Звездини летњи домаћи задаци...!

Црвено-беле први испити, где неће бити гледања кроз прсте, чекају 10. јула. . . До тада управа Црвене звезде мора да уради квалитетну припрему и не понови грешке из претходних лета када се чинило да је искорак тако близу.

Фудбал 04.05.2018 | 23:45
Звездини летњи домаћи задаци...!
Не постоји ништа слађе од мириса еуфорије. Видело се то и после утакмице у Крушевцу, великој радости међу фудбалерима, навијачима и чланова управе Црвене звезде. Било је то тек прво полувреме шампионске хистерије, друго ће уследити и у последњој утакмици првенства против Вождовца пред, врло вероватно, пуном Мараканом.

Међутим, и док се буду сладили овогодишњом доминацијом одговорни из Љутице Богдана вероватно знају да их проблеми, односно изазови чекају одмах иза угла. На то их учи и историја. Када год је Звезда у последњих 15 година правила искорак, врло брзо се стропоштала и ресетовала. Било је тако после првеМуслинове сезоне када је искусни стратег почео да откопава ратне секире са највећим ауторитетом клубаДраганом Џајићем. Било је тако и после прве Пиксијеве дупле круне, када је током лета забележена највећа миграција квалитетних играча са Маракане. Било је тако и пре два лета, пошто су тадашњи тренер иЗвездан Терзић улетели у мишоловку еуфорије и превеликих очекивања.

Добра ствар је што је генерални директор Терзић скупо платио ту школу... И што је сам себи речима да „Звездин рад у претходне четири године треба изучавати на факултетима спорта“, наметнуо додатну обавезу. Није то нова констатација: лествица очекивања је подигнута. Можда ће се Црвеној звезди опростити да не уђе поново у групну фазу Лига Европе, али јој се неће опростити ако се не побије.

А да би се то десило чланови управе предвођени Звезданом Терзићем већ морају да узму свеске и књиге у шаке и одраде летње домаће задатке. Први испити, где неће бити гледања кроз прсте, чекају их 10. јула.

МИЛОЈЕВИЋУ, ХАЈДЕ У КАДРОВСКУ ДА ПОТПИШЕШ УГОВОР И СПРЕМАШ ПОЈАЧАЊА

Та сага око новог уговора човека који је донео титулу и европско пролеће траје више од шест месеци. Међутим, и једна и друга страна су доведене до зида. Шампионски пехар је освојен, мада не и уручен. Нема се више шта чекати. Сигурни смо и да је Милојевић чуо аргументе његових надређених и да је лоптица одавно у његовом дворишту. Ако пристане да шарне потпис на нови уговор са Црвеном звездом то ће значити само једно - да је, систематичан какав јесте, препознао да и даље може да расте као тренер у матичном клубу.

То ће бити сигнал за еуфорију једнаку оној у Крушевцу. Јер Милојевић није човек коме је лако продати причу без покрића и натерати га да се ослони на срећу и импровизацију. Ако Милојевић остане значиће то да је Црвена звезда показала спремност да поново буде конкуретна у квалификацијама. Зато не треба много околиштати. Мора да се зачује глас првог човека клуба: „Милиојевићу, хајде у кадровску да потпишеш нови уговор“.

ОСТАНАК КИЧМЕ ТИМА САВИЋ-КРСТИЧИЋ

Милан Борјан, Филип Стојковић, Вујадин Савић, Ненад Крстичић... То су четворица фудбалера који ће у јуну ући у последњу годину уговора. Или још прецизније: овај прелазни рок биће последња прилика да их Црвена звезда трансферише и нешто заради (наравно ако не продуже уговоре). Звезда је новчано изгубила са Доналдом иЛе Талеком, али је играчки много добила. Дакле, увек ће постојати могућност да у тиму буду фудбалери који се неће одужити клупској каси. Свако од поменутих је био важан шраф шампионске композиције, али као и у животу, тако и у фудбалу има „једнакијих“. За црвено-беле би представљао бинго останак Вујадина Савића и Ненада Крстичића. То је и видљива и невидљива лидерска кичма тима. Искусни штопер се наметнуо као капитен без траке, Крстичић је био сакривени плејмејкер који никада није издао и остао дужан Владану Милојевићу. И један и други су способни да саиграче учине бољима и преузимају одговорност кад је најтеже. То је на тржишту јако тешко наћи.

ШТОПЕР ДА СЕ НЕ ТРАЖИ КАО ТАРТУФИ

Овај домаћи задатак уско је повезан са претходним. Одбрана је кључ Милојевићевог система, нешто што му је донекло озбиљан резултат у Европи. Остеће без Ле Талека као коректора последње линије, тактички најпедантнијег играча. Не би било добро да током европских квалификација или макар уводног дела Звезда остане без још једног члана одбрамбене петорке. Посебно, што је Бабић показао да може да буде опција... Дакле, црвено-бели треба да избегну ситуацију која се већ десет година упорно понављала. Тада су се штопери тражили као тартуфи или дијаманти. На крају су увек ископани фелерични примерци (читај Фибел,Омега Робертс)... Сада је потребан само један, али прави...

КАКО ОДАБРАТИ КАПИТАЛЦА?

„Нико није на продају док се не заврше европске квалификације“, стандардном реченицом је најавио активности на летњој пијаци Звездан Терзић.

Можда тако размишља први оперативац Црвене звезде, али је овим цитатом бацио мамац заинтересованим клубовима да - ако је могуће - доставе конкретну и јаку понуду. Црвеној звезди је у сваком прелазном року потребно да инкасира између четири и пет милиона евра како би несметано живела. Зимус је рупа санирана продајом Боаћија и Канге, прошлог лета су „утопљена“ браћа Илић... Све, дакле, наводи да ће и сада бити промовисан капиталац, тачније неко за кога ће црвено-бели морати да траже озбиљну замену... Гледајући тржишну вредност играча јасно је да највећу цену могу да постигну Немања Радоњић иАлександар Пешић... Не би било никакво изненађење да један од њих двојице оде. Врло деликатан посао - изабрати једног чији одлазак би био безболнији. Ту људи са Маракане неће смети да погреше.

ДЕВЕТКА, ДЕСЕТКА И ПОТЕНЦИЈАЛНО „ДИВЉАЊЕ“

Овај задатак се своди на констатације с почетка текста. Звездини директори Терзић и Мркела мораће да остану хладни на навијачке жеље да што пре  виде капиталца на позицијама девет и десет. Чак и када би дошао фудбалер са репрезентативним стажом у Бразилу то не значи да би Црвена звезда погодила. Све је то чиста лутрија... Током претходних покушаја (не само пре две године) да се уђе у Лигу шампиона било је јако, јако много дивљања. Звезда је у игри ризика углавном губила. Међутим, сада је црвено-бели филтер значајно већи. Велику улогу у њему требало би да имају Митар Мркела и Владан Милојевић. Њих двојица ће пре дати предност домаћем играчу. Они су гаранција да неће бити дивљања...

ШТА МОЖЕ ДА ПОНУДИ ГРАФИЧАР И ДА ЛИ ЈЕ СТЕФАН ЦВЕТКОВИЋ ТАЈ?

Црвено-бели током зиме поносно представили „пројекат Графичар“. Ту се кале Звездини бисери из „класе 1998 и 1999“. Можда је рано за прве бенефите, али филијала би врло брзо морала да постане сакривена Звездина снага. Рано је за Вељка Николића, Станојева, Терзића, Стојића... Међутим, један момак се овог пролећа истиче у љубичастом дресу. Није толико био експлоатисан у претходном периоду, али крилни фудбалер рођен 1998.године Стефан Цветковић показује да би врло лако ускоро могао да се ухвати у коштац са обавезама у Звездином дресу. Голови, асистенције, дриблинзи... Он је тај који би могао да попуни простор одласком Немање Радоњића.

Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар