Изненадни сусрет двојице лидера

Јужнокорејски предсједник и Мун Џае-ин састао се данас са сјевернокорејским лидером Ким Џонг-уном како би разговарали о могућем предстојећем Кимовом самиту са предсједником САД Доналдом Трампом, саопштено је из Муновог кабинета, преноси Ројтерс.

Свијет 26.05.2018 | 14:12
Изненадни сусрет двојице лидера
Агенција наводи да је ово био други међукорејски самит у посљедња два мјесеца, а састанак је одржан нешто сјеверније од тешко милитаризоване границе у поподневним сатима по локалном времену.

Мунов кабинет је објавио да су се састали ради размјене мишљења како би се утро пут самиту Сјеверне Кореје и САД.

Јужнокорејски званичници су навели да ће Мун сутра ујутру објавити шта је исход двочасовног састанка са Кимом.

Изгледи да ће се одржати самит између САД и Сјеверне Кореје повећали су се након што је амерички предсједник Доналд Трамп рекао да Вашингтон има “веома продуктивне разговоре” са Пјонгјангом о томе да се, ипак, одржи самит 12. јуна у Сингапуру.

– Имамо веома продуктивне разговоре с Сјеверном Корејом о поновном заказивању самита који, ако се деси, вјероватно ће бити у Сингапуру истог датума, 12. јуна, а ако буде неопходно, биће продужен – навео је Трамп на свом налогу на Твитеру.

Магазин “Политико” објавио је да се тим, који чине 30 званичника Бијеле куће и Стејт департмента, припрема за одлазак у Сингапур касније овог викенда.

Ројтерс је раније ове недјеље објавио да би тим требало да разговара о агенди и логистици самита са сјевернокорејским званичницима.

Делегацију укључују замјеник шефа особља Бијеле куће Џозеф Хагин и замјеник савеника за националну безбједност Мира Рикардел, рекли су амерички званичници, који су тражили да остану анонимни.

Трамп је раније наговијестио да би се самит могао спасити, након што је поздравио саопштење Сјеверне Кореје, које је било у духу помирења, и поручио да је отворен за разговоре.

Предсједнк САД је претходно упутио писмо сјевернокорејском лидеру Ким Џонг-уну у којем га обавјештава о својој одлуци да откаже самит са њим, који је био планиран за 12. јун у Сингапуру.

У писму, Трамп је навео да је Сјеверна Кореја “изгубила велику шансу за трајни мир”, али је истовремено истакао да је спреман за преговоре у будућности.

Јужна Кореја изразила је данас “опрезно олакшање” због оживљавања разговора о самиту између предсједника САД Доналда Трампа и сјевернокорејског лидера Ким Џонг-уна.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар