Ко и са ким је рушио Поплашена?

– Ови из савеза „Слога“ су више пута ишли код високог представника и молили га да ме смијени, а и њему то било срцу мило, па ме смијенио – изјавио је бивши предсједник Републике Српске Никола Поплашен, нагласивши да су „Слогу“ тада предводили Биљана Плавшић, Милорад Додик и Живко Радишић.

Република Српска 01.09.2018 | 19:15
Ко и са ким је рушио Поплашена?
Ја сам заступао националну политику која је дефинисана у рату. И која је, по мом дубоком убјеђењу, била историјски и морално дубоко исправна. Међутим, ток догађаја је такав да је историја оспорила реалност наших главних националних циљева – казао је Поплашен, нагласивши да је стварање „велике Србије“ био један од тих циљева.

Идеја да сви Срби живе у једној држави је, сматра Поплашен, оправдана, те она треба бити српски дугорочни циљ.

– Али сада та политика није спроводива и инсистирање на њој би нас увалило у проблеме, у ризик да изгубимо и ово што имамо. У ситуацији кад не постоји ниједна свјетска сила која је заиста спремна да заштити српски народ, вођење Србије и РС-а је много мукотрпнији посао него што већина може и да замисли – изјавио је Поплашен.

Он тврди да нема никакав контакт са актуелним предсједником РС-а Милорадом Додиком, те да није члан Сената РС-а, без обзира на то што бивши предсједници тог ентитета по аутоматизму постају чланови Сената.

– Али Додик се поставио изнад закона. Прво сам ја престао да идем на сједнице јер нисам хтио да учествујем у његовој представи „и послије Тита, Тито“, а онда ме је он избрисао из чланства. Додик је прецртао и Биљану Плавшић, Мирка Шаровића и Драгана Чавића – казао је бивши предсједник РС-а.

Присјетио се Поплашен и начина на који је смијењен са позиције коју је обављао и то након новинарске констатације да су га „тенкови НАТО-а избацили из кабинета“.

– Ови из Савеза „Слога“ су више пута ишли код високог представника и молили га да ме смијени, а и њему то било срцу мило, па ме смијенио – изјавио је Поплашен, нагласивши да су Савез „Слога“ тада предводили Биљана Плавшић, Милорад Додик и Живко Радишић.

Одлука о његовој смјени је саопштена 5. марта 1999. године, у готово идентично вријеме када је донесена одлука о проглашењу Брчког за дистрикт. Након тога је услиједила реакција српских представника, тачније Савеза „Слога“.

– Додик је као дао оставку, Радишић је као донио одлуку да се повуче из Предсједништва и други српски представници су као напустили заједничке органе. И јуначки истрајали цијелих седам дана. Толико су били досљедни у одбрани националних интереса. А онда се вратили и кренули у офанзивну разградње РС-а, у масовно преношење надлежности са Бање Луке на Сарајево – изјавио је Поплашен.

Говорећи о могућности помирења народа у БиХ, Поплашен је казао да сматра да је оно могуће, али не искрено, те да је могућ суживот на дистанци. Посебно се то, сматра бивши предсједник РС-а, односи на суживот са Хрватима.

– Са њима треба бити на још већој дистанци. Прекинути све односе, осим оног минимума који је неопходан за рашчишћавање спорних питања и за живот једних поред других у миру. Зато што су Хрвати у 20. вијеку све три прилике које су имали искористили да почине ужасне злочине над Србима. С циљем да нас истријебе. Свако приближавање ће отворити могућност нових сукоба, које би Хрвати, у то не треба сумњати, покушали да искористе да докрајче, да цитирам академика Милорада Екмечића, остатак закланог народа у Хрватској и БиХ – закључује Поплашен.

(Моја Крајина)

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

један и једини

01.09.2018 17:25

Поздрав за најпостенијег Председника Српске. Мој Никола . Требао си тада дигнути војску и побити багру па би сад били људи на власти а не говна. Изадји у јавност и реци народу ста знас о том Лактаском сверцеру и ратном профитеру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јунацино

01.09.2018 17:43

Хахаха против НАТО снага ?

Name

Треца Цета други Вод

01.09.2018 18:09

Ја тада био у војсци,у касарни Козара конкретно.Дјелили једну малу пастету на двојицу и то само на дан заклетве а инаце козји сир и касика мармеладе.Онако гладни би хаос направили да смо добили наредјење.

Name

Људи

01.09.2018 18:45

Ево на ртрс рудоња узиво.. Бозе ,помози ,рудоња лупа ;о слободи медија ,култури говора..и ко зна ста це јос лупетати до краја емисије? ууу рудоња ,о стандарду градана .. добар нам стандард има хљеба за 10 дана .

Name

дудук

01.09.2018 18:47

Додик је највећи издајник и злочинац српског народа, јер га је опљачкао, протјерао, избезумио од сиромаштва, задужио...

Name

Дадо

01.09.2018 21:36

Ја се не сјецам да је народ овог предсједника смијенио, а српски народ га је бирао. Према томе он је јос увијек предсједник.

Name

Ре Јунацино

02.09.2018 04:32

Па магарце један Срби никад нису гледали колика је сила која их напада. А тебе це да брани Милокрад и СНСД подмладак из Србије и Аустрије. ЕЕ јадо јадни

Name

21 вијек

02.09.2018 06:48

И ви се сви дивите оваким ријецима које су пуне расизма совинизма мрзње према другима апсолутно нула толеранције према другима??? Ја мислим да је нама супер колико заслузујемо и какви нас људи воде или у овом слуцају водили добро да нисмо сви под земљом. Глумимо вијернике а постадосмо националисти иако нам ни вјера такве ствари не дозвољава Нема нама лијека

Name

Дејанпд

02.09.2018 07:59

@21 вијек Немас појма ста је совинизам и национализам, па нема потребе да тако реагујес, а ако покусавас некоме наметнути кривицу под таквим оптузбама па цовјеце погледај Хрватску у ЕУ, устаство на све стране,а и код њих је 21.вијек, погледај муслимане у БиХ да би остварили циљеве промјенили су и назив језика којим прицају, па и националност, осим тога излазак у јавност у нинџа плахтама са покривеним лицем, није ниста друго него провокација и плашење дјеце, али и одраслог народа, а да не причамо о оном Алијином потомку, Милораду Алијиним цвијецем из деведесетих, ...па зар ти се не цини да су Бакир, Милорад и јос неки актуелни политицари из врха власти ентитета и дрзаве веци и гори у својим изјавама!? Ја се слазем са Попласеном, какав такав опстанак српског зивља у будуцности је једино гарантован у слуцају опрезног и дистанцираног односа са муслиманима и хрватима, јер ни једну прилику нису пропустили да не направе масакр над недузним...али ни црногорци нису бољи, највеце курве у бивсој дрзави, сунцокрет дрзава, ко плати висе за њим се одмах окрене... Ако је заборављено оно из 1918., Гдје су хрвати ипак изгубили рат и требали да остану без доброг дијела територије,али похлепни српски краљ хоце све, па и по цијену опроста свих злоцина, онда је заборављено па иде опет други свјетски, јос један покусај да уз помоц нијемаца унисте србе, па и он пропадне уз милипнске губитке срба, нароцито у логорима од стране хрвата и муслимана, понови нам се и деведедетих, ...доста је...

Name

Ре "21 вијек" РАСПУЦХИН

02.09.2018 08:30

Поплашен је говорио о догађајима из 20. вијека. У том вијеку је , скоро па потпуно , истребљен Српски народ у "лијепој њиној" (уз помоћ њиховог "цвјећа"). Зар Вама то не смета? Да ли сматрате оправданим све што се , у том 20. вјеку , догодило Србима у НДХ? Да ли мислите да је све што су чинили Туђман и његова власт било оправдано? Да ли знате да су злочини против Срба испланирани и почели почетком тог 20. вјека , под покровитељством Ватикана и "цркве у 'рвата , и да се и даље проводе?

Name

Ре Дејанпд

02.09.2018 09:54

Добар коментар.

Name

Ре,једном Једином

02.09.2018 17:47

Ни говора,убио би ме ко зеца,ма ста ја ту имам прицат кад сви знате све

Name

Мудрац

01.09.2018 17:30

Ово је вец несто.Овако се Баја руси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мм

01.09.2018 17:30

Сада те је Додик превазисао у националној политици,да нема национализма никад неби победио на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орвел

01.09.2018 17:37

Трагедија српског народа је у томе сто се одрицу оваквих српских глава, а прихватају разно разне ба(л)је, нистарије и протуве, све са саку смрдјивих долара. Зивио Расковиц,Карадзиц,Попласен! Доле црвена секто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

радикал

01.09.2018 17:47

Радикали никад нису изгледали тако попласено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србац

30.09.2019 03:50

И ТИ МИ ИЗГЛЕДАШ ПОПЛАШЕН.

Name

ПРАВДА

01.09.2018 18:12

ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ ЗА НИКОЛИ ПОПЛАСЕНА. ДРАГИ НИКОЛА УЦИНИТ ЦЕС ВЕЛИКУ УСЛУГУ ОВОМ НАРОДУ АКО ЗЕСЦЕ ИЗИДЈЕС У ЈАВНОСТ И ОБЈАСНИС КАКО ЈЕ ОВАЈ МАНИПУЛАТОР (ДОДИК) ДОСАО НА ВЛАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовјек се уци док је зив и опет умре луд

01.09.2018 18:27

Ти си остарио а ниси схватио да су људи са тобом манипулисали. Први су то радили СДС који су те наговарали да додијелис мандат за састав Владе неком ко нема подрску 42 посланика. И ти се цудис сто те смијенио високи представник у вријеме највецег медјународног интервенционизма. Драги мој Поласен цути нико висе не зна ни да постојис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДУПЕЛИЗАЦ

01.09.2018 19:16

ЗА НИКОЛУ ПОПЛАСЕНА ЗНА СВАКИ ПОСТЕНИ ЦОВЈЕК. А ТИ ИДИ ВЕЦЕРАЈ СВОЈУ ПРОКЛЕТУ ВЕЦЕРУ КОЈУ ЗАРАДЈУЈЕС УВЛАЦЕЦИ СЕ У ДУПЕ ЗЛОЦИНЦИМА.

Name

Милка

02.09.2018 07:33

ЈЕДАН ОД НАЈУМНИЈИХ ЉУДИ НА ОВОМ ПРОСТОРУ. СТЕТА СТО НЕМА ВИСЕ МЕДИЈСКОГ ПРОСТОРА. ОЗБИЉНЕ ЗАМЈЕРКЕ БНТВ СТО НЕ ПОЗОВУ ГОСПОДИНА ПОПЛАСЕНА ДА ГОСТУЈЕ У ОВИМ ЕМИСИЈАМА. ДОСТА НАМ ЈЕ ВИСЕ ОВИХ СТО САМО ПРОСИПАЈУ ПРАЗНУ ПРИЦУ. ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ ЗА ВЕЛИКОГ ГОСПОДИНА НИКОЛУ ПОПЛАСЕНА!!!

Name

БВС

01.09.2018 18:29

МИ БОРЦИ ЗНАМО ДА ЈЕ ДОДИК ТЕНКОВИМА СФОРА ДОСАО НА ВЛАСТ АЛИ МНОГИ НЕ ЗНАЈУ. МОЛИМО НИКОЛА ТЕ ДА СТО ВИСЕ ЈАВНО ГОВОРИС О ТОМЕ, ДА НАРОД СХВАТИ КО ЈЕ ОВАЈ КРИМИНАЛАЦ И СТА ЈЕ НАПРАВИО ОД НАСЕ РС. МНОГИ ЉУДИ, ПОСЕБНО ОВИ МЛАДЈИ НАРАСТАЈ, ДОДИКОВИ АКТИВИСТИ ТО НЕ ЗНАЈУ. ДОДИК ЈЕ ВИСЕ НЕГО ТИТО НАНИ ЗЛА СРПСКОМ НАРОДУ У Б И Х.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

01.09.2018 23:23

И његпв министар унутрасњих послова који је наређива да се пуца по србима који су исли у Бања Луку

Name

Ха..

01.09.2018 18:32

А који је само ово био националиста !

ОДГОВОРИТЕ
Name

новинар

01.09.2018 18:43

гледам атв............... новинари одрон сте ви сте штрајкбрехери

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗРЕН ДОБОЈ

01.09.2018 19:08

Управо РТРС и АТВ преносе шоу програм Милорада Додика.Човјек је дефинитивно болестан,види му се и на фаци и у наступу,Покушава да глуми и копира великог и непоновљивог државника Владимира Путина,Крајње неувјерљиво,јадно,смијешно и нескладно са стварним тешким стањем у којем се његовом кривицом налази наша вољена РЕПУБЛИКА СРПСКА,Будимо часни и искрени српски патриоти и гласајмо за промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

01.09.2018 21:46

Слазем се. Ја сам слусао на радију. Казе дотицни замислите били су против тога да диземо кредит. Лудило. Па НОРМАЛНО да су били. Дизес кредите на кредите и цудис се сто је неко против. Гдје су паре од акциза за гориво ? Кад цес платити доприносе силним радницима на будзету. Гдје си паре потрошио бекријо?

Name

ре брдјо

02.09.2018 00:05

А ста ти радис у Добоју ....марс назад у ону рупу из које СИ изасао....бог И ДОДИК

Name

Ре(реБрдјо)алитиц

02.09.2018 06:12

'ладно написао "бог и ДОДИК"! Јел сарказам то или си стварно подгузна мува црвених кмера? Бог написао малим словима??? Па моли се милокраду а немој Богу милостивом кад будес у проблемима, недај Бозе ником!

Name

бака

01.09.2018 19:15

Велоко постовање великом цовјеку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рајкула

01.09.2018 19:18

Поплашен није имао државнички капацитет, али за Додика је 110% у праву. Куку нама ако овај месар остане, постаће српски сенатори сви који су са муслиманима правили владе у сјенци против Републике Српске, од Додика, до Кошарца, Шпирића, Цвијановићки и осталих који су радили и раде за странце. Не би ме изненадило да и Нешић постане сенатор, фуууууууј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре рајкула

01.09.2018 20:34

Ста фали Несицу

Name

ре

01.09.2018 23:04

Ко је Несиц?

Name

ЗА АЈКУЛУ

02.09.2018 00:07

Ма бице како Бакир казе

Name

МИЛОС

02.09.2018 05:44

Несиц,да врати дуг радницима док је водио прпдавнице,СЉАМ

Name

Елдин

01.09.2018 22:02

Уз велики респект према Републици Српској ипак морам рећи да је срамотно уопште разговарати са оваквим нељудима као са Николом. Добро се зна ко је он и шта је радио у рату. То је понизно за њега а срамота да неко такав говори у име Српског народа. Нека га је стид на безобразлуке које је радио у Сарајевској регији. Иако има анти Додик политику то не знаћи да је добар, у затвору би био много бољи. Велики поздрав часним, поштеним и поносним Србима. Елдин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

02.09.2018 06:54

Бас тако.обрукао је постене србе.

Name

1975

01.09.2018 23:27

Једини и прави политицар .за овакве се исплати гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сјећаш ли се Никола

02.09.2018 00:04

Да ти је Никола Шкрбић рекао."За ову државу и народ имењаче било би приличније да сам ја на твом мјесту"Јер је Шкрбић дика од човјека.Само кад мало цугне изгуби кочнице.Шташ,ови данас губе кочнице и када не цугају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Извуци поуке напокон вец једном

02.09.2018 04:29

Овај цовјек је себе и Републику Српску довео у изолацију и тако нас довео на руб потпуног укидања. Када је то сконтао онда му крив неко други сто се није снасао и боље потезе вукао. Иди Саровицу питај који је имао прилику да након твоје смјене преузме функцију Предсједника засто то није урадио. Само сте тјерали лицни инат од кога смо сви имали стету. Ни након 20 година ниси видио ста се десило вец те опет такве пропалице у СДС-у вуку за нос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккк

02.09.2018 05:47

Реално, алкохол га узео под своје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

02.09.2018 06:44

Знам да је био последњи легално изабрани преседник јер све послије рецимо пуца ниста се не рацуна ,био сам и његов симпатизер све док није да би заститио своје дупе свједоцио Против Милосевиц .Милосевиц какав да је на судјењу никад није пребацивао кривицу на друге и никад није ни једном реценицом нарусио национални интерес !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вељко

02.09.2018 06:57

Па људи, овај човјек као прво нема капацитет ни за мјесну заједницу. Друго, толико је радикалан да му Шешељ није ни до кољена.. А каква је БиХ, ТАКВИ НАМ НЕ ТРЕБАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

02.09.2018 10:38

Хоцес мало бута или волис висе плецку. Гладан си Вељо сигурно само се уструцавас.

Name

Горица

02.09.2018 06:59

Кад је за свога мандата узео човјека без возачке дозволе да га вози, то све говори какав склоп има.Да он води државу ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

02.09.2018 07:36

Сад ме Гоцо интересује да ли ми у свом народу имамо икога да мозе да води дрзаву. Ако знас некога реци иду избори ја не знам за кога гласати. Вјерујте мене интересује да народу буде добро па ми не би било проблем да гласам за Цовица Бакира Звиздица Салкица.

Name

Десимир

02.09.2018 07:38

Цијеним овога цовјека у ономе сто је доприносио у рату.Али као политицар,за такве не би гласо.Ригидан брате.Као и Сесељ,против кога такодер нема ниста,али и он ригидан.Погледајте Вуцица.И он је из исте сколе,али како гура.Свака му цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.09.2018 08:04

Ево вам доказа ко зашто се борио. Коње рат започео и зашто ? Само он је смијењен али идеологија у Србским главама још живи . Све је започето у Београду а тамо ће се и завршит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

02.09.2018 09:14

Ре -уфе није то правито у Београду или само у Београду то је правито и у Сарајеву и у Загребу. Ако се добро сјецам постојала је ткз.СЕСТОРКА која се кретала Сарајево Београд Загреб.А проблем сто неко види Београд,а не види друга два града па и зна да Бе.бе.бе.ко овца.

Name

Ре

02.09.2018 09:15

Знаци теорија да је Алија започео рат пропада у воду ?

Name

Ненад

02.09.2018 10:12

Не у воду него Миљацку

Name

шековљанин

02.09.2018 14:55

У том периоду је Никола Шпирић је био у радиклама и на митинзима говорио "Живко,Миле и Биљана су три Алијина љиљана"

ОДГОВОРИТЕ