За Вис 5 минута свјетске славе

Деценију након што је лансиран први, стигао је и други део култног мјузикла „Мамма миа!“ који ће светску премијеру имати у Британији следеће недеље. А знамо шта то значи. . .

Регион 20.07.2018 | 09:00
За Вис 5 минута свјетске славе
У првом делу за сценографију коришћено је грчко острво Скопелос, које је од тада доживело и туристички процват. Ипак, за други део продуценти филма су изабрали хрватско острво Вис, које највероватније чека иста судбина.

За разлику од Скопелоса у овом филму ће Вис глумити друго грчко острво по имену Калокери. У стварном животу, Вис већ има своју репутацију, па би био прикладнија подлога за снимање шпијунског трилера него за мјузикл.

Наиме, острво су користили југословенски револуционари током ИИ светског рата, а у таквом духу планови су се ковали у Титовој пећини, данас отвореној за туристе.

“Ово је било место где је, током рата, владар југословенских партизанских снага остварио многе генијалне операције. Пећина је била оскудна, али за војне штабове, лепота прикривеног положаја на брду није могла бити боља“, писао је новинар „Телеграфа“ Адријан Бриџ у тексту из 2014. године.

Након рата, Вис је постало важно место за војне базе, па је био и недоступан за туристе до 1989. године. Малено острво ни после тога није доживело велику славу, а по последњем попису у градицу живи тек 3.617 становника.



Фанови мјузикла ће тек да похрле на Вис

Вис се протеже тек на 35 квадратних километара, а осим града Виса познато је и село Комиза, које се налази у сендвичу између Јадранског мора и планине Хум. Још једна велика лепота острва је и плажа Стинива, ушушкана између две стене која је освојила награду за најбољу плажу у Европи 2016. године. Вис је такође познат по својим виноградима, где се производе и бела и црна вина.

Дискретно софистицарани амбијент и опуштеност његових житеља, од следеће недеље ће почети да привлаче све више пажње, па ће се тако локалци пробудити из вишедеценијске успаваности и потрудити се да подигну турзам на ноге.

У граду се налази хотел Сан Ђорђо у ком ноћење кошта 88 евра по ноћењу. Аманда Сејфрид боравила је у шестокреветном дворцу из 16. века, Палаззо Кут где ноћење кошта 700 евра, а Колин Фирт је зинајмио петособну Вилу Серену (од 382 евра по ноћењу) такође у граду.



(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар