Криминал под заштитом партије и Додика

Шта се дешава у Шумском газдинству ''Зеленгора'' у Калиновику? На ово питање покушали смо одбити одговор у Калиновику, али су пред нашу камеру стали само незадовољни радници док смо у том јавном предузећу и Општини наишли на зид ћутања.

Република Српска 02.09.2018 | 19:30
Криминал под заштитом партије и Додика
Иако је доста радника незадовољно стањем у Шумском газдинству ''Зеленгора'' ријетки су они који о томе у Калиновику смију говорити јавно.

Зоран Шупета, инжењер шумарства са више од 30 година радног стажа, посљедње двије године распоређен је на послове пројектанта дозначара. Међутим, тврди да он и још неколико инжењера по наредби директора не излазе на терен јер не желе да раде мимо закона и одобравају непланску сјечу шуме.

''Сада се сијече одјел у Борчу. План је да се посијече три хиљаде и 200 кубних метара шуме и то тек за годину или двије, али они тренутно сијеку 8,5 хиљада кубика. То је беззакоње, јавашлук и криминал'', тврди Шупета и додаје да је неколико пута о томе обавјештавао генералног директора ''Шума Српске'' Ристу Марића.



''Обећао је да ће послати инспекцију да све то испита. Од јутрос сам га звао два пута, али се не јавља. Овдје је стање катастрофално'', истиче Шупета.

Да ради свој посао забрањено је и Зорици Аврам. Она је финсијски књиговођа, али прије  годину дана је добила усмену забрану да обавља тај посао. Писмено образложење или рјешење по којем је распоређена на друго радно мјесто Зорица није добила. Она и још 5-6, за директора Шумарства неподобних радника, сваки дан долазе на посао, примају плату, али не и остале накнаде.

Осим неподобних радника, у Калиновику постоје и неподобни дрвопрерађивачи.

То су, тврде опозициони одборници Скупштине општине Калиновик, сви они који не пристају да плаћају рекет руководству газдинства и општине.

Не ради ни пилана за чију куповину општина још плаћа кредит од милион марака. Пилана се повремено изнајмљује приватницима, они остављају дугове који се исплаћују из општинског буџета.

''Морали смо платити дуг од 4,5 хиљаде марака за струју коју је оставио један од предходних власника пилане. Дугови према Шумарству су знатно већи, а ни закупнине се не уплаћују редовно'', тврди Душко Станић одборник СДС-а у Скупштини општине Калиновик.

Станић тврди да су у питању малверзације скупштинске већине те да му није јасно зашто пилана не ради у власништву општине.



''Ту би могло да ради дестине радника у три смјене. Овако више је затворена него што ради. Пред сваке изборе је некоме изнајме и просипају шупљу причу народу за гласове. Међутим, та пилана послужи само неколико мјесеци за малверзације и нелегално  извлачење шуме'', истиче Станић.

Незадовољни радници и опозиција за, како тврде, криминал у Шумском газинству Зеленгора, оптужују в.д.директора Ђорђа Сладоју. Он је вршилац дужности већ двије године, што је незаконито, о чему постоји и одлука републичке инспекције, али је истовремено већ трећу годину предсједник Скупштине општине Калиновик.

''Он је приватизовао Шумско газдинство са локалним кабадахијом замјеником начелника општине и предсједником СНСД-а у Калиновику Радомиром Следојем-Дебом коју му је стриц'', тврди инжењер шумарства и Зоран Шупета и додаје:

''Немамо се коме ни жалити. Сви одговарају држи га партија, држи га Додик. Мени је лично Ристо Марић, генерални директор рекао да га не смије смијенити јер га држи политика, односно Милорад Додик''.

У Шумско газдинство ''Зеленгора'' Калиновик дошли смо на позив незадовољних радника, али смо покушали сазнати и другу стану приче. Међутим, из просторија газдинства смо избачени уз опомену да не можемо ни улазити ни снимати у газдинству, али ни испред зграде Шумског газдинства ''Зеленгора''.



БН ТВ

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

ПАРТИЗАНСКА ПЈЕСМА

02.09.2018 17:34

Падај сило и неправдо, Народ ти је судит зван. Бјеж&апос;те од нас ноћне тмине, Свануо је и наш дан. Градове смо вам подигли, Куле, турне градили. Одувијек смо робље били, И за вас смо радили. Право наше уграбљено, Амо натраг дајте нам! Не дате ли, не молимо, Узет ће га народ сам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

02.09.2018 18:12

Ај не лупај, Република Српска ће победити, са њом и Додик и разлаз бре више.

Name

Хах

02.09.2018 20:13

Па сто не писете ста се тек у Фоци (сумско газдинство) десава. Какав се тек криминал проводи под командом Споменка Стојановица, кадровика днс-а и кандидата првог на листи испред днс за цијелу херцеговину. Доказани криминал отимацина и лоповлук али не мозе му нико ниста.. Такодје сад најновија информација да Сладја Костовиц (знају у Фоци ко је и ста је) постаје директор хидроелектрана, преко оне ствари постала позната у врху СНСД а па сад пресла у СП да постане директор.. Страва и узас

Name

Ре

03.09.2018 05:23

Нажалост, добар дио народа прати политички ГАНГ којег одабере...као какви кланови, тако се и народ подијелио.

Name

минер

03.09.2018 06:09

Где су вам мине из рата_

Name

Мусафа

03.09.2018 08:09

Дје дзаја лисац. Није деба крив. Лисац и она Огњеновицка му дају подрску за исисавање будзета. Та два зла са ситан интерес су упропастиле будуцност Калиновика.

Name

А зашто нам је овако са БАЈОМ?

02.09.2018 17:43

Ми нашу "државу" зовемо Република Српска. Република може бити, а најчешће и јесте, празан назив за државу у којој грађани немају моћ одлучивања и руковођења, у којој, једном рјечју, нема демократије.Међутим, није ни упола трагично то што се у једној републици они који управљају не руководе начелима републике колико то да се у њој више не зна шта су та начела и шта је идеал РЕС ПУБЛИЦА. Јер кад знамо шта јесте идеал у име којег се боримо за промјену стварности, онда никад не идеализујемо стварност. Свака диктатура, свако самовлашће, управо од стварности коју производи и присваја – прави слику, селфи оствареног идеала, у који би сви морали да верују ако се и сами надају неком приватном пробитку.Ситуација на ДАВИДОВОМ ТРГУ показује да је народ свјестан горе реченог. Народ на Тргу је крив за све а не Влада и Институције.Па побогу милог народ је тај који покушава срушити ДОДИКОВУ РЕПУБЛИКУ, Народ не руши своју гржаву већ је устао против ДОДИКОВЕ РЕПУБЛИКЕ КОЈА НЕ МОЖЕ ДА ДИШЕ ЗДРАВИМ ПЛУЋИМА ОД ЊЕГА И ОНИХ КОЈИ ГА СЛИЈЕПО СЛИЈЕДЕ ( није их до сада био мали број). Да ли ће се изборити за своје ПРАВУ РЕПУБЛИКА ОКУПЉЕНА У ТРАГЕДИЈИ ЈЕДНЕ ПОРОДИЦЕ ДРАГИЧЕВИЋ..ЂУРОВИЋ...ВРИЈЕМЕ КОЈИ ДОЛАЗИ ЋЕ ЗАСИГУРНО ПОКАЗАТИ.ПОДЛИ ЋУБРО ће донијети одлуку. Не смије он без ВЕЛИКОГ БАЈЕ - АПСОЛУТИСТЕ који све одлучује.Ћубро НАРОД је заинтересован а ти и баја најмање. шта ће те сада смислити заједно. Који АНКЕТНИ ОДБОР ЋЕТЕ САДА ИЗГЛАСАТИ ДА БУДЕ ПОП НАД СВИМ ПОПОВИМА. ЋУБРО НЕ ИГРАЈ СЕ НАРОДА И НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

02.09.2018 17:58

Браво!

Name

xx

02.09.2018 18:36

Каква болан дрзава ЕНТИТЕТ .....ЛАЗЕМО САМИ СЕБЕ А ОД ТОГА НЕМАМО НИСТА

Name

Горан

02.09.2018 19:11

Каква држава, пропала бих

Name

Да

02.09.2018 19:15

Ентитет а не Држава ,само сто и ентитет су срозали на ниво најзаосталије Мјесне Заједнице. Када би се реално сагледало ко и како нам влада,треба да будемо срецни да имамо статус М.З.! Далеко је БиХ од Државе,а Р.С. од некакве Републике!

Name

Дамир

03.09.2018 04:31

Ако ви рс доживљавате дрзавом онда вам стварно нема помоци ,дрзава је босна и херцеговина у коју спада и рс али никако као дрзава и умјесто да радите несто добро васим криминалцима овако стање одговара паре добивате од дрзаве босне и херцеговине о које имате висе финанцијске користи него сто ви њој даднете ,и за крај ми босњаци муслимани којима је дрзава босна и херцеговина ако ви наставите овако почети као иви правити исламску босну.

Name

Објективан

02.09.2018 17:48

Голема залост!!! Сто је најјадније-Деба из Београда доводи Пухала и Легенду за саку марака да промовису Додика и Црвене Кмере.Под неким пластом "патриотизма" краде се сума немилице......Ста би онда с оном фамозном хидроцентралом сто је Бобар пробаво неку комбинацију....и с јос много цим другим??????? У хотелу малтене проституција......Све сто је могло из Калиса је побјегло......У Лукавици су у Спасовданској, огроман број њих гласа по директиви за СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

02.09.2018 18:15

Деба је лопов, унистио је Калиновик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хапси

02.09.2018 19:10

хапси банду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

02.09.2018 19:59

Калиновику је дошао крај, све оде стари помријеше. Шумарства што се тиче краду то сваки радник зна, њихови приватни лагери Гвозно, РАВНА гора, раде како стрико каже.

Name

Марко

03.09.2018 05:05

Калиновик је опљачкан, нема овде живота док је црвена секта на власти. Приватни лагери Гвозно и равна Гора.

Name

Јанко

02.09.2018 19:40

Прилицно сви оладили сто се тице Додика: свакодневне негативне вијести о њему, нонсалантан однос слусалаца "музике" на Мањаци прије пар дана, слаба гледаност синоцње РТРС/АТВ представе, кримогени сарадници, јавно прозивање цланова Додикове породице за непотизам и привредни криминал, прозивање за некретнине и пореске рајеве, о Цвијановицки да не говорим.... Готов је!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

02.09.2018 20:01

Исто је или јос горе у СГ"Мајевица"Лопаре гдје фирма из Теслица по одобрењу Дјокица и Марица сјеку све редом на голо.Мајевица је од просле године гола.Исјецено је минимум 40.000.м3.Путеви и извориста унистени.Месетари возе дзипове.Ниједна инспекција их не контролисе а полиција окреце главу.Све је увезано и.локална и републицка власт.СИПА цути.Криминал.Остацемо без суме без воде без путева а и без народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тијо

02.09.2018 20:06

Једни лопови отишли,други лопови дошли,страначки сукоби,опљачкане све,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коса

02.09.2018 20:11

А тек поста у калиновику,постари уз благослов управника и дебе не исплацују примања по неколико мјесеци,ево сад це треца пензија која није исплацена.дје су паре,море ли ико томе стати у крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

02.09.2018 20:34

Додјите у србац у сумарију сумар има сјецу своје тракторе и цак самарицу лудост сви цуте сваки има висе аута у двористу него прије петнест година кокосију

ОДГОВОРИТЕ
Name

доми

02.09.2018 20:42

Па јел могуце,да да игје и један лопов постоји у овом ус....ном ентитету,а да баја не стоји иза њега.па он да је у америци,добио би досад педесет дозивотних робија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

02.09.2018 20:57

Каква је ови зај..да ентитет зовемо дрзавом...То нам овај нас предцедник подвалио па се сад лозимо изгледа сви на његове глупости....хахахахахахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

02.09.2018 21:01

Господо,зар треба да се цути на овако несто? Да ли је ово иједном нормалном и разумном цовјеку схватљиво и нормално,да послије овога прилога казе неко ста они хоце. Хоце правду,хоце да раде да би примили ту плату,да зараде својим трудом. Дзаба ти и плата и све кад тебе убијану психицки константно, као сто ову зену убијају годину дана. Јадно,да јадније не мозе бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШУМАР

03.09.2018 07:19

Овој жени се не може ништа ни за сто година. То је стара "марка", изверзирана на све ситуације. Узданица Шупете (највећег лопова) и Нишића. СВЕ ЗА ЉУБАВ.

Name

ЈПШ ШРС

02.09.2018 21:51

Деба јесте лопов, али што је Зоран Шупета за своја два мандата директора у ШГ Зеленгора направио мањак тј. ПОКРАО. 10 година је вратио уназад и газдинство и општину.Тај Зоран је лопов,лажов,олош нема га на земаљској кугли. Да има државе кошто нема Зоран би свиње товио у КПД. Тај би рођено дијете јебао због својих интереса. Ђорђе Сладоје је оличје поштења за ове што причају. Зорица Аврам прича о поштењу, ко о чему курва о поштењу још прије рата покрала чекове у народа са којим је радила у Дрвној индустрији. Е моја опозицијо у којој сам и сам док нам овакви причају и воде политику никада у Калиновику нећемо побиједити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељана

03.09.2018 07:05

Кад сте ви толико паметни и све знате,хајде написите право име и презиме,смијете ли? Наравно да не,не видите се из гузице Дебе Сладоја и истог тог како ви називате " поштеног" Ђорђа Сладоја. Чекате шта це вам аге рећи да напишете, или ти да вам нареде да несто написете. 100% смо сигурни ко стоји иза овог коментара,тако да дзаба вам сви могуци лазни профили,давно смо ми вас провалили. Јадни ли сте.

Name

ШУМАР

03.09.2018 07:20

Страшно да овај Шупета слободно шета а не да позива телевизију и инспекцију.

Name

Цето4

02.09.2018 23:50

Додо је прави крмак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хипи

03.09.2018 08:04

Милеву нико не спомиње. Па то је највеце зло. Кад зине она слаźе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

03.09.2018 08:33

ПОСТОЈЕ ЉУДИ КОЈИ СУ ИЗБЈЕГЛИ У ГРАДОВЕ ДОЧЕПАЛИ СЕ КАМИОНА .НАПРАВИЛИ ВИЛЕ КРАДУЋИ ШУМУ ОДАКЛЕ СУ ИЗБЈЕГЛИ ДВАДЕСЕТ ГОДИНА МИЛИЦИЈА ТО ГЛЕДА СВАКИ ДАН. КАМИОНИ ПАРКИРАНИ У ЊИХОВИМ НАСЕЉИМА, КО ЈЕ ТО ДОЗВОЛИО .ЗНА СЕ ВЛАДАЈУЋА СТРУКТУРА У СПРЕЗИ.У ШУМСКИМ ГАЗДИНСТВИМА СЕ КРАДЕ НЕ МИЛИЦЕ СВИ ТО ЗНАЈУ ВИДЈЕЋЕ ТЕ ОД ПЛАТЕ ШТА ЉУДИ ИМАЈУ САМО ИСТРАЖУЈТЕ МАЛИ СМО СВЕ СЕ ЗНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамара

03.09.2018 22:07

Милеви немозете ни ципеле обрисати.,а Дордје је краљ диван момак само напријед Дока.

Name

АНОНИМУС

03.09.2018 10:01

Не желим ја никоме лоше,посебно нашем Предсједнику Баји Додику. Њему треба купити кесицу бомбона па нека сиса. :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сербиба

04.09.2018 18:02

Све јад и беда. Куку обицном народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикасо

05.09.2018 14:54

Ста реци. У пости куку-леле. Људи се стално зале на постаре. Не иду на терен. ОБУСТАВЉАЈУ НОВАЦ. Лпцу по кафанама,а народ трпи. ДОКЛЕ ТАКО? Све у кооперацији са својим објесеним. БОГ ТЕ.... ПА ЗАСТО СЕ НЕ ЗАПОСЛЕ МЛАДИ, А ОНЕ СТАРЦЕ ЗАЗДИТИ НОГОМ У ГУЗУ. ОНА ПОСТА ЈЕ НИДЈЕ ВЕЗЕ. ТРЕБА ЈЕ РЕОРГАНИЗОВАТИ.

ОДГОВОРИТЕ