Манастир Добрун прославио славу

Манастир Успенија Пресвете Богородице у Добруну, који ове године слави 645 година постојања , молитвено и свечано је прославио своју крсну славу.

Република Српска 28.08.2018 | 21:59
Манастир Добрун прославио славу
Прослава Велике Госпојине у Добруну је вијековима била највећи догађај за окупљања вјерујућег народа са цијеле регије код овог древног манастира из доба Немањића.

Породице из оконих села као што су Бијела, Столац, Станишевац, Црнчићи и друга имале су у порти цркве своје софре гдје је домаћин за овај или друге православне празнике угошћавао родбину и пријатеље.



Ацо Шимшић из Ужица чији коријени потичу из Станишевца прича да је Велика Госпојина био празник који се највише славио у овим крајевима.

''Домаћини су издалека долазили на коњима још уочи празника, ноћијевали у порти а сутрадан присуствовали светој литургији у храму. Омладина је долазила на Велику Госпојину. Послије литургије у порти су свирали хармоникаши а избројали су да је једне године играло 11 народних кола'', присјећа се Шимшић.



Манастир у Добруну је изузетно поштован у православном свијету па у ову светињу на молитву свраћају људи из свих крајева бивше Југославије.

Невена Младеновић из Београда дошла је да присуствује светој литургији и понесе прву литују за коју је издвојила на лицитацији 1.500 КМ.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пабло

29.08.2018 05:22

Ово је чиста лаж. О настанку манастира нема никаквих историјских података.

ОДГОВОРИТЕ