ФА Куп - Финале: Азар спасио Челсијеву сезону!

Нисмо видели сјајан фудбал на "Вемблију" у финалу ФА Купа, али нисмо ништа више ни очекивали када су на супротним странама Жозе Мурињо и Антонио Конте. Одлучио Еден Азар! Челси се спасао: Азар за пехар! Судија Оливер свирао један, а морао је још један пенал! Манчестер јунајтед сезону завршио без трофеја.  Конте и Челси оставили Муриња и Јунајтед без трофеја! Лондонски Челси освојио је ФА Куп пошто је у великом финалу на Вемблију поразио Манчестер Јунајтед минималним резултатом – 1:0 (1:0).

Фудбал 19.05.2018 | 22:00
ФА Куп - Финале: Азар спасио Челсијеву сезону!
Стрелац јединог поготка, вредног осмог трофеја за 'Плавце' у најстаријем светском спортском такмичењу, био је Еден Азар из пенала у 22. минуту.

Претходно је Фил Џонс срушио управо Белгијанца који се спремао за шут на ивици петерца, а арбитар Мајкл Оливер одмах је показао на белу тачку.

Азар, коме је ово био јубиларни 300. сусрет за клуб са Стамфорд Бриџа, послао је лопту у једну, а Давида де Хеу у другу страну. 

Челси је генерално био бољи у првом полувремену, прву шансу имао је управо Азар у 10. минуту, али је добро одбранио голман Давид де Хеа. После тога, из прве наредне шансе, Челси је повео. 

Азар је на одлично додавање Сеска Фабрегаса вукао лопту и ишао га голу Јунајтеда, када је на њега стартовао Фил Џонс и направио пенал. Белгијанац је у 22. минуту искористио пенал, послао Де Хеу у супротну страну и донео водјство Челсију, својим 18. голом у сезони.

После тога Челси је чувао предност, а у последњем минуту покушали су Џонс и Маркус Рашфорд, али нису успели да изједначе. 

Јунајтед је заиграо боље у другом полувремену, а одличну шансу пропустио је Рашфорд у 53. минуту, када му је Тибо Куртоа одбранио шут. У 63. минуту поништен је гол Јунајтеда који је постигао Алексис Санчес, пошто је судија после одгледаног снимка потврдио да је нападач био у офсајду. 

Голман Челсија је после тога имао посла, али нису успели да га савладају Рашфорд, а пре свих Пол Погба који је пропустио да постигне гол из одличне позиције. Он је после корнера неометан са око осам метара захватио лопту главом и послао је преко гола. 

До краја утакмице Челси је успео да сачува предност и на неки начин спаси сезону освајањем једног трофеја, пошто је као бранилац титуле сезону у Премијер лиги завршио на петом месту. 

Немања Матић одиграо је цео меч за 'Црвене ђаволе'.

Сезона Челсија, после данашњег меча на "Вемблију", може се описати као релативно успешна.

"Плавци" нису успели да одбране титулу у Премијер лиги, завршили су тек као петопласирани далеко од шампионске трке са Манчестер ситијем, али су тријумфом у ФА Купу успели да "залече ране" и на крају натерали осмех на лица навијача.

Јунак сусрета био је Еден Азар чији "спринт" у 22. минуту није успео да стигне Фил Џоунс, закачио га је по левој нози, а арбитар Мајкл Оливер показао је на креч одакле Белгијанац не маши.

Видећемо да ли му је то био последњи у дресу Челсија, пошто се спекулише да би могао да напусти клуб због тога што неће играти Лигу шампиона, односно да ли је ово била и последња утакмица Антонија Контеа на клупи овог клуба.

ЧЕЛСИ - МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД 1:0 (0:0)

Манчестер јунајтед је био тај који је лопту држао у свом поседу и покушавао да пробије "бедем" испред гола Тибоа Куртое, али проблем за њих био је и изостанак недовољно опорављеног Ромелуа Лукакуа који је тек у другом полувремену ушао у игру.

"Ђаволи" су претили са дистанце, "тукли" су Погба и Рашфорд, имао је шансу и Џоунс да се искупи, а Санчез је успео да постигне погодак који је поништен због офсајда.

На другој страни по одбрану Јунајтеда опасни су били само Еден Азар и Оливије Жиру, покушавали су на "солирање", а занимљиво је поменути да је Француз права "талија" у ФА Купу пошто га је освојио четврти у последњих пет година, прошле године баш са Арсеналом против Челсија.

Жозеу Мурињу измакао је трофеј, тако да је ову сезону у Јунајтеду, упркос освојеном другом месту и осмини финала Лиге шампиона, завршио без пехара.

Челси је спасао сезону. Манчестер јунајтед није. У финалу ФА купа, Плавци су сат времена држали фудбалску лекцију Црвеним ђаволима и мада су у завршних 30 минута „висили“ успели су да загрле престижни пехар и тако се донекле „изваде“ што не само да нису одбранили титулу, него неће видети ни Лигу шампиона - 1:0.

У јунака екипе Антонија Конте израстао је његов најбољи појединац, Еден Азар. Трк белгијског репрезентативца средином првог дела, мудро чекање да га фаулира Фил Џоунс, изборен, те рутински реализован једанаестерац испоставио се кључним за исход сусрета на Вемблију. А Азар се постарао да у јубуиларној 300. утакмици за клуб тим низом потеза донесе тиму са Стамфорд бриџа осми ФА куп трофеј, чекан од 2012.

И пре и после тог 23. минута Челси је показао да му је више стало до трофеја. Контролисао је игру, имао неколико не баш изразитих прилика да дуплира вођство, а мора се признати и да је закинут за још један једанаетсерац.У 71. минуту Ешли Јанг је очигледно играо руком, а контроверзни судија Мајкл Оливер пропустио да покаже на белу тачку.

Јунајед је у меч ушао без недовољно спремног Ромелуа Лукакуа (прилику добио у финишу), није имао покретача у нападу кога би остатак тима „хранио“ лоптама, али је и такав састав Жозеа Муриња створио неколико добрих шанси да поравна на 1:1. Но, нема ко није покушао и нема ко није промашио: Рашфорд, Марсијал, Санчез, чак и наш Немања Матић...

Није вредело. Челси је био бољи тим, те ће на вероватном опроштају од Лондона Анотнио Конте моћи да се подичи још једним трофејом.

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар