Четворка блокира расправу о КиМ

Велика Британија, Америка, Француска и Шведска настоје да сваку причу о Косову и Метохији, па и о корацима Приштине ка формирању "Војске Косова", предузетим противно Резолуцији 1244 - држе даље од СБ Уједињених нација.

Свијет 24.10.2018 | 12:52
Четворка блокира расправу о КиМ
Како "Новости" сазнају, ове четири државе покушавају да спрјече да се на дневни ред наредне седнице Савјета безбејдности, заказане за 8. новембар, уврсти дискусија о стању у јужној српској покрајини.

Претходно, извештај генералног секретара Антонија Гутереса о ситуацији на КиМ требало да је да се, у редовном тромјесечном термину, нађе на дневном реду у августу, али је Велика Британија, која је у то вријеме предсједавала СБ, одбила да се о њему расправља. Њихово игнорисање слиједио је и Вашингтон, па је та тема - ситуација на Косову и Метохији - прескочена и у септембру током предсједавања Америке.

У међувремену, ротирајућа позиција предсједавајућег Савјету безбједности припала је Кини, која намерава да на дневни ред сљедеће сједнице стави два извјештаја о покрајини које је Гутерес у протеклом периоду написао. Ипак, дневни ред још није усвојен, а Британија, Америка, Француска и Шведска сада покушавају да још једном прескоче расправу о проблемима на КиМ.

Због тога је Србија на сталној вези са Кином, будући да је утврђивање дневног реда техничко, а не политичко питање, на њега се не може уложити вето и он се усваја простом већином. То значи да руски или кинески глас имају исту тежину као и остали, а од 15 чланица које тренутно чине свјетску владу, Косово је као државу признало њих девет.

Склањање теме КиМ са стола СБ УН посебно је проблематично због чињенице да је парламент у Приштини усвојио нацрте три спорна закона, чиме је практично покренуо процедуру трансформације Косовских безбједносних снага у војну формацију, кршећи тако не само међународне споразуме и Резолуцију 1244, већ и сопствени устав. Према косовском уставу, оснивање војске немогуће је без сагласности српских представника у приштинском парламенту.

Извештаји генералних секретара УН, од 1999. године па све до августа, увек су разматрани на свака три мјесеца, и ово је први пут за 19 година да на сједницама СБ дуже од шест мјесеци није расправљано о стању на КиМ. Већина западних земаља већ неколико година заговара проређивање сједница на којима се дискутује о КиМ, па чак и њихово укидање, тврдећи да у свијету има питања која су преча од овог.

Гутерес је, у извјештају који је припремио за август, навео да је општа ситуација на КиМ била стабилна, али да су неки инциденти показали потенцијал за обнову тензија. Констатовао је "са растућом забринутошћу" да убиство Оливера Ивановића и даље није ријешено. У међувремену, догодило се неколико нових инцидената у јужној српској покрајини, а истрага о Ивановићевом убиству није се помјерила с мртве тачке.

Иначе, Приштина је јуче наставила активности на формирању војске. Комисија за унутрашње послове приштинског парламента основала је радну групу чији је задатак да јавно презентује нацрте закона о трансформацији косовских безбједносних снага.

Предсједник новоформиране радне групе Хаџи Шаља саопштио је новинарима у Приштини да ће радна група организовати два јавна излагања нацрта закона о трансформацији КБС која би требало да се одрже у Призрену и Грачаници. Иако је Шаља рекао да очекује да ће јавном представљању присуствовати и представници Срба, члан Комисије за унутрашње послове Зоран Мојсиловић рекао је да Српска листа неће учествовати у томе.

Палмер: Снажна подршка независности

Сједињене Америчке Државе ће и даље пружати снажну подршку косовској независности, саопштио је јуче у Приштини, замјеник америчког државног секретара Метју Палмер. Он је то рекао након састанка са представницима привремених институција у Приштини, Хашимом Тачијем и Рамушем Харадинајем.

Како су пренијели приштински медији, Палмер је позитивно оцијенио досадашња достигнућа Приштине и додао да ће САД подржати евроатлантске интеграције Косова. Харадинај је рекао да "САД имају кључну улогу у свим процесима на Косову".

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Романија

24.10.2018 11:13

Шта замазујете оци Србима па Вуцко је све обећао. Видјеце се на крају ко је он. Мало је Јозе нанио зла Србима шта це овај урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

24.10.2018 11:18

Која јузно српска покраина мало боље објасните ако није проблем.

ОДГОВОРИТЕ