Федерер одбио да игра у Саудијској Арабији!

Роџер Федерер открио је да је добио позив да наступи на егзибиционом мечу у Саудијској Арабији, али да га је још раније и одбио.  Федерер одбио, Надал и Ђоковић (још) нису? "Нисам желео да играм тамо у то време. Дакле, за мене, то је била веома брза одлука", казао је освајач 20 грен слем титула.

Тенис 02.11.2018 | 14:30
Федерер одбио да игра у Саудијској Арабији!
На мечу 22. децембра у Џеди требало би да се сасатану Новак Ђоковић и Рафаел Надал, али је њихов наступ постао упитан.

Саудијски новинар дисидент Џамал Кашоги, који живи и ради у САД, брутално је убијен у саудијској амбасади у Истанбулу због чега је ова земља на удару критика, а јавност је ургирала на тенисере да не одиграју меч у тој земљи.

До сада није било познато кога су организатори егзибиције позвали за наступ, али је швајцарски тенисер открио да је он био један од позваних. 

Британски тениски новинар Мајк Дикинсон пренео је да је Федерер, на конференцији у Паризу пред почетак турнира у том граду, изјавио да су му организатори упутили позив који је он морао да одбије. 

Није откривен разлог Роџеровог одбијања, као ни када је тачно то учинио. 

Швајцарац је додатно потврдио да ће и дефинитивно изаћи на терене Берсија у другом коу у среду, с обзиром да његов наступ није био потврђен због великог броја мечева у последње време.

Швајцарски тенисер Роџер Федерер одбио је позив да игра на егзибиционом турниру у Саудијској Арабији у децембру на којем су се његови највећи ривали Новак Ђоковић и Рафаел Надал обавезали да учествују, али се двоуме.

Саудијска Арабија је под све већим притиском међународне заједнице после убиства саудијског новинара Џамала Кашогија у конзулату те земље у Истанбулу 2. октобра.

Кашоги је као колумниста Вашингтон поста критиковао потезе Ријада и моћног саудијског престолонаследника Мохамеда бин Салмана.

Надал и Ђоковић, који заузимају прва два места на АТП ранг-листи, оставили су отворену могућност да не наступе на егзибиционом мечу у Џеди 22. децембра, али се нису повукли. Обојица су то образложили тиме што су позиве добили пре најмање годину дана.

Упитан данас у Паризу да ли је и он раније позван, Федерер је одговорио да су "и њега контактирали", а потом је одговорио зашто је одбио да учествујем преноси "Ассоциатед Пресс".

"Нисам желео да играм тамо у то време. Дакле, за мене, то је била веома брза одлука", казао је освајач 20 грен слем титула.

Међународна организација за заштиту људских права "Амнестy Интернатионал" позвала је Надала и Ђоковића да откажу учешће у Џеди. Упитан у недељу о учешћу на турниру, Надал је рекао да његов тим анализира ситуацију с организаторима турнира.

"Наравно да сам свестан ситуације. Али, обавезао сам се пре годину дана да ћу играти тамо. Мој тим разговара с њима, анализирају ствари. То је то. Ужасно је што је један новинар изгубио живот. Знам да се унутра десило нешто веома лоше. Гледамо како се развија ситуација и надам се да ће се ствари разјаснити што пре", казао је Надал.

Ђоковић је у недељу такође јасно рекао да је одлука да игра одавно донета.

"Обавезали смо се према њима пре више од годину дана, тачније прошле године када смо разговарали о том поенцијалном дуелу. То је била моја професионална тениска одлука. Наравно да знам, свестан сам шта се дешава и то је наравно тужно", навео је други тенисер света.

Ни Ђоковић није потврдио да ће доћи у Џеду.

"Мој тим је тренутно у контакту с људима из Саудијске Арабије, као и Рафин, и ми сви наравно причамо да бисмо боље разумели ситуацију. Морамо да добијемо више информација о томе шта се дешава како бисмо могли да донесемо рационалну одлуку да ли је добро ићи или није", додао је Ђоковић.

Кашоги је последњи пут виђен 2. октобра, како улази у саудијски конзулат у Истанбулу, где је дошао по документа за женидбу. Саудијска Арабија је првобитно тврдила да је Кашоги напустио конзулат, да би пре десет дана, услед јаког међународног притиска,

Ријад признао да је новинар изгубио живот у тучи у конзулату, негирајући да је он мучен и намерно убијен.

Турска, с друге стране, оптужује Саудијску Арабију да је на дан убиства Кашогија послала у Истанбул тим од 15 људи, задужен да убије новинара, и да је потом покушала да прикрије злочин.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар