Суд: 80 година за покушај убиства

Основни суд у Скопљу изрекао је укупно 79 и по година затвора седморици оптужених за покушај убиства посланика Зијадина Селе, након упада у македонско Собрање 27. априла 2017. године.

Регион 05.07.2018 | 15:13
Суд: 80 година за покушај убиства
Најмања казна је 10, а највећа 13 и по година.

Казне од 13 година и шест мјесеци и 13 година затвора добили су Никола Војминоски и Александар Јаневски-Тошта.

Они су, према образложењу кривичног вијећа, извукли посланика Селу са мјеста гдје се је налази, као и друге посланике и омогућили другим оптуженима да туку оштећеног.

По изрицању пресуду тужилац је затражио да неправоснажно осуђенима буде продужена мјера притвора и кућног притвора до почетка издржавања затворских казни.

Суд је донио одлуку да петорици буде продужен притвор, а двојици кућни притвора. Оптужени имају право жалбе.

За покушај убиства посланика Зијадина Селе раније су осуђена још два друга лица, која су добила затворске казне од три, односно годину дана и два мјесеца, док је једна особа због недостатка доказа ослобођена.

Македонско тужилаштво крајем марта саопштило је да је због упада у Собрање, односно за кривично дјело терористичко угрожавање уставног поретка и безбједности, покренуло поступак против 28 лица.

Међу оптуженима је и бивши македонски министар унутрашњих послова и диреткор Бироа за јавну безбједност Митко Чавков, као и неколико посланика опозиционог ВМРО-ДПМНЕ.

Група грађана, незадовољна избором Талата Џаферија за предсједника парламента упала је 27. априла прошле године у Собрање и почела да туче посланике владајуће коалиције и новинаре.

Међу повријеђенима били су и садашњи премијер Зоран Заев и актуелни министар одбране Радмила Шећеринска.

Тужилаштво је тада оцијенило да је упад у Собрање била организована и координисана акција чија је намјера, између осталог, била и ликвидација Заева.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар