Асанж: Глобални надзор неизбјежан

Пре него што је у амбасади Еквадора "исечена" његова веза са светом, оснивач Викиликса Џулијан Асанж дао је последњи интервју о томе колико технолошка достигнућа мењају човечанство.

Свијет 21.09.2018 | 08:49
Асанж: Глобални надзор неизбјежан
Асанж, који је заточен у Амбасади Еквадора у Лондону и нема никакву везу са спољашњим светом, осим са својим правним тимом, има поприлично суморна предвиђања о правцу у ком се креће човечанство.

Он каже да ће глобални надзор ускоро постати потпуно неизбежан.

У интервјуу који преноси Раша тудеј, Асанж каже да ће ускоро постати немогуће за било које људско биће да не буде укључено у глобалне базе података које сакупљају владе држава или ентитети слични државама.



''Ова генерација која је сада рођена...последња је слободна генерација. Рођени сте и или одмах по рођењу, или за рецимо годину дана, постајете глобално познати. Ваш идентитет, у једној или другој форми, бива откривен као резултат понашања ваших идиотских родитеља који објављују ваше име и фотографије на Фацебооку, али и путем пријава за осигурање или за добијање пасоша...Ти подаци постају познати свим главним светским силама", каже Асанж.

"Мало дете, тако, у неку руку, већ ступа у везу са свим главним глобалним силама...То нас ставља у веома тешку позицију. Веома мали број људи може да живи ван свега тога, да одабере да не буде део тога, да одабере сам свој пут. Све то ми мирише на тоталитаризам - на неки начин", каже оснивач Викиликса.

Способности да се сакупљају и прерађују информације о људима стално расту и то ће се наставити и у будућности. Са достигнућима у примени вештачке интелигенције на велики број података, долази следећи корак:

"Погледајте шта раде Гоогле, Баиду, Тенцент, Амазон и Фацебоок! Они практично врше 'отворене резове' и прикупљају знање човечанства док га ми износимо комуницирајући једни с другима. Овај класичан модел, који људи на академији зову 'надзорни капитализам' сада се мења".

У питању је веома важна и озбиљна економска промена. Циљ му је да постојећи модел капитализма претвори у модел који још нема име - АИ модел (Вештачка интелигенција модел). ЦИљ му је да користи овај велики резервоар информација да би створио различите врсте вештачких интелигенција", рекао је Асанж.

Асанж је у амбасади Еквадора од 2012. године, када је од ове земље затражио азил. Асанжа су тражиле власти Шведске због навода о сексуалном нападу, али је он изразио страховања да би га изручење водило пребацивању у САД, где не би имао поштено суђење јер је нанео велике штете земљи објављивањем података из америчког система нелегалног и тајног прислушкивања широм, и пријатеља и "непријатеља".

Овог лета објављено је да је Еквадор спреман да изручи Асанжа Британији "у наредних неколико седмица или дана". То тврде Руси.

Председник Еквадора Ленин Морено рекао је раније да је Асанж "хакер", "наслеђени проблем" и "каменчић у ципели".

Извор: Мондо.рс

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Оља

21.09.2018 07:34

Да, бас тако. Суморна будуцност. Само сацица људи размисља о томе, а то није довољно да се несто преокрене. Ни генерација, која је сад родјена, неце бити слободна. Она це бити право заморце, а онда креце тотални глобализам. Али, има ли спаса? Има. Спаса це увијек бити, само би требало открити путеве до њега, а то теско иде. Ево, анализирајте само ово садасње вријеме, поцев од клинца коме родитељ да телефон да се њиме позабави како би био "мир" у куци. Од тога све поциње. Е, јос ту би требало направити рез. Оно сто нама сада олаксава рад, којекакве базе података па и лицних, су уствари, насе лицне карте које је потребно само преузети. И ту се мозе несто уцинити и тако редом. Цовјек никада, од постанка, није оволико злоупотријебио ни један техницки изум као сто је овај. Ако бисмо ставили на један тас све предности које нам је електроника омогуцила, а на други оно сто смо њоме изгубили, видјели бисмо да тас са предностима не претезе. Бојим се да, ако се најумнији људи ове планете озбиљно не позабаве тиме, да це, у не тако далекој будуцности, овај други, предности потпуно избацити и претегнути. И онда би се могло поставити питање: како је могуце да је цовјек био толико слијеп да ниста на вријеме није видио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста да се ради Оља

23.09.2018 04:37

У људским генима је уцврсцено, да све, цему цовек има прилаз, злоупотреби. Цак и неки, који размисљају и знају о цему се ради,би се ипак радо определили за онај други "тас" на ваги. Волимо дзабалука брате. А сви смо свесни, да је једино дзаба, сир или сланина у мисоловци. Дакле, замка.

Name

Ре

21.09.2018 08:50

То нам је “борба против тероризма” дала. Многи не контају да су 90% напада испланирали управо ови глобалисти да би се могао продат људима закон да се све контролисе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

22.09.2018 17:44

Процитајте:Протоколи сионских мудраца и све це вам бити јасно.

ОДГОВОРИТЕ