Шта Њемачка дугује НАТО?

Уочи самита НАТО, предсједник САД Доналд Трамп препире се са савезницима, прије свега са Њемачком.

Свијет 10.07.2018 | 12:51
Шта Њемачка дугује НАТО?
Он оптужује владу у Берлину да не издваја довољно новца за одбрану. Да ли је у праву?

Када се кабинет владе Њемачке почетком године повукао на засједање у дворац Мезеберг, на њему је био и један важан гост: генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг. Он је на тој функцији од 2014. године и добро је упознат с недостацима у Бундесверу.

По завршетку Хладног рата, њемачка војска је била толико ослабљена, да је и данас далеко од одговорајаће опремљености. Одавно је познато да Бундесверу навелико недостаје опрема за задатке које захтјева НАТО.

"Изванредни доприноси"

Ипак, од Столтенберга, који је у јуну поново посјетио Берлин, поред опомена су могле да се чују и похвале: Бундесвер у Литванији предводи мултинационалну борбену јединицу за заштиту источних НАТО-земаља и одлучно је укључен у мисије у Авганистану, на Косову и у Средеземном мору.

Уосталом, Њемачка нуди да се у Улму формира једну од двије планиране, нове НАТО команде, које би требало да омогуће брже размјештање војних снага по Европи. То су, према Столтенбергу, "изванредни доприноси".

Генерални секретар Алијансе на тај начин је дао најбољу оцену за једну од три категорије према којима се мери ангажман земаља-чланица НАТО: "Цоммитментс“ (доприноси), "Цасх" (финансијска издвајања за одбрану) и "Цапабилитиес" (способности). Мање благ Столтенберг је био када је ријеч о издвајањима за одбрану. Када се о томе ради, он од Њемачке очекује више, нагласио је непосредно уочи самита у Бриселу, који се одржава 11. и 12. јула.

Више новца за одбрану

Столтенберг се тако осврнуо на циљ који су НАТО-чланице поставиле на самиту у Велсу 2014. године: до 2024. све оне би требало да издвајају два процента бруто домаћег производа за одбрану. Постављени циљ био је реакција на руску анексију Крима, противну међународном праву. НАТО је донио одлуку да повећа своје присуство на свом источном крилу и да оспособи снаге које су у стању брзо да реагују. А за то је потребно више новца и више војника.

Отада се у Њемачкој непрестано повећава војни буџет. Према новодима владе, у периоду од 2013. до 2017. године он се повећао за 17 одсто. Ове године буџет износи око 39 милијарди евра, док би наредне требало да буде већи за четири милијарде - укупно око 43 милијарде евра. То је друга по величини ставка у државном буџету Њемачке. У плану је да се наредних година постепено отклоне недостаци са опремом, што се прије свега односи на хеликоптере, борбене авионе и подморнице.

Тек шест земаља стигло до циља

И поред уложених напора, Њемачка је и даље веома далеко од циља од два процента и тренутно издваја само 1,24 одсто. Разлог за то је и величина бруто домаћег производа који је у снажној привреди попут њемачке висок и тренутно годишње расте за око два процента. Уколико савезна влада до 2024. године жели да дође до два одсто бруто домаћег производа, издвајања за одбрану требало би да буду скоро четири пута већа. То је оквир који тешко може да се постигне у вријеме смањења дугова.

Ни другим земљама није лако: циљ од два процента 2017. године је, поред САД, остварило само пет од 29 земаља НАТО: Француска, Грчка, Естонија, Пољска и Румунија - то су подаци стокхолмског института за истраживање мира СИПРИ. Далеко испред свих су САД, земља с највећим издацима за војску у свијету. Прошле године САД су издвојиле 610 милијарди долара за одбрану и то је, према подацима инстутита СИПРИ, 3,1 одсто бруто домаћег производа.

Трампови напади на Њемачку

Дио тог новца САД улажу за заштиту европских савезника, што је безбједносно-политички гледано у њиховом интересу и што се није промијенило ни доласком Трампа. Захтјев да се европске земље више ангажују за НАТО није нов, Трамп само упорно инсистира на њему. Што се Њемачке тиче, он повезује двије оптужбе: њемачки трговински суфицит је превисок, а издаци за одбрану исувише ниски. Њемачка издваја милијарде како би од Русије куповала гас и нафту, а жели да буде заштићена од те исте Русије: "А ми смо будале које све то плаћају".

Критику да Њемачка дугује НАТО "велике паре", Трамп је изнио одмах након што је изабран за предсједника. Уочи бриселског самита на адресе неколико савезника упутио је оштро писмо, па тако и Ангели Меркел. Њемачкој влади замјера да поткопава безбједност НАТО и да даје лош примјер другим земљама-чланицама. Тако снажна економија попут њемачке, требало би да издваја више новца за одбрану.

Берлин: Њемачка се труди

Њемачка то већ ради, одговара влада у Берлину: "Све земље чланице савеза, повећале су своје војне буџете, неке од њих знатно. И ми смо то учинили", објаснила је канцеларка у владином саопштењу уочи НАТО-самита. Уосталом, Бундесвер је у великој мјери допринио повећању способности НАТО. Поред 500 њемачких војника стационираних у Литванији, Меркелова подсјећа и на спремност Бундесвера да 2019. године поново предводи "снаге за брзе интервенције" Алијансе. То су јединице које, у случају опасности, у року од два до седам дана могу бити премјештане на кризно подручје.

Исте аргументе износи и њемачка министарка одбране Урсула фон дер Лајен: "Два процента издвајања за одбрану није само оно што на крају стигне до НАТО". Рачунају се и доприноси сваке земље појединачно, и у том смислу "Њемачка не мора да се стиди". Влада Берлину стоји иза циља од два одсто, али га до 2024. године неће остварити. Умјесто тога, поставила је нови национални циљ: за 2024. планирани издаци за одбрану износиће 1,5 одсто бруто домаћег производа.

"Претјерано наоружавање"

Та најава на унутрашњополитичком плану изазвала је велике дискусије: према актуелним плановима министра финансија, та сума је остварива само ако се буџет за одбрану значајно повећа. Дио опозиције томе се оштро противи, сматрају да је то "сулуда намјера" и претјерано наоружавање њемачке војске. Скептичан је и коалициони партнер њемачких демохришћана – СПД.

Ради се о "опреми, а не наоружавању", одговора Меркелова. Али због тога је критикују колеге из њене странке ЦДУ које би да се војни буџет повећа чак и брже него што је планирано.

"1,5 одсто нису два одсто", оцјењује и генерални секретар НАТО, који ипак апелује на јединство савеза. Због великог теста у вези с финансијама, самит у Бриселу, за НАТО ће, по свему судећи, бити велики тест.

Извор: ДW

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Народе

10.07.2018 16:35

Милијарде су у питању ! јг ту прстаје љубав и постење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијесно

10.07.2018 20:24

Цуј новац за одбрану а никада их нико није напао,увијек су они друге нападали,ваљда новац за нападе а не за одбрану.

ОДГОВОРИТЕ