецали, не би морали ици у Аустрију или Њемацку на "привремени" рад него би други долазили код нас на привремени рад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци Странац

11.11.2018 14:27

колико видим из твога текста, квалитета си познавалац економи и историје

Name

Дзоо

11.11.2018 11:49

Никад ми нецемо доци памети.Сбијет зали а ми ратохускацки.Хоцемо да нас свет постује нема нама светла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дк

11.11.2018 12:05

Да је Србија војно окупирала територије,бас не мисли да би било устанака и поцео брзо опет рат.Најбољи примјер тога је 41г.Словенци и Хрвати никада нису нити хтијели бити са Србима нити зивјети у некој заједницкој дрзави са њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фокланди и малдиви

11.11.2018 12:28

"Данас су наша дојучерашња браћа листом окренута против Србије"---то се дешава због непромишљене, сулуде, хегемонистичке, злочиначке.... политике Србије из 1990-тих. Никада ме нико неће убиједити да Србија није могла једном мудром и прагматичном политиком асимилирати Бошњаке, Македонце, Црногорце...па и Албанце, НЕ, ишло је се управо супротно, неко је направио катастрофалну процјену

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

11.11.2018 13:04

Шта ми да славимо? Пораз? Ми смо били на страни Централни Сила Аустрије, Отоманске Империје и Бугарске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

11.11.2018 13:16

Свет прославља мир а Србија прави војну вјезбу на дан мира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тацно

11.11.2018 13:40

Хаха хаха

Name

Фи

11.11.2018 15:43

Срби су УВЈЕК бранили ове просторе ОД сваког окупатора муслимани и хрвати су се претраживали окупатори.Ал никад нису нико од народа добили слободу и мир ТРЕБА ту навику мјењати и сад се не мјења а требало би. Сад је хрватска на мети Русије Србија на мети Народа.Опет погрешно и сви страдају НЕЗНАМО СЕ ОСЛОБОДИТИ.НИ ДАНАС.

ОДГОВОРИТЕ