Масовни туризам прегазио Дубровник

Житељи старог града Дубровника који је деценијама хваљен као "драгуљ Јадрана", кажу да то некада јесте била привилегија, а да је сада ноц́на мора.

Путовања 21.09.2018 | 21:17
Масовни туризам прегазио Дубровник
Многобројни туристи заглављују на улазима у древни камени град, део светске баштине на листи УНЕСКА, а велики бродови за крстарење их и даље непрекидно довозе у хиљадама. Док љубитељи популарне ТВ-серије "Игра престола" траже места на којима је она снимљена, тискају се на крцатом чувеном Страдуну, каменом поплочаној пешачкој улици дуж које су средњовековне цркве и палате. 

Дубровник је врхунски пример последица масовног туризма, светске појаве да повећање броја посетилаца значи да изузетни градови, нарочито мали, поклекну од гужве. Док број посетилаца расте, локалне власти траже начин да спрече масу да не уништи шарм града. 

"То је невероватно, као да живите усред Дизниленда", каже становник куц́е која гледа на Стару луку у сенци камених градских зидина. 

Обично по осам бродова за крстарење дневно доплови до тог града са свега 2.500 становника, а сваки брод искрца на улице по око 2.000 туриста. Има и дана када се ту усидри чак 13 бродова. 

"Жао ми је и нас и њих (туриста), јер не могу да осете град док се сударају с другим туристима", рекао је један Дубровчанин. "То је хаос, цела ствар је хаос". 

Тај проблем је почео да шкоди угледу Дубровника у иностранству. 

УНЕСКО је прошле године упозорио да је место тог града на листи светске културне баштине угрожено због пораста броја туриста. 

Популарни путописни блог "Дискаверер" је недавно указао да је посета том историјском граду "врхунац сваког одмора у Хрватској, али гомиле које су напуниле његове уске улице и пролазе, не доносе квалитетно искуство". 

У блогу пише и да додатна пажња коју тај град добија као место снимања "Игре престола", у комбинацији с доласком бродова за крстарење, ствара "проблем епских размера". 

Путницима је зато дат савет да посете друге старе градове у близини: "Уместо што покушавате да будете један од срец́ника који ће добити карту за посету дубровачким атракцијама, посетите прекрасан град Охрид у оближњој Македонији". 

Дубровачке власти су 2017. године најавиле план "Поштовати град" који ограничава број туриста с бродова за крстарење на максимално 4.000 истовремено, у било које доба дана. Међутим, тај план тек треба спровести. 

"Свесни смо гомиле", рекла је Романа Влашиц́, шефица туристичке службе града.

 Међутим, док, с једне стране, обец́аваа да ц́е се ограничити број посетилаца, Влашиц́ је са задовољством напоменула да је овогодишња сезона у Дубровнику "заиста добра, уз благо повец́ање броја туриста". Успех фудбалске репрезентације Хрватске на овогодишњем Светском првенству, гђе је дошла до финала, подстакао је долазак странаца. 

Влашиц́ је рекла да је до сада Дубровник ове године посетило више од 800.000 туриста, што је шест одсто више у односу на исти период прошле године. Број ноц́ења је порастао за четиори одсто, на три милиона. 

Бродови за крстарење плац́ају таксе за градску луку, али локалне радње имају врло мало користи од посетилаца с њих, јер путници имају на бродовима свеобухватне пакете, и врло мало троше у локалним ресторанима или продавницама. 

Крунослав Ђуричиц́ који свира гитару на Пилеама, једном од два главна улаза у стари Дубровник, види масу туриста која тече пред њега по цео дан, и сматра да "масовни туризам можда није оно што нам стварно треба". 

Туристи с бродова за крстарење имају само неколико сати да посете град, што значи да журе да виде неколико тачака, да се ту сликају, и да то објаве на интернету. 

"Једноставно, мноштво људи само трчи", каже Ђуричиц́. "Али куда трче"!?

Б 92
фото:интернет

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Саша

21.09.2018 21:50

Требиње има већи проценат повећања броја туриста, иако су пред само љето почели реконструкцију Граничног прелаза "Горњи Бргат".Као да су зиме у Дубровнику тако јаке да то не могу радити и ван сезоне. Али има Бога, старог пријатеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тб

24.09.2018 11:37

САД КАД БОЖДАР ВУЧУРЕВИЋ ПОБЈЕДИ СА СВОЈОМ ПРВОМ СДС ОДМА ЧЕМО ГА РЕНОВИРАТ И НОРМАЛНО ПРИПОЈИТИ YЕТСКОЈ БАНОВИНИ

Name

Па Нека

22.09.2018 19:44

Онда ако им се то не свидја отворе један велики погон за произвидњу једнократних барерија као у КИни,запосле пет хиљада људи и оплети,хебо туризам,до дусе Ц.Гора је у близини,исти је то менталитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опорТуриста

23.09.2018 11:39

Живот у приморским мјестима, гдје је развијен туризам има великих недостатака, све је то лијепо, море, плаже, лијепе жене, риболов...али најмање 8 мјесеци су гужве, галама, бука, туристи са свих страна, то је за старије особе несношљива ситуација. Скоро сам читао да Шпанија има великих проблема са милионима туриста, многим становницима туристичких градова живот постаје несношљив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

24.09.2018 08:32

И у Зеници имају проблем са загадјеносцу али зиве од тих фабрика. Тако и Дубровник. Да нема туриста онда исто не би ваљало. Заправо најбоље би било, као У ЦГ, да оставе паре и да не долазе уопсте.

Name

Сербиа

24.09.2018 14:41

У Србији је љепше него код Хрвата. хттпс://yоуту.бе/7фнВХјб5qМг

ОДГОВОРИТЕ