Обиљежен 72. рођендан ФК Сарајево!

Премијером документарног филма "Кели", аутора Мухамеда Бикића, синоћ је у Народном позоришту Сарајево, обиљежен 72. рођендан Фудбалског клуба Сарајево.

Фудбал 25.10.2018 | 09:45
Обиљежен 72. рођендан ФК Сарајево!
Филм говори о животу и смрти Желимира Видовића Келија, легендарног фудбалера Сарајева, који је осим бордо дреса носио и дрес репрезентације Југославије, а снимљен је у продукцији Телевизије Сарајево.

Овај успјешни спортиста убијен је 17. маја 1992. године док се враћао из болнице на Добрињу гдје је возио рањене суграђане.

У филму говоре Ахмед Осмић, Абдулах Сидран, Келијеви саиграчи Мирза Капетановић, Фарук Хаџибегић, Мехмед Јањош, Мухидин Тескереџић, Зијад Швракић, Нијаз Ферхатовић, Агим Николић, играчи градског ривала Един Бахтић и Бранислав Берјан, као и Мехмедалија Зилић. Осим кључних протагониста, у кадровима овог значајног филма за ФК Сарајево, били су укључени и млади играчи клуба.

Филм је снимљен у Сарајеву на локацијама гдје је покојни Кели живио, а на крају и страдао. Неколико кадрова је снимљено у Тренинг центру Бутмир, на фудбалском игралишту које данас носи име Желимира Видовића Келија.

Фудбалски клуб Сарајево основан је на данашњи дан 1946. године. У дворани Фискултурног дома у Сарајеву 24. октобра 1946, спајањем Ударника и Радника, дошло је до формирања тадашњег Торпеда који убрзо након тога име мијења у Сарајево. У два наврата "бордо" тим освајао је трофеј првака у бившој Југославији.

"Заиста могу да кажем да сам пресрећан што сам учествовао у стварању нашег великог Сарајева, то задовољство и срећа се не могу ни с чим поредити. Ми смо из срца и душе вољели Сарајево и остали смо годинама које су услиједиле уз њега", истакао је члан шампионске генерације бордо тима из 1967, Вахидин Мусемић.

Мехмед Јањош, освајач шампионске титуле у сезони 1984/85, такође је упутио своје честитке.

"Све честитке нашем Сарајеву! Хвала ти за срећу, радост и тугу коју смо дијелили годинама које су иза нас. Поносан сам што сам имао прилику дати свој допринос као играч, тренер, али и навијач", рекао је Јањош.

ФК Сарајево је осим две титуле првака бивше Југославије, освојио и три титуле првака БиХ (1998/99, 2006/07, 2014/15) и пет трофеја у Купу БиХ (1996/97, 1997/98, 2001/02, 2004/05, 2013/14).

Извор: мондо.ба/Фена

Коментари / 0

Оставите коментар