“Дани сјећања” на страдалу дјецу

У Бањалуци ће данас бити одржана меморијална академија “Свако дијете – небо на земљи” – централни догађај овогодишње манифестације “Дани сјећања”, посвећене страдању српске дјеце у ратовима у 20. вијеку.

Република Српска 17.04.2018 | 11:38
“Дани сјећања” на страдалу дјецу
Академија ће бити одржана у Културном центру Бански двор вечерас са почетком у 20 сати, уз директан пренос на РТРС.

Манифестацију која ће трајати до четвртка, 19. априла, организује Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Низом активности у Бањалуци, Бијељини, Источном Новом Сарајеву, Зворнику и Пребиловцима, Центар ће подсјетити на страдање српске дјеце у Првом и Другом свјетском рату и одбрамбено-отаџбинском рату.

Осим меморијалне академије у Бањалуци, сутра ће на Мраковици у 11 и у 13 сати бити одржан историјски час за средњошколце из Градишке и Приједора, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, Републичким педагошким заводом и Меморијалним комплексом “Мраковица”.

У бањалучком Мултиплексу “Палас” у сриједу, 18. априла, у 18 сати биће приказан филм “Дианина деца” ауторке Слађане Зарић, у продукцији Радио-телевизије Србије.

Истог дана, у Епархијском културном центру у Бијељини у 18 сати предавање ће одржати аутор књиге “Дневник ратног хирурга” Миодраг Лазић, а биће приказан и истоимени документарни филм у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, у сарадњи са Удружењем дјеце погинулих бораца “Насљеђе” из Бијељине.

У четвртак, 19. априла, у 11 сати биће одржан историјски час у Пребиловцима за средњошколце из Требиња, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, Републичким педагошким заводом и Епархијом захумско-херцеговачком и приморском.

Истог дана у зворничком Дому омладине у 19 сати биће приказан документарни филм “Споменко на вјечној стражи” аутора Милета Савића, у сарадњи са Светосавском омладинском заједницом и Домом омладине Зворник.

Манифестација “Дани сјећања” биће завршена академијом “Дјецу вам нећу опростити” у Културном центру Источно Ново Сарајево у 20 часова. Носилац активности је Основна школа “Свети Сава” из Источног Новог Сарајева.

Овој манифестацији присуствоваће, како је најављено, и српски члан у Предсједништву БиХ Младен Иванић.

(БН/Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Руза

17.04.2018 10:34

Ове фотографије су страшне даа страсхније не могу бити.Због злодјела из НДХ губим вјеру у Бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

17.04.2018 16:00

Вјерујем у Бога ! Свако за себе одговара пред Господом Богом. Бог одлуцује казне нико други. То се зове правда.

Name

Руза

17.04.2018 16:50

А чиме су код Бога ова дјеца згријесхила да их на овај начин казни док су одговорни за њихову судбину мирно доживјели старост у Шпанији,Аргентини и Америци?

Name

Трн

17.04.2018 17:15

Страхота ста се радило. Логори патњи су зло које никоме и никада несме да се деси. А десио се у Кератерму Трнопољу и стотине других залосно зар не

Name

Ја

17.04.2018 23:07

Не губим вјеру у Бога, стици це устаску хрватску погром и проклетство, који су хрвати монструми, никад да ми нуде дзаба луксузни смјестај небих отишла у земљу крвника.

Name

007

17.04.2018 13:47

А ЕУ шути????

ОДГОВОРИТЕ