Срби у Словенији незадовољни јер...

Срби у Словенији, већином поријеклом из РС, којих према подацима Савеза српске дијаспоре има 150. 000, упорно захтијевају признавање статуса националне мањине.

Регион 09.09.2018 | 21:47
Срби у Словенији незадовољни јер...
Они су овај проблем нагласили и на недавним “Данима српске дијаспоре Словеније” у Љубљани када су протестима испред кључних државних институција исказали револт и незадовољство.

Челници Савеза српске дијаспоре и Социјалне странке Срба Словеније Саша Гајић, Давид Тепић и Игор Митић казали су да Словенија годинама проводи дискриминацију на штету Срба.

"Срби у Словенији 'спавају' више од двије деценије али је сада дошло вријеме да се тргну из политичког сна и траже права која њима припадају по свим начелима модерне Европе и свијета", казао је Гајић на скупу сународника у Љубљани.

Наглашено је да су  Срби у овој земљи најбројнија мањинска заједница али за разлику од Италијана, Мађара и Рома, којих је знатно мање, нису признати као национална мањина.

"Срби који деведесетих година прошлог вијека нису прихватили словеначко џављанство су “избрисани” у националном смислу, немају школе на српском језику, своје медије, мало се ради на очувању културног, вјерског и националног идентитета, ускраћена су значајнија средства из фондова", сматра Игор Митић, рођен у Словенији чији родитељи су поријеклом из Врања.

 
Он, као и Давид Тепић, поријеклом из Кнежева у РС тврди да власти Словеније ситематски асимилирају Србе, не дајући могућност да се на попису или у другим приликама изјасне у складу са својом националном припадношћу. 

"Несхватљиво је да Словенци у РС, Србији или БиХ чија заједница је стотину пута мања од наше у Словенији, имају статус националне мањине и сва права која из тога проистичу а ми смо овдје ускраћени свега тога", сматра Давид Тепић наглашавајући да Словенија свој став Правда уставом и одредницом по којој признаје статус националне мањине искључиво народима из суседства, мада углавном игнорише захтеве Срба.

Правник Никола Тодоровић, секретар Националног савета Срба Словеније, родјен је у Горњем Скиповцу код Добоја, указује и на правну и стварну мрљу током осамостаљивања Словеније када су “избрисани” они који нису прихватили словеначко држављанство.

"Тим чином повријеђена су многа људска права и слободе што су потврдиле највише словеначке и европске судске институције", наводи Никола Тодоровић.

Званичници Србије увијек подсјећају своје саговорнике у Словенији на неријешена статусна питања  Срба, али ништа више од тога. Исто се може рећи и за РС, сматрају саговорници Српскаинфо, подсјећајући да се Срби у Словенији сами морају борити за свој статус, прије свега стварањем јединствене политике и рјешевања отворених питања.

"Многа наша друштва организујући учење српског језика и баштинењем српске културе и традиције, покушавају да сачувају идентитет свога народа, али то није довољно", убијеђени су Боро Стојановић пореклом из Тузле, Бранко Пејчић из Добоја и Велинка Јотановић из Теслића који приближно пола вијека живе у Словенији. Идентичан проблем имају и Бошњаци, поријеклом из БиХ који такође немају статус националне мањине те у овом смислу подржавају српску заједницу, казао нам је Сулејман Дервишевић, поријеклом из Цазина.

Пет вијекова Бијеле Крајине

Срби у Словенији живе скоро пет вијекова. Током 1530. године дошли су у Бијелу Крајину, подручје на граници са Хрватском око ријеке Купе. На попису становништва у Хабзбуршкој монархији 1846. године утврђено је да у Крањскем (Словенија) живи око 17.000 »Србохрвата«, што је у то вријеме представљало око 3,79 одсто укупног становништва.

У Бијелој Крајини је по попису Дравске бановине 1931. године живјело 6.745 Срба и Црногораца.

У Бијелој Крајини остало је још само неколико села у којима је активна српска православна црква, српске школе не постоје, а ћирилично писмо се може наћи само још на надгробним споменицима.

(СрпскаИнфо)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Нострадамус

09.09.2018 19:53

Одмах их протјерати за Републику Српску па нек код Доде имају веца права. Ја бих опет за Словенију досадило ми ово добро у Додиковој Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислм

09.09.2018 20:48

Јос ту нисмо засрали ал све су прилике да хоцемо, па се цудимо сто нас нико од комсија не воли.

Name

Цхристиан Сwеден

10.09.2018 11:30

Да су код Свабе цутали би јер би их овај истјерао, У Њемацкој нема дупло дрзављанство, или си Њемац или си странац и готово.

Name

Бј

10.09.2018 18:08

Прво, цифра је дебело неточна, толико Срба сигурно нема. Друго, Срби у Словенији имају сва права као и други народи из других република. Проблем је једино да нема бивше државе и нема доминације,,,,,,,ал хвала богу да бивса држава више не постоји.

Name

Кнежево

11.09.2018 14:30

Па нису Срби измислили европске демон-кратске законе. Кад је требало да вам се попуне радна мјеста дај Србе, јер Срби ћуте и раде, ништа не траже, заборављају језик, писмо, вјеру...И то све одговара, словенске фирме продају маглу по Србији, пуне џепове и то одговара, док је год у корист Сло. или било које друге нације може, али ни случајно ништа не тражи, теби је добро...

Name

нисте признали

09.09.2018 19:55

Имате висе права него сто треба нема југе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.09.2018 20:01

Нека тразе права у својој матици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОМГ

09.09.2018 20:10

САО Љубљана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докле

09.09.2018 20:18

Само несто тразе а ниста не дају ...Нисте ви Срби у Словенији него Словенци православне вјере ( они који су тамо родјени) Нити је сандзаклија Бошњак него Србин муслиманске исповјести .Разграниците вјеру од држављанства ...Срби православци зиве у Србији ..Мозес себе лагат колико хочес али ниси оно сто у ствари јеси..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

09.09.2018 22:46

Опери ноге.

Name

1

10.09.2018 14:36

Жао ми је стварно што ово морам да кажем, али ти везе са животом немаш када тако пишеш. Ни дете од 10 година неби тако нешто начисало. Седи, јединица као кућа!

Name

Србин у словенији

25.06.2019 16:38

Мало си се зезнуо ја зивим радим и све сто имам је у словенији али сам СРБИН

Name

Бл

09.09.2018 21:12

То це да ријеси све мој брат Рок Снезиц не брините срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенски СРБИН од малена

09.09.2018 21:13

Ре.Нострадамус теби ако се не свидја република српска иди у техеран . Ми у словенији зивимо зивот у 21 вијеку . Словенију волимо то је наша држава

ОДГОВОРИТЕ
Name

е, њамај г...

10.09.2018 10:50

Ти ниси Србин, ти си православни Словенац! Врати се куци па прди...

Name

АААА у

10.09.2018 11:04

ре њамај... Тако је брате!

Name

Одговор

10.09.2018 02:51

То да нису признати као мањина у Словенији, а требало би, говори колико је Србија и Република Српска заборавила на свој народ у окружењу и у свијету, жалосно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

19.05.2020 15:39

Срби у Словенији немају никаквих проблема, раде добро зиве а онај ко се осјеца Србином мозе слободно, има црква у Марибору , нико не брани никоме ниста. Они су мала земља и воде рацуна да не буде много xргих да не би досло до националне промјене.