Застава Српске изазвала сукобе

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ размотрио је данас у Сарајеву, у првом читању, Приједлог закона о измјени и допуни Закона о застави БиХ, а дискусија је протекла у дјелимично дисонантним тоновима и опречним ставовима посланика из Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/, због различитог поимања и односа према БиХ и њеним институцијама и симболима.

Босна и Херцеговина 26.07.2018 | 12:34
Застава Српске изазвала сукобе
Борислав Бојић /ДНС/ покренуо је иницијативу да се у оба дома парламента БиХ, осим заставе БиХ, налазе и заставе Републике Српске и ФБиХ, као и Брчко дистрикта, јер је то у складу са европском парламентарном праксом.

Никола Шпирић /СНСД/ сматра да оваквим иницијативама и расправама не треба распиривати никакве тензије, нити подизати политичку температуру уочи општих избора, тим прије јер БиХ није јединствен ни политички, нити економски простор.

Шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић сматра да би након ове дискусије требало размислити о потпуно новом закону о застави БиХ.

Она је подсјетила да је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић унио заставу Републике Српске у Предсједништво БиХ и да то не треба никоме да смета, као ни застава Републике Српске која се налази у Клубу СДС-а у Представничком дому.

Она је казала како у Србији и Хрватској постоје јасне одредбе које регулишу истицање застава других држава те да су предвиђене и одређене казне уколико се заставе других земаља не истичу у складу са законским прописима.

Како каже, у БиХ могу се истицати било какве заставе па чак и заставе терористичких организација јер не постоје никакве одредбе које то санкционишу. Спорно јој је и истицања застава БиХ и њених ентитета јер у БиХ свако може окачити заставу гдје хоће.

„Ми имамо на Романији да је човјек на штали закачи заставу РС. И то подерану заставу. Да је ово законом ријешено он би био кажњен", рекла је Пандуревић.

Мирсад Ђонлагић /СББ/ сматра да расправу о овом закону треба ослободити од свих других ствари, осим од начина постављања, односно употребе заставе БиХ.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац позвао је посланике да енергију у овој дискусији, која се одвија у оквиру првог читања, усмјере ка наредној амандманској фази.

Он је напоменуо да ће посланици из Републике Српске инсистирати на томе да званична обиљежја и симболи Републике Српске буду постављени и у институцијама БиХ.

Лазар Продановић /СНСД/ упозорио је неке посланике из ФБиХ да је неумјесно Републику Српску називати "мањим бх ентитетом" или само скраћеницом "РС".

О детаљима и техничким измјенама закона говорили су посланици Саша Магазиновић /СДП/, Нермина Капетановић /СДА/, Месура Беганоивћ /ДФ/, Дамир Арнаут /СББ/ и други.

(БН/Срна)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Скептик

26.07.2018 10:42

Република Српска и Федерација су пред колапсом због енормног задуживања, избјеглице надиру у БиХ, млади напуштају земљу,крађе, мито, корупција и проневјере цвјетају, дроге има све више. економија цијеле земље уништена а они се свађају због заставе. СТРАШНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

26.07.2018 11:09

Које будалештине . па ови људи што сједе у тим клупама нису нормални , то је сада највећи проблем државе , може се о томе разговарати и касније.Док они почну разговарати о животним темама овдје неће бити жива човјека.Узети го,,,,,,у метлу и све их најурити

Name

ре

26.07.2018 11:43

Најбоље да се мирно разидјемо,цивилизовано као цеска и словацака.БИХ не мозе успјети,бице нам свим боље кад се распадне

Name

ре скептик

26.07.2018 12:11

Заиста сте у праву,од толико горућих тема и проблема они се баве тривијалним стварима, односно питањима који и нису у суштини никакви проблеми,али треба оправдати плате и скренути пажњу са стварних и суштинских проблема-социјалних,економских,сигурносних,здравствених,и итд.....

Name

Станко

26.07.2018 13:31

Јебем вам заставе, кога боли за њих?? Људи гладни, незапослени, млади бјезе, нема привреде, инвеститора, а ви серете о заставама, немате о цему паметнијем да прицате, пред изборе насли паметовати, јефтино просипање супље, вама плате сигурне, у дрзавном се ради, дјеца по иностранству студирају а наса подерани ципела ходају.

Name

одлазак!

26.07.2018 14:53

Фрка сада за БиХ? А стално је разваљујете са овим идиотским политицарима. Сада када има посла све мање кукате, али коме? Нека се све распадне, ја вама казем господо: Здраво!

Name

@ре скептик

26.07.2018 15:02

Па шта си мислио да че свађати око плата хране горива..........само дај народу игара националних предзнака и ето избораЗаболи ме она ствар и за заставом из свим на овом свијету само мислим како чу преживјети и појести мало меса.Њима је топли оброк вечи од просјечне пензије па им се лако надмудривати око неких застава и којекавих небитних ствари.

Name

пандуревићка

26.07.2018 10:55

Би ли био кажњен да окачи заставу БиХ на шталу?Све политизујете. На своју шталу ћу окачити шта ја хоћу и будем хтио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

26.07.2018 11:00

Кад би ти знао шта је застава........... ?

Name

Лија

26.07.2018 12:29

Колико је лицемјерна ''брига'' дотичне особе о застави Републике Српске, показују двије запетљане заставе, једна Републике Српске а друга СДС-а, које мјесецима стоје на јарболу испред сједништа општинског одбора странке у Палама. Много је мјеста испред институција Републике Српске, овдје у Палама, гдје се на зарболима вијоре поцијепане крпе које су некада биле заставе. Једно од тих мјеста је и испред објекта Станице полиције Пале, гдје више од годину дана, на јарболу високом десет метара ''ландара'' крпа од заставе.

Name

ХАре

26.07.2018 10:57

Благо нама ако су нам само ово проблеми у Држави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

26.07.2018 11:05

Колико видим из текста, ништа необично и ништа ново када је однос једне клике из федералног Сарајева у питању према многим стварима, симболима и другим. Застава наше републике ће у Српској бити на свим мјестима постављена, и то ништа не може промијенити. Нормално је да у заједничлким институцијама државне заједнице БиХ, парламенту и другим, буду постављене заставе државотворних административних јединица. Но за ове бошљачке политичке елите рат још није завршен, и противе се таквој разумној идеји. Хљебтије*ем, који ликови. О дискурсу који влада у сарај Шехерану; мањи ентитет, РС (шта је РС, Република Словенија, Република Србија, када на неком сајту стоји наставак рс подразумијева се Србија не Српска) и сличне изопачене умотворине, не вриједи трошити ријечи. И оне су посљедица фрустрација ликова умова заробљених у 1990им и задојених мржњом. Како оно кажу, није болест све што боли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

26.07.2018 11:13

Колико глупости у једном тексту..заједницке институције, гдје то писе ? само их каците гдје стигнете, мање це људи гладовати кад је виде, одма Има понос у нама да се пробуди..и онда борба до задње мрвице кукурузе..таквим размусљањем као васе јос мало неце бити ко да их поставља..

Name

пидо

26.07.2018 11:14

Није болест све сто боли

Name

Ре

26.07.2018 11:31

Драго ли Драго,не ку*ци се.У Уставу писе:Босна и Херцеговина је дрзава која наставља континуитет Репубилке БиХ итд.итд.медјународно призната.. коју цине 2 ентитета и опет итд.итд.Дакле,добро разуми казе се ентитети.Нигдје неписе заједницко ни ово ни оно нити је рс дрзава,јес разумио ако ниси и јопе процитај или јос боље гуглај мало -Устав БиХ-

Name

Ре

26.07.2018 11:45

О,космополита Дивус,нисам те препознао.Нека је твоја мрзња добродосла.У једној реценици сам себи ускацес у неку ствар.Смета ти РС,а Сарајево називас подругљиво."Људина" који је протјеран са вецине нормалних портала од стране циталаца због говора мрзње,прица о истој

Name

За ре

26.07.2018 12:26

Ста ти Знаци то -- јопе ???????

Name

ре за ре

26.07.2018 13:05

То ти је опет на ''босанском'' ако ниси знао.У питању је граматичка промјена која се у ''босанском'' зове кркатонизација, значи то ако се у ријечи испред слова п налази о оно прелази у ј. Јеси ли разумио, мајке ти.

Name

Вук

26.07.2018 13:34

Господо откуд ви са Фронтала да залутате на "БН"

Name

Гавро

26.07.2018 13:52

Ова Дога пише ћирилицом, крсти се и лопатом и са 3 прста , али ради се о великом "штоваоцу" лика и дјела Блајбуршких кољача и њихових потомака Драгана и Милета. пошто није чест на порталу да се представи , ја ћу га представити.Остатак информација задржавам за себе

Name

Ре

26.07.2018 14:16

Логицно да поред заставе БиХ буду и заставе ентитета у заједницким институцијама,али такодјер у РС поред заставе РС треба стајати обавезно застава БИХ у свим и пред свим јавним установама,исто вриједи за Федерацију.Мислим да је ово коректно.

Name

Ре

26.07.2018 14:44

Све си у праву осим оног заједницке институције,то не постоји нити гдје писе.То су дрзавне институције БиХ и .

Name

Зворник

26.07.2018 11:09

Ја људи моји станам раде ова багра од политицара имате сансу да промјените сад у октобру или хајмо сви на запад јебес БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиле

26.07.2018 11:32

Само скрецу пазњу око застава а није проблем незапосленост биједа глад народ одлази због неимастине а ова багра тема им застава срамота треба ову багру скинути у октобру све до једнога ђабалебаторе и фукаре

Name

Ухххх

26.07.2018 11:20

Па застава републике српске је иста као и застава Србије само сто је нас Миле продао са ње нас Грб. Наса полиција је носила нас Грб на рамену док није замијењен са неким квази грбом ( ПЦ ) који ме асоцира на скраценицу" приватни центар". Имали смо ми Срби и химну "Боже правде" уз коју су сахрањени многи хероји рата, а сад имамо неку пјесмицу "Моја Република" . Чија република ? МИЛИНА ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

26.07.2018 11:22

Ово је све за Голи оток...предизборна убадања прстију национализма у оци једни другима а послије заједно на руцак, а ти народе једи сламу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

26.07.2018 11:35

Кукала нам мајка ста смо доцекали ако је стање у народима одраз насих политицара ми ни не требамо имати овакву нити било какву дрзаву .Једини нацин је да се изведе револуција или да се уведе страни протекторат.Најбједнија смо дрзава у Европи а угрозени смо прије свега неконтролисаним и несанкционисаним лоповлуком и идиотизмом оних који нас воде.Дајте ми само један аргумент послије оваквих расправа у овом времену за кога да гласа иоле нормалан цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

26.07.2018 12:25

Ма,неизлециви болесник звани бих је на -издисају.Даце Бог,неце се муцити јос дуго..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реплика

26.07.2018 14:54

Нешто имам осећај да ћеш ти одапети пре Босне, а она се таквих идиота нагледала у својој хиљадугодишњој историји.

Name

Тана

26.07.2018 12:47

Ја мислим да је приоритет у овој земљи ресити питање застава-кад то ресимо бицемо сви срецни и задовољни.....-Бозе...има ли ико нормалан у овој земљи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

хмммммм

26.07.2018 12:55

Лазаре,па зовите и ви њих већим ентитетом,нећеш спомињати Босну и Херцеговину и скратите ФБиХ и рјешен проблем,нимало немаш маште,Лазаре,ваљда си се саживио са Сарајевом па заборавио да си из Зворника тј.мањег ентитета Република СРПСКА...Лазо црни Лазо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас Целик

26.07.2018 13:36

ста да се казе на ово,кад сви донесу своје заставе и покаце,ентитетске,кантоналне,опстинске, разних агенција, има да будемо ко УН. То нам је изгледа главни проблем,лаксе се гладује са сто висе застава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сос

26.07.2018 15:05

Нама треба једна застава. Ова плаво- жута ме уопште не дотиче. Може на једној све да стане и љиљан и 4 ц и шаховница ако се са тим идентификују сви народи( и остали)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако буду казне

26.07.2018 15:08

Онад це у РС-у 80% становника бити казњено јер истицу заставе друге дрзаве, тј. Србије. Бас ме интересује какав би закон могли склепати да то буде изузето из истог?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

26.07.2018 16:07

Не прихватајући заставе Р.С од стране бошњачких лидера сами себи чине медвеђу услугу ,јер се може протумачит да је не прихватају јер је застава стране државе што србима тако тумачење и паше,Логично би било да је прихвате у институцијама БиХ јер је застава једног дијела БиХ и ничија друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма поа ја свако све зна

26.07.2018 17:04

Које глупости ти написа , истицање заставе је регулисано законом већ скоро 30 година , на државном нивоу само застава БиХ , гдје бише те" мозгоње" твога калибра до сада

Name

питање

26.07.2018 16:14

Нико не прица о економији,изласку из кризе, нормалном зивоту,Који смо ми биједници са вама политицарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гринго

26.07.2018 18:55

О којим глупостима они расправљају. Нек и гаце окаце! Мислим да има вазнији проблема у оба ентитета него о заставима да се расправља.

ОДГОВОРИТЕ