Гађали флашама владине чланове

Навијачке групе су, на данашњој прослави 115 година од почетка Илинданског устанка у Крушеву, делегацију македонске Владе гађали пластичним флашама, називали их издајницима и вријеђали, јављају скопски медији.

Регион 02.08.2018 | 18:39
Гађали флашама владине чланове
Навијачи су током полагања цвијећа на Мечкином камену у Крушеву узвикивали "Македонија Македонцима" и уврједљиве ријечи о Албанцима.

Полицијско обезбјеђење није дозволило навијачким групама да се приближе министрима који су у име Владе присуствовали обиљежавању 115. година од почетка устанка против Турака.

Присутнима на Мечкином камену обратио се предсједник Македоније Ђорђе Иванов, који је оштро критиковао договор са Грчком о називу.

"Као што су Илинданци својом жртвом припремили пут партизанима, и као што су партизани својом жртвом отворили пут за наше генерације у Македоније, тако је и наша жртва некада неопходна да би остао дух републике", рекао је Иванов.

Предсједник Македоније рекао је да се договором са Грчком не мијења само назив државе, већ и македонски државни и институционални идентитет.

"Брише се државно-правни континуитет идеала македонског народа да има своју државу", поручио је Иванов.

Иванов је нагласио да Македонија припада народу који ју је створио и поручио да неће дозволити да га поколебају никакви притисци.

Македонија данас прославља Дан Републике и два историјска Илиндана - 115 година од почетка Илинданског устанка и 74 године од првог засједања Антифашистичког собрања народног ослобођења Македоније /АСНОМ/.

Илиндански устанак из 1903. године је почетак устанка против Турака, а 2. августа прије 74 године одржано и прво засједање АСНОМ-а, чиме су постављени темељи републике.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар